Eppur si muove!

Az élet nagy rendező. Egy óra időkülönbséggel kaptam két hírt a homeopátiával kapcsolatban. Az első arról szólt, hogy „a homeopátia hatástalan, sőt a betegek félrevezetésével még árthat is, hiszen elvonja őket a bizonyítottan hatékony orvosi terápiáktól... állításai valószerűtlenek, és nem állnak összhangban a kémia és fizika elfogadott elméleteivel".

A nagy tekintélyű Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), amelyet az európai nemzeti tudományos akadémiák 2001-ben hoztak létre, állásfoglalásában leszögezte: „a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placebo-effektussal magyarázható... A homeopátiát támogató tudományos állítások valószerűtlenek, és nem állnak összhangban a kémia és fizika elfogadott elméleteivel."

És ha mégis?

Természetesen hogy jönnék „mezei természetgyógyászként" ahhoz, hogy vitassam a tekintélyes európai akadémiai testület bármelyik megállapítását? Nem is teszem, csak halkan megjegyzem, hogy amikor Galileit a Föld mozgására vonatkozó tanainak visszavonására kényszerítették, közben a legenda szerint végig halkan morogta maga elé, hogy „Eppur si muove!" (Mégis mozog!). Tudjuk, hogy ez a nézete egyáltalán nem volt összhangban a tudomány akkor elfogadott elméleteivel...

És akkor itt a második hír: két napja járt nálam konzultáción egy ötvenes férfi. Idegi eredetű fájdalmaira ajánlottam a Hypericum homeopátiás szert. Ma hívott telefonon azzal, hogy fájdalmai már az első bevétel után enyhültek, és végig tudta aludni az éjszakát.

Úgyhogy kedves tudósok, nagy tiszteletű EASAC, figyelmükbe ajánlom a placebo hatás eme legújabb bizonyítékát.

És közben remélem, hogy a karaván azért haladhat tovább.
Eppur si muove!

Kürti Gábor
www.kurtigabor.com

Cikkünk forrása: Gyógyszer nélküli egészség Facebook-csoport

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés