Tanácsadóink

Dobiné Olasz-Papp Nóra

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.
A kérdés

Legkissebb lányoméknál probémák merültek fel a gyermeknemzés területén. Mindkettőjüknél találtak eltéréseket, de mára sikerült egy kicsit rendbejönniük. A harmadik lombikbébi program most 4 hetes babát eredményezett. Az ultrahang vizsgálat tegnap volt.A baba normális méretű, de gyenge szívhangot mutatott, ezért jövő héten meg kell ismételni a vizsgálatot. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy érdemes-e lányomnak felkeresni Önt, abból a célból, hogy a baba megmaradjon, egészségesen fejlődjön, és majd márciusban a világra jöjjön. Válaszát mielőbb várom. Nem akarom, hogy Györgyi és Csaba megint csalódjanak a babavárást illetően. Nálam nem volt ilyen próbléma, s ez nekem nagyon idegen, nem tudok nekik segíteni, csak azzal, ha mesélnek meghallgatom őket. Üdvözlettel: Hegedüsné Magdi

A tanácsadó válasza

Kedves Magdi!

Ha jól sejtem, a kapcsolatanalízis végett keresett meg engem. Nagyon szívesen segítek felvenni a kapcsolatot a babával és mentális úton lehet vele kommunikálni, plusz feljöhetnek olyan dolgok, melyek segítenek megérteni, felismerni, mi is a probléma lelki téren, amiért nehezített nekik a babavárás, de azt nem ígérhetem meg, hogy a baba itt fog maradni. Sem pszichológiai mivoltom nem alkalmas ilyen szinten beavatkozni, de spirituális szempontokat figyelembe véve sem lehetséges előre jósolni!
Viszont nagyon hasznosnak és fontosnak gondolom utána járni a lelki háttérnek, ha fizikailag minden rendben van, akkor pláne! Erre alkalmas a kapcsolatanalízis, hiszen a babával való kommunikáció is már sokat segíthet, a plusz felismerések pedig segítenek a lelki gátakat oldani, ami lehetővé teheti a harmonikus babavárást, a megértéseket.
Ez egy beszélgetős "ismerkedéssel", feltérképezéssel indul.
Nagyon szívesen foglalkozom lányával, ha ő is szeretné és motivált az ügyben! Időpontegyeztetés szükséges a 06-20/776-2583-as számon, kérem, hogy lánya hívjon!
Addig is tiszta szívemből szorítok, hogy a vizsgálat eredménye rendben legyen, ha bármi negatív eredmény lenne, akkor is ajánlott a pszichés megtámogatás, ha minden rendben van, akkor is, hogy minden rendben is maradjon!:-)

Szeretettel:

Dobiné Olasz-Papp Nóra

A kérdés

Szeretnek segitseget kerni egy kivulallo szemelytol .Egy 21 eves Budapesti lany vagyok ,aki jelenleg Gorogorszagba Athenba el.Masfel hete derult ki hogy 2 honapos terhes vagyok, aminek nagyon orultem mert mar nagyon szerettem volna kisbabat.Rendszeresen szedtem terhesseg elotti vitaminokat,es a dohanyzasrol is leszoktam ,hogy minden kifogastalan legyen a szervezetemmel kapcsolatba. Amikor elkeztuk tervezni parommal a csalad alapitast meg minden rendben volt,mara kilatastalanna valt a helyzetem.A nemreg alapitott valalkozasunk tonkre mennt , jelenleg eppen hogy kijovunk a penzunkbol.Sajnos nem sikerul megegyezni .A parom az abortusz melett dontene en meg a gondolattol is kiborulok.Legutobbi beszelgetesunk vege depressziot es fojamatos sirast valtott ki belolem.A csaladombol csak edesanyam van melettem ,mindenki mas az abortuszt tartjak megoldasnak.Tudom hogy meg fiatal vagyok ,de nagyon vagytam mar a kisbabara ,foleg hogy a parommal 25 ev korkulombseg van koztunk.Bennem semmi ketseg nincs ,biztos vagyok benne hogy minden torodest es szeretetet megtudnek adni a kicsinek.Keptelen lennek elvetetni a kicsit akire olyan nagyon vagytam. Dokinal is voltunk elmondott mindent amit tudni szerettem volna ,de megnagyobb lett bennem a ketseg.Mindent vegig beszeltunk meg az abortusz pontos menetet is ,de csak akkor csinaljak meg ha en keszen alok ra .Ugy erzem erre nem lehet felkeszulni es nem is akarok ez maga a POKOL !!! Nagyon szeretem a paromat es o is engem ,de ha elvetetem a babat minden megvaltozna bennem.O is szeretne gyereket , de azzal ervel ez az idoszak most nem alkalmas gyerek valalasra.Jelenleg nem beszelunk errol a temarol , csak edesanyam kerdezget ,de nem tudom hogyan tovabb.Nagyon fontos lenne hogy valakivel megbeszeljem mi is lenne a legjobb megoldas. Valaszat elore is koszonom : Nikolett

