A mai nappal elfogyott az éves „adag”

Az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) augusztus 1. Az idén eddig a napig merítjük ki a természet biokapacitását – az ökoszisztémák által biztosított, egy év alatt megújított erőforrásokat. Az év vége előtt 5 hónappal tehát felfaltuk az éves betevőt! Az 1970-es évek óta az ember folyamatosan túlfogyaszt, de ez a dátum minden korábbi évnél előbbi.

Mikor lenne a Túllövés Napja, ha a világon mindenki egy átlagos magyar ökolábnyomán élne? Vajon jobbak vagyunk a világ-átlagnál? Sajnos, nem vagyunk jobbak. Sőt, a világátlagnál nagyobb a lábnyomunk, és ha mindenki így élne, az Ökológiai Túllövés Napja június 20. lenne.

Annak érdekében, hogy az Ökológiai Túllövés Napjának dátumát későbbre toljuk, mindannyian nagyon sok mindent tehetünk; minden kis és nagy lépés számít – hívja fel a figyelmet a GreenDependent Egyesület. Az egyesület, csatlakozva a Global Footprint Network nemzektözi kampányához, július utolsó és augusztus első hetében a @Kislábnyom — Small Footprint közösségi oldalon buzdít cselekvésre. A kampány ahhoz ad ötleteket, hogyan csökkenthető az egyéni ökolábnyom, és hogy ilyen módon hogyan tolható későbbre a Túllövés Napjának dátuma. A vállalások közül mindenki kiválaszthatja az egyéni életmódja vagy élethelyzete számára leginkább elfogadhatót, a könnyebbektől a nagyobb kihívást és nagyobb változást igénylők felé haladva. Ha például:

  • a felére csökkentjük étrendünkben a hús mennyiségét és ezt a kalóriamennyiséget vegetáriánus étrenddel pótolnánk, 5 nappal kitolhatnánk az Ökológiai Túllövés Napját
  • a felére csökkentenénk az autóval megtett kilométerek számát, és azok harmadát közösségi közlekedéssel, fennmaradó részét pedig kerékpározással és gyaloglással helyettesítenénk, 12 nappal tudnánk kitolni a Túlnövés Napjának dátumát.

Az egyéni részeredmények persze összeadódnak, így minden kis vállalásnak nagy jelentősége van. A nemzetközi kampány fő üzenete: ha mindenki évente csak 5 nappal tolná későbbre az Ökológiai Túllövés Napját, 2050-re el lehetne érni, hogy az emberiség ne nyújtózzon tovább, mint ameddig a takarója ér.

Toljuk ki együtt az Ökológiai Túlnövés Napjának dátumát!

Sok kislábnyomos tippet találhat mindenféle témában, ha ide kattint.