A Hold és az egészség. Összefügg?

A Hold energiája a testi és lelki, érzelmi egészségünkre egyaránt hatással van, a testünkre főleg a testnedveken keresztül. Fizikai és lelki egészségünket mi magunk is könnyebben javíthatjuk, ha tudjuk, mely napokon mire érdemes figyelni, milyen ételeket, gyógynövényeket érdemes fogyasztani, mit jobb elkerülni, milyen módszereket érdemes alkalmazni.

Táplálkozás és fizikai egészség

Amikor növényi kúrákba kezdünk, érdemes figyelembe venni, hogy az adott napokon a nap minőségének megfelelő részek jobbak. Ez nem jelenti azt, hogy a többi feltétlenül rossz. Mielőtt kúrába kezdünk, mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét, és kérjünk pontos diagnózist. Persze nem kell minden megfázással vagy kis fejfájással orvoshoz szaladgálni, de ha elhúzódik, azért ne halogassuk.

A jegyeknek megfelelő testrészeken tervezett műtétek nem javasoltak. Persze tudjuk, hogy néha az élet írja a forgatókönyvet, de amit lehet, kerüljünk el, ha van beleszólásunk.

Fehérje, termés napok – tüzes jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas)

Gyümölcsöket, termésrészeket és fehérjéket ajánlott fogyasztani. Kerüljük a pörgetős és káros, stresszt okozó szereket: kávé, csoki, cukros ételek, főleg növő Holdnál jobban hízunk tőle vagy károsabban hatnak. A zodiákusról szóló részben és a napi holdnaptárban nézzük meg, aktuálisan milyen fázisban jár a Hold, bár a legegyszerűbb, ha felnézünk az égre.

Kos: Életmódváltásra kiválóan alkalmas napok, főleg csökkenő Holdnál, újholdnál akár böjtre is. Nagyon hatásosak ilyenkor a szemre, fejre, érzékszervekre és általában a fizikai testre ható gyógynövények és teák. Aki migrénre, fejfájásra, stresszre hajlamos, különösen vigyázzon magára ezeken a napokon, és ne terhelje túl magát. A stroke esélye is nagyobb. Nyugtató hatású teák és növényi kúrák jót tehetnek, csökkenő Holdnál a tisztító teák is (levendula, kamilla, citromfű, a menta és csalán nem feltétlenül, mert izgató hatásúak). Fej, agy, szem, orr és érzékszervek tervezett műtétje nem ajánlott, főleg növő Holdnál, teliholdnál semmiképpen.

Oroszlán: A szív és az érrendszer, vérkeringés és az erek különösebb odafigyelést igényelnek, hátfájás, mellkasi fájdalom figyelmeztető lehet, a folyadékbevitel egyensúlyára figyeljünk. Csökkenő Holdnál több folyadékra lehet szükség, főleg nyáron, de növő Holdnál a nem megfelelő keringés vagy ülő életmód ödémához is vezethet. Az egész fizikai testre figyeljünk, ha lehet, de a keringést támogassunk. Vértisztító és keringést javító kúrák, szauna hatékony lehet, de óvatosan az izgató szerekkel. Magas vérnyomás és szívproblémák esetén a szaunát is kerülni kell ezeken a napokon. Tervezett szívműtétet ajánlott halasztani.

Nyilas: A fizikai testre, érzékszervekre érdemes figyelni, és kerülni kell a káros szereket, főleg az alkoholt. Ne lőjünk túl a célon! Legyünk mértéktartóak. A comb, visszér és a vénák fokozott figyelmet igényelnek, ezek tervezett műtétje kerülendő, inkább növényi kúrával támogassunk vagy menjünk masszázsra. Ne terheljük túl magunkat, mert könnyen lemerülünk.

Só és ásványi anyagok, gyökerek – föld jegyek (Bika, Szűz, Bak)

A növények gyökér részét ajánlott fogyasztani és a sók, ásványok, nyomelemek és vitaminok pótlása is hatékonyabb, főleg növő Holdnál. Kerüljük a zsíros, nehéz és túl sós ételeket, akár böjtölhetünk is csökkenő Holdnál. Könnyű mértéket tartani ezeken a napokon. A vértisztító és böjti teák hatásosak lehetnek csökkenő Holdnál.

Bika: Az általános földies hatásokon túl a gége, torok, állkapocs, nyak, pajzsmirigy, a mandulák, fül, a tarkó tájéka és a fogak érdemelnek külön figyelmet. Ezek tervezett műtétje nem ajánlott, főleg növő Holdnál. Említést érdemel itt is a vérkeringés, a vér, illetve a bőr. Védjük a torkunkat és a fülünket a széltől, hidegtől, huzattól még nyáron is. Ne beszéljünk túl sokat, mert a hangszálaink láthatják kárát. Ha mégis megerőltettük, akkor tényleg maradjunk csendben, és mézes teával kúráljuk magunkat.

Szűz: Általános dolgokon kívül az emésztőrendszeré a főszerep. A hasnyálmirigy, a lép, a gyomor kap hangsúlyt, és általában a vér, a vérkeringés, vérképzés. Ezek műtétje kerülendő, ha lehet. Viszont a növényi kúra, a kímélő étrend és akár a böjt ajánlott, vagy vértisztító teák, epehajtó tea. Az idegrendszert is kíméljük. Teremtsünk nyugalmat magunk körül, vagy ha ez nem lehetséges, fogyasszunk nyugtató hatású teát. Kerüljük a káros szereket.

Bak: Az ízületekre, csontokra, és főleg a térd tájékára vigyázzunk, de a bőr és a körmök kúrája is esedékes. Gombás vagy benőtt köröm kezelésére kiváló napok. Bőrproblémákat kezeljük kenőcsökkel, vagy menjünk kozmetikai kezelésre. A vér, a vértisztítás, a böjt hatásos lehet, főleg csökkenő Holdnál. Extrém sportokat vagy a síelést és a veszélyes dolgokat kerüljük. Tervezett műtétek ezen a területen nem ajánlottak: mondjuk porcleválás, protézis esetén.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!