A tanácsadó válasza

Kedves Nikolett!

Nagyon nehéz bármit is mondanom, ez az igazság. Ha Ön megerősítést szeretne kapni arra, hogy az abortuszt ne csináltassa meg, bólogatnék bőszen, de a döntést nem hozhatom meg Ön helyett. Amikor tervezték a babát, és akkor éppen optimálisak volt a körülmények, az egy pozitív helyzet. Aztán jöttek nehézségek, kicsik és nagyok is, és a párja valószínűleg ijedtében az abortuszra gondolt, mint lehetséges megoldás, hogy ne kelljen majd nélkülöznie sem Önöknek, sem a babának. De mi van akkor, ha a körülmények optimálisak maradnak végig a szülésig, és utána megy tönkre a vállalkozás és jönnek nehézségek? Akkor az örökbeadáson kellene gondolkodni, lemondani a gyerekről, hogy meg legyen védve a nehézségek átélésétől?
Akármikor vállalunk gyereket, bármikor beüthet valami tragédia, nehézség, akadály, egy csomó minden, amire most nem is gondolunk és olyan is, ami reális veszély is lehet. De ez nem lehet indok arra, hogy ne válasszuk az új életet, és ne adjunk esélyt arra, hogy minden rendbe jön és újra optimálisak lesznek ak örülmények. Önök két hónappal ezelőtt hoztak egy döntést, a baba meg is érkezett, örültek is neki, hát örüljenek továbbra is, és gondolják át, mit lehet tenni a nehézségeikkel, a babával együtt. Mivel ön biztos az érzéseiben, és hogy most is szereti már a kisbabát, nem gondolom, hogy az abortusz egy járható megoldás lenne. Mert ha most megteszi, egyrészt valóban megváltozik minden, másrészt nem lehet előre tudni, hogy egy következő babánál, mennyire lesznek optimálisak a körülmények. Nem a tökéletesség számít egy baba érkezésénél, hanem, hogy egy szülőpár képes-e a legnagyobb vihar közepette is EGY-ségben maradni és egymást erősítve megadni a babának és maguknak is mindent (itt legfőképp nem az anyagi vonzatra gondolok). És meg kell vizsgálni azt is, hogy Ön készen áll-e arra, hogy ha a szükség úgy hozza, akár egyedül képes lenne-e nevelni a picit? Mint írja, párja idősebb Önnél, nem tudom, van-e már gyereke egy előző kapcsolatból? Biztos a felelősség érzete miatt megijedt, hogy most mi lesz, ha már beütött a baj, de ilyen számtalan esemény vesz minket körül!
Remélem, az első ijedtség után át tudják majd beszélni a helyzetet és meg tudnak hozni egy ilyen nagy, felelős döntést! Soraiból kiérzem a vágyat a babára, és hogy várták ezt a Picit, hallgasson a belső hangjára!
Ha az abortusz mellett dönt, sembe kell nézni a következményeivel, mind testi, mind lelki szinten, de ez ugyanígy igaz arra is, hogy ha a baba mellett dönt, számtalan következménye lesz. Azt is érzem, ön már döntött, és vannak támogatói is, próbálja megbeszélni a párjával, mitől tart ennyire, hogy meg kéne válni a kis élettől?
Nem látok bele az Önök hétköznapjaikba és rengeteg információ hiányzik, de a véleményem az, hogy amit önök meghoztak döntést, hogy szeretnének babát azt nem lehet csak úgy eldobni, volt oka, alapja ennek a döntésnek a meghozatalának is! nem vagyok Isten, hogy segítsek meghozni egy döntést, mely élet és halál fölött dönt, de mivel ez az élet-halál harc az Ön bensejében zajlik, kérnem kell Önt, hallja meg azt a hangot, amely Önnek súgja a választ és cselekedjen annak megfelelően!

