Divat vagy egészség? Fűző, piercing, plasztika?

Talán mindenki egyetért velem abban, hogy a divat a legritkább esetben szolgálja az emberek egészségét. Mindig érdemes tehát elgondolkodni, akarjuk-e követni ezeket a hóbortokat, vagy inkább saját egyéniségünkre hagyatkozunk. Vannak, akik szabályosan lenézik, maradinak titulálják azt, aki nem követi a sok millió „birkalelket”, nem áll be a sorba.

A divat szó leginkább a ruházkodást juttatja az eszünkbe, ám manapság már divatja van a táplálkozásnak, fogyókúrának, hobbiknak, a test „dekorálásának”, plasztikázásnak, és még sorolhatnánk, mi mindennek. Sajnos mindig lesznek fanatikus divatkövetők, akiknek nem használ a figyelmeztetés, fontosabb nekik, hogy ne maradjanak le semmiről. Természetesen a személyiségünk adott, tehát van, aki befolyásolhatóbb, és van, aki kevésbé követi a nyájat. Olyan is van, aki egyáltalán nem követ semmiféle új módit, csakis a saját feje után megy. Nyilvánvaló, hogy a szabad akarat dönt, de mindenkit ugyanolyan benyomások érnek, mégis kisebbségben vannak azok, akik semmilyen külső hatásra nem reagálnak, és így meg is őrzik az egyediségüket, ezzel együtt remélhetőleg az egészségüket is.

Fűző, a kínzóeszköz

Nézzünk néhány példát a divat egészségkárosító hatására. Az egyik egy régi ruhadarab, mégpedig a fűző. Természetesen itt nem az orvos által felírt, hasznos gyógyászati eszközre gondolok, hanem a divatból hordott ruhadarabra. A fűző káros hatásairól megoszlanak a vélemények. Fontos, hogy a hölgyek ne akarjanak nádszálderekat, ismerjék a testük jelzéseit, ne húzzák túl szorosra a fűzőt.

E ruhadarab volt az első, amelyet szó szerint alakformálásra használtak, magyarul összefogta a teltebb idomokat, kiemelte a melleket, egyenesítette a hátat. A ma élő nőket nehezen tudnám ebben elképzelni, mert dolgozni, háztartást vezetni, gyereket nevelni ebben nemigen lehetne. A belső szervekre gyakorolt nyomás bizonyítottan nem az egészséget szolgálta, ha szorosra húzták, a levegővétel is akadályozott volt, nem beszélve a bordatörésekről. Ám a hölgyek viselték, kínozták magukat azért, hogy karcsúbbnak tűnjenek. Értelmetlen volt, mert a fűző lekerülése után úgyis kiderült az igazság. De a divat természetesen minden józanságot felülírt már azokban az időkben is!

Csípőnadrág, csupasz derék

Napjaink fura ruhadivatjai közül a számomra leghajmeresztőbb a csípőnadrág elterjedése, ráadásul olyan rövid felsőruházattal, hogy az illető dereka, hasa csupasz maradjon. Ami még kánikula esetén elfogadható, de télvíz idején? Nagyon nehezen álltam meg, hogy egy-egy lánynak ne szóljak valamit, akin felül rövid bunda volt, aztán jött a csupasz derék, és lent a csípőnadrág. Ezek a fiatalok a vesebajt, petefészek-gyulladást, meddőséget kockáztattak minden esetben, amikor az utcára mentek ilyen öltözékben.

Jómagam is kezelek meddőséggel küzdő fiatal asszonyokat, akik „meggyónták”, hogy így jártak télen, pusztán divatból. A felfázások, hólyaghurutok döntő többsége is ekkor alakult ki, a divatozás hatására. Van persze, aki azt hiszi, megúszta, mert nem lett felfázása, veseproblémája – aztán egyszer csak kiderül, hogy nem lehet gyermeke. Megérte? Érdekességképpen elmondom, hogy észrevettem, hogy azoknak a lányoknak, akik fanatikusan ezt a ruházatot hordták, meg is vastagodott a hájréteg a derekukon, csípőjükön, ami érthető, mert a test önmagát próbálta védeni azokon a területeken a háj növelésével. Tehát az alapból vékony testalkatú lányok deformálódtak, eltűnt a derekuk a védő zsírréteg kialakulása miatt. A természet (szerencsére) nem ismeri a divatot!

Legalább ennyire veszélyes az itt-ott lyukas farmernadrág, ami mostanában is divatos. Természetesen főleg a térdet hagyja szabadon még télen is. Köztudott, hogy a térdízület nagyon érzékeny a hidegre. Az ízület megfázásának hatása persze nem fiatal korban fog megmutatkozni, hanem idősebb korban, reumát, mozgásképtelenséget okozva.

