Ne nyomkodja, ne dörzsölje, inkább várjon!

Noha az ember gyakran érez ellenállhatatlan vágyat, hogy kinyomja a pattanásait, a dermatológusok szerint ez nem tartozik a legjobb ötletek közé, mert általában csak romlik a helyzet. A bőr pórusai átengedik az izzadságot és a faggyút, de az elhalt bőrrétegek és az összegyűlt baktériumok gyakran eltömítik a járatokat, és így máris kész a baj.

Dr. Cameron Rokhsar kozmetikai sebész szerint jobb, ha inkább várunk. A pattanások általában három tényező miatt alakulnak ki: a túlzott zsírtermelődés, az elhalt bőrréteg nem megfelelő eltávolítása és a baktériumok elszaporodása okozza a problémát. Ha ilyenkor kinyomjuk a pattanást, a bőr károsodhat, fertőzés és maradandó seb is kialakulhat, amit rendkívül nehéz kezelni.

A pubertás velejárójaHa a pórusok eltömődnek, megjelennek a mitesszerek, az aknék, a pattanások és a ciszták, attól függően, hogy mennyire súlyos a helyzet – mondja a szakember. A pattanás fő okozói emellett a pubertással járó hormonális változások, amelyek következtében a bőr és a haj zsírosabbá válik.

Dr. Michelle Rodriguez dermatológus szerint nem elég külsőleg kezelni a pattanásokat, elkerülésükhöz a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre is szükség van. A diófélék, a hüvelyesek, a hal, a vörös húsok, a gyümölcsök és a zöldségek mind segítenek abban, hogy a bőrünk szebb legyen. A gyakori tejfogyasztás kedvez a pattanások kialakulásának, de egyéntől függ, ki mire érzékeny.

Érdemes ételnaplót vezetni, hogy az aknés bőr tulajdonosa fel tudja térképezni, milyen ételek rontanak a bőre állapotán – mondja dr. Rodriguez. Emellett nem érdemes a bőrt dörzsölni, nyomkodni és túlzásba vinni a tisztítását. Hasznos, ha nem használunk túl sok kozmetikumot és kerüljük a bőr kiszáradását – teszi hozzá.