Kívánom, hogy megtalálja a helyes utat és annak mefeleően lépjen! (Szívesen vennék egy visszajelzést a későbbiekben, hogyan döntöttek!)

Szeretettel:
Dobiné Olasz-Papp Nóra

A kérdés

Kedves Nóra!Sajnos nincs lehetőségem személyesen megnézni a termékeket,mert miskolciak vagyunk.Azért érdekelne hogy interneten hol lehetne utána nézni.6 kiló a kislányom,olyan megoldás érdekelne amit utcán és otthon is lehetne használni.Előre is köszönöm a válaszát.Üdv:Tímea

A tanácsadó válasza

Kedves Tímea!

Akkor megnézem, utána érdeklődöm, esetleg Miskolc környékén lenne--e kolleganő, aki tudna személyes segítséget nyújtani!

Amúgy a mei tai egy olyan hordozóeszköz, ami egy test részből és általában 4 pántból áll, sokaknak a megkötése egyszerűbbnek tűnik, mint pl. a kendőé, de igazából felpróbálása során derül ki, mennyire megfelelő ez. Lehet használni elöl, háton és még akár csípőn is.

A csatos hordozó olyan eszköz, mely hasonlít a kenguruhoz, de megfelel az összes kritériumnak, amiről már írtam. Lehet elöl, háton, és egyes fajtáit csípőn is használni.

A kendőt lehet használni elöl, háton, csípőn.

Mindhárom eszközt lehet használni a hordozós kor végéig, mely 4 év, de a kendő az, amit meleg szívvel lehet ajánlani újszülöttkortól, a mei tait 4 hóstól, a csatosból pedig vannak olyan fajták, melyek újszülöttkortól is használhatók.
Szóval a hordozás a megszületéstől kezdve bátran használható mód, jó eszközzel és jó megkötéssel. És ezen eszközök mindegyike használható otthon is, bárhol.

Ami fontos: elöl hordozás kb. 4 hós korig ajánlott (5-7 kg-os súlyhatárig) az anya gerince és gátja védelme miatt, utána lehet (kellene) váltani háti- vagy csípőnhordozásra. De lehet háton is hordozni újszülöttet is.
A megkötés, használat módját azt gondolom, a legbiztonságosabb tanfolyamon elsajátítani, a háton hordozásnál elengedhetetlen!

Praktikum és kényelmi szempontból ajánlottam a személyes megtekintést, kipróbálást, de ha neten megtekinti és valamelyikbe beleszeret, nem hiszem, hogy nagyot hibázhat!:-)
A hordozo.hu oldalon minden hasznos infót és terméket megtekinthet!

Ha van még további kérdése ezekről az eszközökről (bármiről), tegye fel bátran és megpróbáljuk így megtalálni azt, ami Önöknek csúcsszuper lehet!

Remélem, tudtam segíteni!

