Mindig kéznél lévő energiák: mudrák

Két csuklónkat tegyük a térdünkre, tenyérrel fölfelé. Érintsük össze hüvelyk- és mutatóujjunkat, a többit kinyújtva, de ne mereven tartsuk. A leghíresebb buddhista szobrok klasszikus kéztartása. Szimbolikája szerint az emberi és isteni egyesülést jelképezi.

A mudrák különböző kéz- és testtartások, melyek segítik az energia áramlását a testben. Segítségükkel bizonyos szellemi és tudatállapotokat hozhatunk létre. A mudrák a jógatechnika fontos részét képezik.

A kézmudrák általában a prána (életerő) megőrzésére és finom energiakörök létrehozására szolgálnak. Ezek az energiakörök teszik lehetővé a prána áramlását, amely a test és lélek teljességét eredményezi. Ismerkedjünk meg néhány fontos mudrával.

Gjan mudra

Érintsük össze mindkét kezünkön a hüvelyk- és mutatóujjunkat. A másik három ujj nyújtva marad. Ez a hindu meditáció klasszikus kéztartása. Meditációhoz kiváló. Segíti az elme befelé fordulását, teret ad a bölcsességnek és éleslátásnak.

Kozmikus mudra

Helyezzük a jobb kezünket a balra (vannak, akik jobban szeretik fordítva), a hüvelykujjak kissé összeérnek. A mutató- és  hüvelykujjak oválist formálnak. Ez a buddhista meditáció hagyományos kéztartása

A kozmikus mudra előnyei nagyon hasonlítanak a Gjan mudráéhoz, hiszen mindkettőt meditációra használjuk. A kozmikus mudra kiváló csendes meditációra, segíti a befelé fordulást, az intuíció, éleslátás és tudatosság áramlását. Segít lecsendesíteni a gondolatokat.

Aktív Gjan mudra

Hajtsuk a mutatóujjunkat a hüvelykujj alá. A másik három ujjunk nyújtva marad. Ez a mudra jó az aktív technikákhoz, főleg az aktív jógalégzés (pránajáma) gyakorlatokhoz. Egyes meditáció típusoknál is segít. Segíti a tudás áramlását és az elme meditatív állapotát.

Namaste póz

Tegyük össze a két tenyerünket, és finoman nyomjuk össze. Minden ujjunk összeér, és felfelé mutat. Ez az imádkozás és egymás tisztelet teljes köszöntésének klasszikus mudrája a hindu, buddhista és egyéb kultúrákban. Segíti az alázatot és elfogadást. Egyensúlyt teremt a két agyfélteke között. Ájtatos állapotba hozza az elmét. A szívcsakra és a harmadik szem csakra erősítésére is használható.

Surya mudra

Érintsük össze a gyűrűs- és mutatóujjunkat, közben a többi ujjunk maradjon kinyújtva. Ezt a mudrát a nagyon aktív és életerővel teli jógatechnikáknál és meditációknál alkalmazzák. A Surya mudra egyik változatában a gyűrűsujjunkat a hüvelyujj alá tesszük. Ez a kéztartás energiát és erőt, egészséget és vitalitást ad.

(Forrás: 5 Excellent Yoga Mudras, angolból fordította: H.O.)

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés