Hogyan serkentik a hajnövekedést az illóolajok?

Számos olyan illóolaj van, amelyet a haj egészségének megőrzésére használhatunk. Egyes illóolajok segíthetik az egészségesebb és erősebb hajszálak növését, de ezeket mindig hígítani kell alapolajjal. Különböző speciális samponok és kondicionálók is tartalmaznak ilyen összetevőket. Valóban segítheti a hajnövekedést az illóolajok fejbőrbe dörzsölése?

Bergamott olaj

Kimutatták, hogy a bergamott olaj segíti a sebek gyógyulását és csökkenti a gyulladást, segíthet az egészséges haj növekedésében is. A fejbőrbe dörzsölve antimikrobiális hatása van.

Érdemes lehet megpróbálni

Jojoba olaj

A jojoba olaj a Zizyphus jujube növény magjából származik. Egy tanulmány szerint, ha a levágott hajra jojoba olajat kentek, az gyorsította a haj növekedését, szemben az olajat nem kapott hajjal.

Menta olaj

Több kutatás is kimutatta, hogy a menta olaj hatékonyabban serkentette a hajnövekedést, mint a só, a jojoba olaj és a minoxidil helyi alkalmazása, ami az általánosan használt kezelés hajhullásra. Azt is megállapították, hogy a menta olaj erősítette a fejbőrt és növelte a hajtüszők számát. Úgy tűnik, a mentaolaj gyorsítja a haj növekedési fázisát, mivel az olaj mentolt tartalmaz, ami serkenti a vérkeringést a fejbőr ereiben, és ezzel is segíti a hajnövekedést.

További, hajnövekedést segítő olaj lehet még többek között a kamilla, rozmaring és zsálya olaj.

Kockázatok

Az alap olajokkal hígított illóolajokat a szervezet általában jól tolerálja. Egyes embereknél azonban allergiás reakciók, pl. viszketés, duzzanatok, irritáció jelentkezhetnek. Ha valakinél ellenreakció lép fel az illóolajokkal szemben, az olajat szappannal és vízzel a lehető leghamarabb le kell mosni. Ha légzési problémák, szédülés és öntudatvesztés lép fel, azonnal forduljon orvoshoz.

Az illóolajokat mindig hígítani kell alapolajjal. Egyes illóolajok növelik a bőr nappal szembeni érzékenységét. Ilyen a

  • bergamott
  • citrom
  • grapefruit
  • narancs

A legjobb, ha ezeket az olajokat este, lefekvés előtt visszük fel a fejbőrre, amikor nem leszünk utána kitéve közvetlen napsütésnek.

Az amerikai holisztikus aromaterápiás nemzeti szövetség (National Association for Holistic Aromatherapy) szerint egyes olajok, pl. a zsálya és a menta olaj használata terhesség és szoptatás idején kerülendő.

Hogyan használjuk az illóolajokat a hajnövesztésre?

Az illóolajok már kis mennyiségben is hatékonyak lehetnek, mivel nagy koncentrátumban vannak jelen. Mindazonáltal nagyon lényeges, hogy az illóolajat vivőolajjal, olíva, jojoba vagy szőlőmag olajjal keverjük. A hajnövekedést serkentő illóolajok használatának szabályai:

  • Akinek száraz a haja, annak a shea, kókusz vagy avokádó olaj, mint alapolaj, segíthet a fejbőr kezelésében. Akinek zsíros a haja, használjon könnyebb olajokat, például szőlőmag, sárgabarack mag vagy mandula olajat.
  • Keverjen el 2-3 csepp illóolajat egy evőkanál vivőolajban. Az illóolajok nagy koncentrátumúak, ezért mindig hígítani kell őket.
  • Masszírozza a keveréket erősen a fejbőrbe, 2-3 percig. Tegye az olajat az ujjhegyeire, és kezdje a fejbőr első részén, körbe-körbe dörzsölve. Időről időre mártsa az ujjait az olajba, és haladjon a fejbőrön oldalt, hátrafelé, majd a fejtető irányába. Ez a kezelés serkenti a fejbőr véráramlását.
  • Van, aki szereti éjszakára a haján hagyni az illóolajat, mások azonnal leöblítik. Az illóolajok kombinálása is hatékony lehet. Kedvelt kombináció a rozmaring, kakukkfű és levendula, vagy a menta és levendula, kókuszolajjal.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha többet szeretne megtudni az illóolajokról, keresse fel Illoólaj-keresőnket.