Mit árulnak még el a Gua számok?

Személyes Gua számunk megmutatja gondolkodásunkat, nyitottságunkat és karrierlehetőségeinket, illetve szakmai irányultságunkat, a munkánkhoz való viszonyunkat általában és szociális viselkedésünket is. Megmutatja belső világunkat, hogyan juttatjuk érvérnyre a világban, hogyan éljük mindennapjainkat.

1. Fehér Víz csillag, Kan trigram, mozgó víz, Víz elem, középső fiú

Jól alkalmazkodik, könnyű vele kijönni. Aktív, gyakran kreatív elmével megáldott, könnyed, jó felfogású, hamar átlátja a helyzet minden oldalát. Fokozottan óvatos, ritkán osztja meg minden elképzelését embertársaival. Gondolatvilága mélyen szántó, ahogy a víz is mindig a mélység felé tör. Hosszan, alaposan elmélkedik, belső világa azonban gyakran rejtve marad mások előtt. Inkább hallgat, szeret másokat figyelni, megőrzi a rábízott titkokat. Kedveli az egyedüllétet, a csendes magányban töltött órákat. Fontos számára a változatosság, szeret utazni. Az üzleti életben képes akár a legmagasabb szintig feljutni.

2. Fekete Föld csillag, Kun trigram, Föld, Föld elem, Anya
Stabil, kiegyensúlyozott, figyelmes, zömében nyílt természetű, szereti a társaságot. Jól boldogul csapatjátékosként, nem vár ajándékra, adományra, természetes számára, ha mindenért ke-ményen meg kell küzdeni, ezért a siker néha késik az életében, de idővel beérik, megérkezik. Makacs természetű, nem szereti a változást, a munkát nehezen bízza másra. Mindig tökéletes-ségre törekszik, úgy érzi, pótolhatatlan. Fontosak számára a részletek. Együttérző, megértő, segítő természetű, állandóan adni szeret. Nagy szüksége van az elismerésre, hajlandó rengete-get és keményen dolgozni, ha ezt méltányolják. Szereti a jó ételeket, nagy lakomákat, ezért megeshet, hogy elhízik.
 
3. Élénkzöld fa csillag, Csen trigram, vihar, Fa elem, legidősebb fiú

Idealista, erősen érzelmi beállítottságú. Gyors gondolkodású, gyakran a látszatot tartva szerez felületes tudást a mélyebb megértés helyett. Nagyvonalú és kedves, ambiciózus így már fiata-lon is sikeres lehet. Impulzív, rengeteg energiája kiapadhatatlan forrás, de néha túl sokfelé osz-lik. Nemtetszését hajlamos elfojtani, majd hirtelen kirobban, dühbe gurul. Gyakran független marad, és inkább hivatásának él. Inkább vállalkozó és önállóan dolgozik, mint alkalmazott. A pénzt nehezen tudja megfogni, bőkezű, adakozó, szeret jól élni.

4. Zöld fa csillag, Szun trigram, szél, Fa elem, Legidősebb lány
Gyakorlatias, önálló, figyelmes, ambiciózus. Szüntelen ontja magából a friss, új ötleteket, tár-sasága felettébb kellemes. Állandóan változtatja életcélját, kissé befolyásolható is. Akárcsak a szél, ő is változó irányú. Erős igazságérzetét nem rejti véka alá, kiáll nézetei mellett, nem hagy-ja szó nélkül, ha úgy érzi személyes szabadsága kerül veszélybe. Megharagudni rá képtelenség, mert mindezt oly kedvesen, oly elbűvölően teszi, hogy senkit nem sért meg vele. A teljes kép-re, az összhatásra inkább figyel, elsiklik a részletek felett.

Az üzleti életben remek vezető lehet, nélkülözhetetlen mellé egy asszisztens, aki viszont az apróságokra irányítja rá a figyelmet. Hajlamos a töprengésre, képes a végsőkig elhúzni az időt, ő az, aki az utolsó pillanatban óriási hajtással veti bele magát a teendőkbe, mert csak így tudja tartani a határidőt. Ez a helyzet vonzza a feszültséget, ami azonban ellentétes a négyes Gua számú emberrel, aki nehezen tud feszült légkörben dolgozni.

Kedvenc elfoglaltsága, akár még hivatása is lehet, hogy segítsen másokon. Tökéletes szociális munkás válhat belőle, érzékenysége, szándéka a gondviselésre itt teljesedhet ki igazán. Naivi-tása révén könnyű őt manipulálni, illetve megsebezni.

Erős közösségtudata van, érzékeny mások problémája iránt. Ez lehet jó és kevésbé jó is. Jó tanácsadó is lehet, de egy erősebb személyiség könnyel befolyásolhatja őt. Érzékenysége miatt fogékony a művészetre. Több tulajdonsága közös a 3-as Fával, de mégis gyakorlatiasabb, meg fontoltabb.

5. Sárga Föld csillag, Nincs hozzá tartozó trigram, Föld elem, a hetedik gyermek

Gyakorlatias, realista, kedves ember, akivel épp kedvessége folytán – könnyű kijönni, s bár a felszín néha mást mutat, belül erős lélek rejtezik. Határozott, eltántoríthatatlan, ha számára fontos dologról van szó, s éppen ezért gyakran tűnik makacsnak. A stabil, magabiztos, felelős-ségteljes külső néha megtévesztő, az erős lélek olykor-olykor bizonytalan, s talán nélkülözi a magabiztosságot is.