Szeretettel:Dobiné Olasz-Papp Nóra

A kérdés

Köszönöm szépen a válaszát.Igen érdekelnének a hordozón kívül más eszközök is amik elősegítik a kicsi helyes és egészséges cipelését.A hordozó kendőn és a kengurun kívül még nem hallottam a többi eszközről és nem is láttam.Hol lehetne ezek után érdeklődni,illetve leírást kapni róluk.ÜDV: Tímea

A tanácsadó válasza

Kedves Tímea!

Ha Ön Budapesten él, akkor privát üzenetben meg tudunk beszélni időpontot személyes találkozóra, ahol meg tudja nézni az eszközöket, tudunk válogatni, kölcsönözni is lehet, de ha tájékozó kérdései lennének még, ami közelebb viheti a helyes információhoz, akkor azt is felteheti itt is vagy a transzperszonalis@gmail.com címen.

Van elég sok kérdés, melyek megválaszolása segít eldönteni, melyik eszköz a legmegfelelőbb. Pl. hány kiló a baba, mi az elképzelése a hordozásról, mikor tervezi hordozni (pl. csak bevásárláshoz, kiránduláshoz, otthon is, stb.) és még sorolhatnám, de talán a legmegfelelőbb a személyes megtekintés lenne, hiszen van lehetőség a kipróbálásra is.

Szeretettel: Dobiné Olasz-Papp Nóra

A kérdés

Kedves Nóra!Ismét egy felmerülő kérdésre szeretnék választ kapni.Mivel még csak most fogja betölteni a 4.hónapot a kislányom normális dolog az hogy állandóan ülne fel és mindig állni akar?Bele lehet már őt tenni kenguruba,megtud benne biztonságosan ülni úgy hogy ne sérüljön a gerince?Üdv:Tímea

A tanácsadó válasza

Kedves Tímea!

A szülők többsége beszámol arról, hogy kb. 4 hós gyermekük fel akar ülni, állni, mit tegyenek?
Nos, ez azt jelenti, hogy a baba 'fejben' már előbbre van ahhoz képest, mint amit meg is tud oldani. Minden baba arra trenírozza magát, hogy vízszintes emberkéből majd függőleges emberke legyen, de ehhez meg is kell érni, és hosszú út vezet idáig.
Kifejezetten nem pártolom az ehhez való segítségnyújtást, hiszen egy baba akkor van megérve egy mozgásforma elsajátítására, ha egyeüdl is képes megtenni ezt, segítség nélkül! Ha nem tudja megtenni, nincs rá készen! Viszont ha segít neki ebben a küzdésben, egyrészt már nem kell küzdenie érte, másrészt olyan fokú terhelés éri a csontjait, ami nem feltétlenül jó neki.

A kengurukat én nem szoktam javasolni, mert a többségük (bármennyire drágák is legyenek), nem teljesítik a jó hordozóeszköz kritériumait, amelyek a következők:körülöleli a babát, megfelelő alátámasztást nyújt a fejnek, hátnak, térdhajlattól-térdhajlatig terpeszti szét a baba lábait, szorosan tartja a babát, nem leng ki oldalra, le lehet hajolni benne és a baba nem dől előre, az anyának is komfort érzést biztosít. Elméletileg be lehet tenni a babát 4 hósan már kenguruba, de várhatóan nem fogja azt a hordozásélményt adni, ami a hosszútávú hordozást elősegíti.
De lehet, hogy Önöknek megfelelő lenne, és tetszene az élmény, én mégis inkább azt javasolnám, hogy ha teheti, próbáljon ki minél több eszközt! Főleg, ha hosszú távra tervezi a hordozást, érdemes megtalálni azt, ami a leginkább megfelelő Önöknek. Mert bizony a baba is választ!:-) Lehet válogatni kendőkből, mei tai-okból, csatos hordozókból, széles a választék.
Ha ezen a területen továbbra is érdeklődő, szívesen segítek további kérdésekben, választásban is!

Szeretettel:Dobiné Olasz-Papp Nóra