Stresszoldó tantra

Spirituális értelemben a szexualitás nem csupán örömszerzés, hanem misztikus tapasztalat is. Mint egy különleges meditálás, amikor nemcsak a test, hanem a lélek is egyesül.

20100704-tantraSzégyenérzet megszűnése, titkos fantáziák megélése, teljes odaadás, testi és lelki egyesülés, a kozmikus orgazmus közös megtapasztalása, ezt ígéri a tantra. Amellett, hogy a szexualitás egy magasabb dimenziójába vezet, számos más, az egészségünkkel kapcsolatos pozitív hatással is bír.

Az ész és a test egysége

A szankszkrit eredetű tantra szó szövedéket, fonalat, láncot jelent, amely a szexuális energiát a szellemi és a spirituális energiával köti össze. Ez nem egy elvakult hit, hanem egy technika vagy életmód, amely során a szexuális orgazmus szellemi eksztázissá alakul át. Fejleszti és elmélyíti a partnerek közötti kölcsönös odafigyelést, tehát a fej és a test szorosan összefügg, egységet alkot, együtt működik. Az indiai tantra nem elfojtani akarja a szexuális energiát, hanem eszközként használja arra, hogy beléphessünk a spiritualitás világába. A tantrikus szex során a gyökércsakrában (a csípő és a nemi szervek körüli sávban található energiaközpont) alvó szexuális energiát felvezetjük a fejtetőn lévő koronacsakrába.

Lassú és gyengéd

A tantrikus szex nagyon lassú és gyengéd, a meditáció és koncentráció segítségével fokozza az élményt, teljesen más hozzáállást kíván, mint a hagyományos szex. A tantra szerint a szexuális egyesülés az ember egyesülése a világgal, a teremtő erővel, amelynek során ő maga is teremtő erővé válik. Az egyesülés során olyan energiák szabadulnak fel, amelyek egyensúlyt teremtenek az ember testében, ilyenkor megszűnnek a gátlások és leomlik egy fal, közös energiaáramlás alakul ki a két ember között. A tantrában a szex tehát csupán eszköz és nem cél. Hétköznapi nyelvre lefordítva a tantraszex nem más, mint a kölcsönös odafigyelés, a szavak nélküli megértés, a napi feszültség, fáradtság és stressz feloldása, az őszinteség, a harmónia megteremtése, önmagunk és a partnerünk mélyebb megismerése.

Felkészülés

A tantraszex előtt nagyon fontos szerepet kapnak az előkészületek. Fontos, hogy töltsünk egy kis időt csak magunkban, fürödjünk meg illóolajos vízben, használjunk finom krémeket, ismerjük meg saját energiáinkat. Válasszunk kedves és nyugodt helyszínt, hallgassunk meditatációs zenét, gyújtsunk meg néhány gyertyát. A tantrikus szex általában kölcsönös masszázzsal kezdődik, ezalatt mindkét fél megnyugszik, kikapcsol, elfelejti a hétköznapi gondokat és csak a másikra tud koncentrálni.

Fontos a légzés

A légzés összehangolása nagyon fontos a harmónia megteremtésében. A tudatos légzés nemcsak a tantraszexben kulcsfontosságú, hanem a legtöbb jógafajtában is. Ha beszívjuk partnerünk lélegzetét, az olyan, mintha átadnánk egymásnak energiánkat. Próbáljunk meg mindvégig a másik szemébe nézni, egy percre se hunyjuk le a szemünket, így a kapcsolat, a harmónia még erősebben lesz jelen.

Pozitív hatásai

A tantraszex nemcsak azt segíti elő, hogy saját magunkat illetve partnerünket még jobban megismerjük, még közelebb kerüljünk hozzá, hanem csökkenti a stresszt is. Az intim együttlét, a szexuális energia és a meditatív állapot oldja a feszültséget, a szorongást, emeli a boldogsághormon, a szerotonin szintjét, növeli a magabiztosságot, ezáltal pedig a nőiességet is. A tantra segítségével szabad teret engedhetünk életenergiánk áramlásának, ezzel elmozdíthatjuk belső akadályainkat és feldolgozhatjuk félelmeinket, megoldhatjuk szexuális problémáinkat, megtanulhatjuk szerelmünk felélesztését és fenntartását.

(Források: Tantrasex , Was heißt hier Tantrasex …)