A Hold és az egészség. Összefügg?

A Hold energiája a testi és lelki, érzelmi egészségünkre egyaránt hatással van, a testünkre főleg a testnedveken keresztül. Fizikai és lelki egészségünket mi magunk is könnyebben javíthatjuk, ha tudjuk, mely napokon mire érdemes figyelni, milyen ételeket, gyógynövényeket érdemes fogyasztani, mit jobb elkerülni, milyen módszereket érdemes alkalmazni.

Táplálkozás és fizikai egészség

Amikor növényi kúrákba kezdünk, érdemes figyelembe venni, hogy az adott napokon a nap minőségének megfelelő részek jobbak. Ez nem jelenti azt, hogy a többi feltétlenül rossz. Mielőtt kúrába kezdünk, mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét, és kérjünk pontos diagnózist. Persze nem kell minden megfázással vagy kis fejfájással orvoshoz szaladgálni, de ha elhúzódik, azért ne halogassuk.

A jegyeknek megfelelő testrészeken tervezett műtétek nem javasoltak. Persze tudjuk, hogy néha az élet írja a forgatókönyvet, de amit lehet, kerüljünk el, ha van beleszólásunk.

Törődjünk magunkkal!

Fehérje, termés napok – tüzes jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas)

Gyümölcsöket, termésrészeket és fehérjéket ajánlott fogyasztani. Kerüljük a pörgetős és káros, stresszt okozó szereket: kávé, csoki, cukros ételek, főleg növő Holdnál jobban hízunk tőle vagy károsabban hatnak. A zodiákusról szóló részben és a napi holdnaptárban nézzük meg, aktuálisan milyen fázisban jár a Hold, bár a legegyszerűbb, ha felnézünk az égre.

Kos: Életmódváltásra kiválóan alkalmas napok, főleg csökkenő Holdnál, újholdnál akár böjtre is. Nagyon hatásosak ilyenkor a szemre, fejre, érzékszervekre és általában a fizikai testre ható gyógynövények és teák. Aki migrénre, fejfájásra, stresszre hajlamos, különösen vigyázzon magára ezeken a napokon, és ne terhelje túl magát. A stroke esélye is nagyobb. Nyugtató hatású teák és növényi kúrák jót tehetnek, csökkenő Holdnál a tisztító teák is (levendula, kamilla, citromfű, a menta és csalán nem feltétlenül, mert izgató hatásúak). Fej, agy, szem, orr és érzékszervek tervezett műtétje nem ajánlott, főleg növő Holdnál, teliholdnál semmiképpen.

Oroszlán: A szív és az érrendszer, vérkeringés és az erek különösebb odafigyelést igényelnek, hátfájás, mellkasi fájdalom figyelmeztető lehet, a folyadékbevitel egyensúlyára figyeljünk. Csökkenő Holdnál több folyadékra lehet szükség, főleg nyáron, de növő Holdnál a nem megfelelő keringés vagy ülő életmód ödémához is vezethet. Az egész fizikai testre figyeljünk, ha lehet, de a keringést támogassunk. Vértisztító és keringést javító kúrák, szauna hatékony lehet, de óvatosan az izgató szerekkel. Magas vérnyomás és szívproblémák esetén a szaunát is kerülni kell ezeken a napokon. Tervezett szívműtétet ajánlott halasztani.

Nyilas: A fizikai testre, érzékszervekre érdemes figyelni, és kerülni kell a káros szereket, főleg az alkoholt. Ne lőjünk túl a célon! Legyünk mértéktartóak. A comb, visszér és a vénák fokozott figyelmet igényelnek, ezek tervezett műtétje kerülendő, inkább növényi kúrával támogassunk vagy menjünk masszázsra. Ne terheljük túl magunkat, mert könnyen lemerülünk.

