Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Jin-jang étrend az egyensúlyért

A kínai tanítás szerint minden élőlény két ellentétes erőből épül fel. Az a két ellentétes erő a jin és a jang. Ezen erők kiegyensúlyozásával harmóniában élhetünk, ha felborul az egyensúly megbetegedhetünk. Ezért érdemes figyelmet szentelni annak, hogy táplálkozásunkban is egyensúlyban legyenek.

Albert Einstein jött rá arra, hogy az anyag és az energia alapjában véve egységet alkot, csak megjelenési formájuk változik. A kínaiak a jin és a jang erőt hegyhez hasonlítják, melynek egyik fele árnyékban, másik fele napfényben fekszik. A napos oldal meleg, száraz és világos, ez a janghoz tartozik. Azok, akik gyakran fáznak, s nagy a meleg igényük, energia szempontjából jin állapotban vannak. Ők melegebb és szárazabb éghajlatú vidéken érzik jól magukat. A lobbanékony természetűek esetében viszont épp ellenkezőleg, a jang van túlsúlyban, ők az árnyas, nedves helyeken szeretnek felfrissülni. A jang típusú emberek betegségei általában magas lázzal járnak, a hideg izzadás viszont inkább a jin többletűekre jellemző. A jin és jang erők évszakonként is váltakoznak. Az ősz (száraz) és a nyár (meleg) jang, a tavasz (szeles), a tél (hideg): jin.

Milyen típus vagyok?

A jin típusúak:

  • gyakran szenvednek attól, hogy fáznak, hideg a kezük és a lábuk
  • szeretik a meleg égtájakat és évszakokat
  • szeretik a forró teát és levest
  • gyakran szenvednek- különösen a nők- fáradtláb-érzésétől, a láb vizesedésétől
  • gyakran érzik magukat fáradtnak, kedvetlennek, kimerültnek, kialvatlannak

A jang típusúak:

  • gyorsan felhevülnek
  • előnyben részesítik a hűvös éghajlatú vidékeket és a hűvös évszakokat
  • kedvelik a friss és hideg ételeket és frissítőket
  • heves érzelmeik annyira felgyülemlenek, hogy már fizikai megterhelést okoznak
  • gyakran fogja el őket forróság és soka izzadnak

Azt hogy melyik típusba tartozunk, kínai horoszkópunk alapján is kideríthetjük. Pontos születési dátumunk alapján kiszámíthatjuk. A + Jang, a – Jin, a felső sorban. Az alsó sorban található születési jegyünk alapján is többségben jang vagy jin csoportba tartozunk. Amelyikből több van a horoszkópunkban, az a domináns.

Yin: Bivaly, Nyúl, Kígyó, Kecske, Kakas, Disznó
Yang: Patkány, Tigris, Sárkány, Ló, Majom, Kutya

Mit együnk?

Jin energiát adnak a hűsítő, nedves ételek, a jang-energiáról a száraz, melegséget nyújtó ételek gondoskodnak. Ételeink elkészítésének módjával-melegítéssel, szárítással vagy éppen hűtéssel és nedvesítéssel- mi magunk is befolyásolhatjuk, hogy táplálékunk mennyi jin-vagy jang-energiát adjon át számunkra

Jin típusúaknak ajánlott

A jin típusú embereknek célszerű előnybe részesíteni a főtt ételeket. A jang hangsúlyos étrend gyakran már néhány nap alatt megváltoztathatja a jinnel túlterhelt állapotot. A nyers koszt kedvelői rövid ideig /3-4perc/ kevés vajon melegítsék át ételeiket serpenyőben közepes hőfokon. Szervezetünket úgy segíthetjük munkájában, ha fogyasztás előtt a gyümölcsöt és a zöldséget pár percig pároljuk. Így az értékes tápanyagok jelentős része megőrzi vitamin-és ásványanyag tartalmát. Eközben testünk melegen tartásával támogathatjuk működését, így elősegíthetjük a jang képződését. Szervezetünknek azzal segíthetünk, ha a zöldségféléket csíkokra, szeletekre vágva fogyasztjuk, és rövid ideig pároljuk. A jin típusúak hagyják leveseiket mindig lassan főni, és forrón fogyasszák.  Az ételek „jangosításával”, azaz olyan eljárások alkalmazásával, amely csökkenti az étel nedvességét, és fokozza melegét- lehet párolni vagy szárítani, átsütni, gőzölni, főzni, grillezni- jin típusú ételeket is fogyaszthatjuk bátran.