Vezető posztra törekszik, megnyerő modora miatt környezete segíti is ebben. Irányító ember-ként kamatoztathatja önállóságát, egy csapat tagjaként néha nehezen érvényesül. Komoly kihí-vás számára másokkal együtt dolgozni. Szeret a középpontban lenni, minderről értesülni. En-nek magyarázata egyszerű: az 5-ös szám a világegyetem tábla és a Lo-shu mágikus négyszög közepén helyezkedik el. Itt jelen van mind a Yin, mind pedig a Yang energia. Szeret a közép-pontban lenni, megköveteli, ami neki jár, s bár ez durván hangzik, senki ne vegye sértésnek, avagy személyeskedésnek.

6. Fehér Fém csillag, Csien trigram, ég, Fém elem, Apa

Nagy önfegyelemmel és önuralommal (mint egy komoly apa) rendelkezik. Analitikus, logi-kus, befelé forduló természetű, a kapcsolatteremtés emiatt néha akadozik nála. Konkrét, hatá-rozott elképzelése van az életről, amelytől eltántorítani szinte lehetetlen, mivel kemény, nehe-zen hajlítható, mint a fém. Nehezen fogadja el mások véleményét. Önsanyargató, hibáiért gyakran vádolja önmagát. Ő az, aki a munkába temetkezik, s többet vállal, mint amennyit elvégezni képes. A határtalan energiabefektetés végül anyagi gyarapodáshoz vezet. A pénzzel óvatosan bánik, kétszer is meggondolja, mire költi nehezen megkeresett tőkéjét. Érdeklődik a műszaki tudományok iránt, gyakran munkája is e területhez köti. Szívesen veszi körül magát a hozzá hasonlóan gondolkodókkal. Felelősségtudata már egészen korán megmutatkozik, szá-mára fontos a család. Általában erős, a hagyományos értelemben vett hite van.

7. Vörös Fém csillag, Tui trigram, tó, Fém elem, legfiatalabb lány
Az olvasztott fémhez hasonlatosan gyakori változások alanya lehet. Hosszú időbe telik, amíg megáll a saját lábán, önállósága első percétől kezdődően viszont gyors fejlődést mutat. Rá mondják az ismerősök, hogy történjék vele bármi, a jég hátán is megél. Minden helyzetben mosolyog, hiszen a tó trigram az örömöt sugározza felénk. A nehéz pillanatokban is rögvest talpra áll. Gyors gondolkodású, gondolatai sűrűn csaponganak, ennek következtében meg-esik, hogy nehezen tud fő céljára összpontosítani. Igen kedves teremtés, lényét egy fiatal lányhoz lehet leginkább hasonlítani. Elemi létszükséglete mások szeretete, még saját vélemé-nyét is képes elhallgatni, és inkább azt mondani, amit beszélgetőtársa hallani szeretne, csak hogy megtartsa a szimpátiát. Szeret beszélni, mindenhez válogatás nélkül hozzászól, akár tud valamit a témáról, akár nem. A nagyképűség és a merevség gondot okozhat számára, ezt azonban kiküszöbölheti, ha megvan benne a készség az önismeretre, saját hibáinak fel-, illet-ve beismerésére.
 
8. Fehér Föld csillag, Ken trigram, hegy, Föld elem, legfiatalabb fiú

Stabil és felelősségteljes. Módszeres, gondos, emiatt lassabban végzi el a rábízott felada-tot, ami néha problémás helyzetbe sodorja. Törekszik a tökéletességre, nem hátrál meg a kihívás elől. Hajlamos elveszni a részletekben, ezért nem árt, ha áll mellette valaki, aki kézben tartja az ügyeket. Általában visszahúzódó, ha viszont véleménynyilvánításra kerül a sor, nem rejti véka alá meggyőződését, s biztosak lehetünk benne, épp azt fogjuk hallani tőle, amit gondol. Őszintesége, becsületessége sokszor bajba keveri. Kitartó, makacs, kon-zervatív, kerüli a változást. Nyugodt, szenvedélytelen külsőt mutat annak ellenére, hogy lelke mélyén nagyon érzékeny. Élete során fokozatosan, kitartóan halad a csúcs felé, s a legnagyobb sikert várhatóan negyvenes éveiben éri el. A hegy, amelyben az erő a figye-lem, és a nézelődés, együttesen van jelen, változást és forradalmat hozhat az ember életé-be. Ugyanakkor ellenállhat ama változásoknak, amelyek nem tőle indulnak. A hivalkodás nem kenyere, nem kérkedik anyagi javakkal.

9. Bíbor Tűz csillag, Li trigram, tűz, Tűz elem, középső lány

Okos, vidám, ötletgazdag. Ízlésére bátran hagyatkozhatunk, csalódás biztos nem ér bennün-ket. Szeret szép környezetben lenni a munkahelyén és otthon is. Nagy lendülettel veti bele magát szinte mindennemű tevékenységbe (itt mutatkozik meg leginkább a tűz), annál nehe-zebben fejei viszont be. Az eredmény, ha várat magára, nem könnyen jön, a kezdeti lelkese-dés alábbhagy, majd végleg eloszlik.

Elmenni mellette nem lehet, kiemeli őt a tömegből vonzó külseje, jókedve, megnyerő stílusa. Nyílt, közlékeny természetű, elhiteti velünk, hogy minden szép és jó még akkor is, ha ez épp nem igaz. Vezető képesség szunnyad benne, egykettőre képes inspirálni, motiválni a környe-zetében élőket. A pénz nem erős oldala, jövedelmét hajlamos felélni, a takarékoskodás tudo-mánya hiányzik belőle. A kilenc csillag közül talán az e számhoz tartozó mozog leginkább otthon a kommunikáció világában.

(Forrás: Szilvásy Judit: Feng Shui, út a boldogsághoz, Első Magyar Feng Shui Centrum, Budapest, 2003)