Só és ásványi anyagok, gyökerek – föld jegyek (Bika, Szűz, Bak)

A növények gyökér részét ajánlott fogyasztani és a sók, ásványok, nyomelemek és vitaminok pótlása is hatékonyabb, főleg növő Holdnál. Kerüljük a zsíros, nehéz és túl sós ételeket, akár böjtölhetünk is csökkenő Holdnál. Könnyű mértéket tartani ezeken a napokon. A vértisztító és böjti teák hatásosak lehetnek csökkenő Holdnál.

Bika: Az általános földies hatásokon túl a gége, torok, állkapocs, nyak, pajzsmirigy, a mandulák, fül, a tarkó tájéka és a fogak érdemelnek külön figyelmet. Ezek tervezett műtétje nem ajánlott, főleg növő Holdnál. Említést érdemel itt is a vérkeringés, a vér, illetve a bőr. Védjük a torkunkat és a fülünket a széltől, hidegtől, huzattól még nyáron is. Ne beszéljünk túl sokat, mert a hangszálaink láthatják kárát. Ha mégis megerőltettük, akkor tényleg maradjunk csendben, és mézes teával kúráljuk magunkat.

Szűz: Általános dolgokon kívül az emésztőrendszeré a főszerep. A hasnyálmirigy, a lép, a gyomor kap hangsúlyt, és általában a vér, a vérkeringés, vérképzés. Ezek műtétje kerülendő, ha lehet. Viszont a növényi kúra, a kímélő étrend és akár a böjt ajánlott, vagy vértisztító teák, epehajtó tea. Az idegrendszert is kíméljük. Teremtsünk nyugalmat magunk körül, vagy ha ez nem lehetséges, fogyasszunk nyugtató hatású teát. Kerüljük a káros szereket.

Bak: Az ízületekre, csontokra, és főleg a térd tájékára vigyázzunk, de a bőr és a körmök kúrája is esedékes. Gombás vagy benőtt köröm kezelésére kiváló napok. Bőrproblémákat kezeljük kenőcsökkel, vagy menjünk kozmetikai kezelésre. A vér, a vértisztítás, a böjt hatásos lehet, főleg csökkenő Holdnál. Extrém sportokat vagy a síelést és a veszélyes dolgokat kerüljük. Tervezett műtétek ezen a területen nem ajánlottak: mondjuk porcleválás, protézis esetén.

Zsír, olaj, virág napok – levegő napok (Ikrek, Mérleg, Vízöntő)

A növények ehető virág részei és jó minőségű olajok alkalmazása ajánlott – belsőleg és külsőleg is. Akár teaként: hibiszkusz, mályva, bodza stb. A mirigyekre jó hatással vannak a virágrészek. A nyirokmasszázs nagyon hatékony.

Ikrek: A váll, a karok, a kéz, és a tüdő kap nagyobb hangsúlyt. Konyhában vagy sportolás különösen vigyázzunk a kezünkre, karunkra és a vállunkra. Ezeken a napokon szelesebbek, ügyetlenebbek lehetünk, és könnyen megvághatjuk, megránthatjuk magunkat, vagy könnyebben kiesik a kezünkből minden. Különösen növő Holdnál a műtéteket kerüljük a fenti területeken, előzzük meg a baleseteket.

Időjárás, frontérzékenység is gyakoribb lehet, illetve lehet oka annak, ha kissé úgy érezzük, hogy szétestünk. Ha tehetjük, kerüljük ilyenkor a megerőltető, stresszes helyzeteket, és menjünk ki a levegőre. Lélegezzünk mélyeket, és számoljunk háromig, mielőtt beszólunk valakinek. Erősítsük az immunrendszert, a vérkeringést és a mirigyeket növényi kúrával és tisztító kúrákkal. Aki köszvényre, reumára hajlamos, ilyenkor kúrálja.