Tetoválás, piercing

Minél többet tudunk az emberi testről, betegségekről, annál borzasztóbbnak tűnnek az évről évre jelentkező divathóbortok. Ezek közé tartoznak a napjainkban vészesen elterjedt tetoválások, testékszerek és plasztikai műtétek. Egyfolytában olvasom a cikkeket, melyek ezek veszélyeire hívják fel a figyelmet. Semmilyen hatásuk nincs, a divat fontosabb! Gyönyörű fiatal emberek „varratják” tele az egész testüket, a szép bőrüket képesek telerajzoltatni különféle ábrákkal, szimbólumokkal. A szimbólumoknak eleve jelentésük van, nem szabad egész életünkben magukon hordozni őket, mert komoly baj lehet belőle. Van olyan, aki azt se tudja, mit tetováltak rá, csak tetszett a „minta”.

A festékek csúnya betegségeket okozhatnak, elterjednek a szervezetben a méreganyagok, a nyirokkeringésbe kerülve mindenhová eljutnak. Próbáljuk a levegőt tehermentesíteni a nehézfémektől, erre most a bőrön keresztül juttatják magukba ezeket az emberek. A napsugárzás még az egészséges, tiszta bőrt is próbára teszi, el se tudom képzelni, mit okoz a tetovált bőrrel. Ráadásul a minta elfedheti az anyajegyeket, melyek rákos elfajulásai így észrevehetetlenné válnak. Lehet, hogy fiatalon „vagány” a tetoválás, de mi lesz idős korban? A fonnyadt, lógó bőrön ugyan hogy fog mutatni egy-egy ábra, gondoltak már erre?

A testékszerek pedig a test meridiánjain okoznak blokkokat, az életenergia nem áramlik szabadon, ez nagyon sok probléma melegágya lehet a későbbiekben. Mindig azt halljuk, éljünk a mának, de ebben az esetben sajnos gondolni kellene a jövőre is. A fiatalkori hibáink visszaütnek, idős korban aztán töprenghetünk, mi okozza a legkülönfélébb betegségeinket. Hány idősebb pácienstől hallom azt, hogy bár ne lett volna ennyire felelőtlen ifjú korában!

Plasztikai beavatkozások

A végére hagytam a legveszélyesebb dolgot, a plasztikázást. Természetesen itt sem arról beszélek, ami elkerülhetetlen beavatkozás, orvosilag indokolt eset. Valószínűleg ezek a műtétek eredetileg tényleg a gyógyítást szolgálták, de hol vagyunk már ettől? Elképesztően elcsúfítják magukat ezek a plasztikfüggő páciensek. Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy csinos, fiatal nők hogyan képesek ennyire önbizalom nélkül élni.

A plasztikai beavatkozások manapság kóros divattá nőtték ki magukat. Emlékszem, nemrég még úgy volt, hogy nem engedélyezik tizenévesen megoperálni a lányokat, sőt, a mellüket csak szülés és szoptatás után lehetett megműteni. Mi változott? Szörnyű divattá vált ez a dolog, és szerintem a szülők és az orvosok azok, akiknek józanul kellene gondolkodni.

Önkifejezés?

A mai kor divathóbortjaira sokan ráhúzzák azt, hogy ezek önkifejezések. Nagyon szomorú dolog, ha csakis ilyen egészségellenes dolgokkal képes valaki az önkifejezésre. Tudom, mindenki azt tesz magával, amit akar, de ha sikerül egy pár szép fiatalt lebeszélni az öncsonkításról, öncsúfításról, már megérte. Nagyon szeretem a fiatalokat, szó szerint mellettük állok, segítem őket, sokan járnak is hozzám. Nem lebeszélni akarok senkit, csak arra kérek mindenkit, többször gondolja át, mit veszít majd, ha behódol az egészségkárosító divatozásnak. Mivel már túl vagyok ezeken a korszakokon, én is a saját bőrömön tapasztalom meg az ifjúkori divatozásokat, bár azok nem voltak ennyire károsak, mint a maiak. Az életet és az egészséget ajándékba kapjuk az Univerzumtól. Miért nem vigyázunk rá?

A divatok teremtőinek persze nagy anyagi hasznuk van ezeken a dolgokon, ezt se feledjük. Rengeteg olyan egészségromboló divat van, amit felsorolni sem lehet, és ami dúsgazdaggá tesz egyes embereket. Ne kövessük ezeket, ha szeretnénk még egészséges idős kort, és ami nagyon fontos, ne ilyen példát mutassunk a gyermekeinknek, unokáinknak.

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, Reiki mester
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati tanácsadás a numerológia, kronobiológia, asztrológia segítségével, Bach terápia, Reiki kezelések, képzések)
Egyedi kártyakirakások!
Bejelentkezés: +36 (30) 570-3449, szamdoktor@gmail.com

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A gondolatok építő és pusztító ereje