Igyunk bőségesen forralt édesvizet. Számos egészségügyi probléma orvosolható egyszerűen bőséges vízfogyasztással (bőrszárazság, a székrekedés, a fáradtság, a koncentrálóképesség hiánya, a fejfájás stb.) Szervezetünknek feltétlenül szüksége van vízre a sejtek méregtelenítéséhez és az idegrendszer harmonikus működéséhez. A víz friss legyen és jelentősebb ásványanyag-tartalom nélküli. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor forraljuk fel a csapvizet. 15 perc forralás után az edény alján fehér lerakodást figyelhetünk meg, ez a kicsapódott kalciumvegyületeknek köszönhető. Ezután a vizet édesnek fogjuk érezni, ez élénkít és átmelegít. Mivel a víz elősegíti az energia áramlását, így biztosítja, hogy a szervezet meg tudjon szabadulni a lerakódott szövetnedvtől és nyiroktól. Óvatosan kell bánni a kávé, a tea és az alkohol fogyasztásával, mert ezek vízhajtó hatásúak, ezért nem biztosítják a kellő folyadékszükségletet.

Jang típusúaknak ajánlott

Aki ebbe a típusba tartozik, annak ügyelnie kell az ételeik folyadéktartalmára. A lehetőleg minél rövidebb főzési időt igénylő étel tartalmazzon mindig kellő mennyiségű folyadékot, szaftot. A rövid idő alatt, párolással elkészített egytálételek növelik az étel jin tartalmát és elnyomják a jang-energiát. Az ételhez adott kis mennyiségű, rövid ideig párolt, ropogós zöldségek pedig frissítő hatásúak. A húsfogyasztás forró jang energiát ad. A jang típusúaknak épp ezért a marha-, sertés-, vagy egyéb húsok helyett gyakrabban kell halfogyasztással biztosítani a fehérje szükségletet. Ha a halat párolva készítjük el – hal-alaplében párolva – tovább növelhetjük a jin mennyiséget. Grillezett vagy erősen átsütött fogásokat ritkán fogyasszanak, mindig bőséges folyadékmennyiséget tartalmazó, frissítő hatású körettel kombinálva, de egy tálka friss primőr saláta kellő mennyiségű jin-energiával korlátozza a fogás jang-energiáját. A hűsítő hatású fűszernövények, például a menta vagy a kapor, „lehűthetik” a „forró” ételeket. Az erős ízű fűszerek szétosztják az energiát, és oldják a szervezetben kialakult blokádokat. A hírtelen jött hőhullám arra utal, hogy az erős fűszer hatása szétáramlik, és elősegíti az ellazulást.
Óvatosan az élvezeti cikkekkel! Az élvezeti cikkek-kávé, tea, alkohol, dohány- sajnos mind jang típusúba tartoznak és vízelvonó hatásúak. A jang típusúaknak ezért célszerű ezeket csak kis mennyiségben fogyasztaniuk, s azt is kellő mennyiségű víz kíséretében. A könnyű, száraz fehérboroknak alacsony az alkoholtartalmuk, és hűsítő hatásúak. Ezért elősegítik a szervezetben blokkolt energiák szétszóródását, a pangások oldását. Közepes alkoholtartalmú (kb: 10%-os ) borból férfiaknak napi 4 dl, nőknek napi 3 dl átlagos fogyasztás tekinthető kedvezőnek. A semleges kategóriájú ételekből tetszés szerinti mennyiség fogyasztható, teljes mértékben kerülendők a jang-hangsúlyos, azaz a forró és meleg ételek. A jang típusúak várjanak az étkezés megkezdésével, míg kisség kihűl az ételük.

Csörnyei Ida
természetgyógyász, családfelállító terapeuta

(Forrás:  Raymond Lo: Kínai Asztrológia, Négyoszlopos sorselemzés, Első Magyar Feng Shui Centrum)