Mérleg: A csípő, vese, hólyag kap főszerepet ilyenkor, védjük a hidegtől, széltől, huzattól, felfázástól, hideg víztől. Erősítsük az immunrendszert növényi kúrákkal és menjünk nyirokmasszázsra, ha szükséges. Az említett részek műtétje kerülendő, ha lehet. Tisztítsuk a veséket és a hólyagot csökkenő Holdnál teákkal és sok folyadékkal. Növő Holdnál viszont a túl sok folyadék a nyirokrendszerben pangást okozhat vagy ödémához vezethet. Szükség esetén inkább fogyasszunk vízhajtó hatású szereket. Akár igyunk meg egy jó feketekávét, ha szeretjük, kellemes társaság mellett egy kávéházban vagy a színházi büfében.

Vízöntő: Az alsócomb, lábszár, a vénák és visszerek védelme kap főszerepet. Akinek gondja van a visszerekkel, ilyenkor kímélje és polcolja fel a lábát, ne álljon sokat egy helyben, ha lehet, és ne ilyenkor menjen hosszabb városi sétára, túrára vagy hosszú távú repülőútra. Erősítsük a mirigyeket és az immunrendszert általában növényi kúrával vagy nyirokmasszázzsal. A visszérműtétet jobb máskorra tervezni.

Szénhidrát, levél napok – víz jegyek (Rák, Skorpió, Halak)

A növények levél részét és a szárakat fogyasszuk teának, kúrákhoz és étkezéshez, illetve a jó minőségű szénhidrátokat. Kerüljük a rossz szénhidrátokat és a káros, függőséget okozó szereket általában.

Rák: A mellkas, epe, gyomor, máj viszi a prímet. Ne terheljük meg nehéz ételekkel és káros szerekkel, főleg függőséget okozó szerekkel: alkohollal, dohányzással, gyógyszerekkel. Ha idegesek vagyunk, igyunk inkább egy nyugtató hatású gyógyteát, és ne a gyógyszer után nyúljunk. Ha nagyon nem vagyunk jól, menjünk inkább lelki tanácsadásra vagy beszélgessünk el valakivel, akivel őszinték lehetünk. A lelki terápiák segíthetnek oldani a feszültséget és legyőzni a pszichoszomatikus problémákat, ami ilyenkor főleg a gyomrot és a májat vagy az epénket célozza.

Csökkenő Holdnál tisztítsuk az emésztőrendszert böjttel és tisztító teákkal, főleg az epét, májat. Akinél a reuma gondot okoz, ilyenkor jó kezelni. Az emésztés megterhelése vagy az idegesség ilyenkor akár hányáshoz is vezethet. Engedjük el, ami ki akar jönni…

Skorpió: A nemi szervek, húgyutak védelme ilyenkor fontos. Gyógyító ülőfürdő hasznos lehet. Várandósok, főleg növő Hold és holdtölte idején nagyon vigyázzanak magukra, ne terheljék meg magukat, mert az könnyen vetéléshez vezethet. Védjük az idegrendszert és foglalkozzunk a lelkiekkel. Gyakran a lelki terápiák vagy a spirituális módszerek segítenek megoldani a problémáinkat, pszichoszomatikus betegségeket, vagy felismerni idő előtt a kialakulóban lévő betegségeket. Kerüljük a káros, függőséget okozó szereket, nehogy olyat tegyünk a hatása alatt, amit később megbánunk.

Halak: A lábfej, a lábujjak vannak fókuszban, vigyázzunk a lábunkra, nehogy odacsukjuk vagy sérülés érje. A műtétet, ha lehet, kerüljük el. Ha dagad a lábunk, tornával vagy vízhajtóval, nyirokmasszázzsal próbáljuk meg leküzdeni. Erősítsük az idegrendszert, a lelki terápiák ilyenkor is könnyebben segítenek. Kerüljük a káros, függőséget okozó szereket. Mint a legtöbb vizes jegy esetén, a lelki és spirituális terápiák hatásosabbak lehetnek a gyógyszereknél.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Próbálja ki Ön is Holdnaptár szolgáltatásunkat!