A stressz nem kötelező

Napjaink emberének komoly kihívás a stressz. Azt mindannyian érezzük, hogy kezdenünk kéne vele valamit, de amikor a tettekre kerül a sor, bőven akad kifogás. Íme, jól használható stresszűző receptjeink:

Mini-masszázs az irodában

Egy 30 másodperces masszázs segíthet megszabadulni a munkanap feszültségeitől. Könyökölj az asztalra, hüvelykujjad helyezd a szemöldököd alá, orrnyergeddel egy vonalban, mindkét oldalra. Fejed súlyát engedd a hüvelykujjadra, körülbelül 10 másodpercig. Majd csípd meg szemöldököd a hüvelyk- és a mutatóujjaddal. Egy másodpercig tartsd, majd haladj végig az egész szemöldökön ezzel a módszerrel.

20100819_astressznemkotelezo1Tégy egy képzeletbeli utazást

Gondolj egy helyre, ahová szívesen utaznál. Hunyd le a szemed, és képzelj el egy pihentető helyet, például egy tengerpartot, egy hegy látványát vagy egy meghitt szobát. Képzeld oda az apró részleteket is. Mit látsz, mit érzel? Minél élethűbb a kép, amit képzeletedben lefestesz, tested annál inkább tud válaszolni a pihenésre.

Gondos táplálkozás

Ahelyett, hogy a konyhában vagy az íróasztalodon felfalnád az ebéded, inkább vegyél ki 10 percet, és táplálkozz figyelmesen. Mielőtt nekilátnál az evésnek, szagold meg az ételt, és rágj meg minden falatot többször, élvezve az ízét. Engedd az érzékeidet a felszínre, hogy agyad is megkapja a szükséges szünetet. Van annál jobb, mint az ízletes ételre koncentrálni? Sokkal mulatságosabb, mint egy fehér lapot bámulni!

Mantra meditáció

A nyugati fülek számára a mantra szó nem más, mint egy divatos szóhasználat. Azonban a mantrát évezredek óta használták, hogy békét teremtsenek az elmében. M is felhasználhatjuk. Válassz egy értelmes és dallamos szót vagy kifejezést, például „szerelem”, „béke”, „ámen” vagy bármi amely a hangulatodhoz illik. Ezután ismételd magadban vagy hangosan, amikor csak élvezni szeretnéd a pillanatot.

Nyiss ki egy üveg bort

Néha terméketlennek tűnik, ha a problémáinkról beszélünk. Azonban segít elűzni a stresszt, ha gondolatainkat hangosan is kimondjuk. A zavaró gondolatok kimondása segít továbblépni. Találkozz egy barátoddal, és meséljetek egymásnak. Amikor te vagy a hallgató, ne sajnálkozz és ne adj tanácsot, csak hallgass figyelmesen. Ha senkinek se akarsz a problémáidról beszélni, írj naplót.

Tégy kevesebbet

A világutazók nagyszerű tanácsot adnak: miután befejezed a csomagolást, vegyél ki három dolgot. Biztos nem fogod hiányolni őket, a többi ruhád nem lesz annyira gyűrött, ráadásul még az ajándéktárgyaknak is marad hely. Amikor ideges vagy, nézd meg a „tennivalók” listát, és húzz ki belőle három dolgot. Attól függetlenül, hogy elhalasztod őket a következő hétre, vagy úgy gondolod nem kell őket megtenni, ez a gyakorlat segít, hogy mindig legyen egy kis időd a váratlan helyzetek megoldására, vagy hogy legyen egy délutánod, amikor azt teheted, amihez kedved van.

Örülj az apró dolgoknak

Állj meg egy pillanatra, és gondold végig mi mindenért hálás lehetsz. Ezeket az apró dolgokat jegyezd le egy papírra, készíts listát belőlük. Például, a reggeli forró kávé, a mód, ahogy csak a férjed tud megnevettetni, a kék ég – egy dolog se túl kicsi vagy túl nagy. Minden, amire koncentrálunk, növekszik. Ha kiemeled a pozitív dolgokat, még többet vonzanak majd maguk után.

Lélegezz mélyen

Lélegezz figyelmesebben. Próbálj meg lélegezni egy nagyot most. Lélegezz mélyen, majd fújd ki teljesen. Ez az egyszerű gyakorlat megfékezi a stresszt, és segít testednek kikapcsolódni, hogy kevésbé tudjanak felbosszantani, és minél tisztábban tudj gondolkodni. Lélegezz mélyen mielőtt reagálnál azokra a dolgokra, amiket eléd vet az élet. Meglátod, mennyire másképp fogsz rájuk reagálni.

Helyezd magad kényelembe

Láttad már, hogy egy rossz gyerekből, hogy válik angyal egy kis szundi után? Adj magadnak öt perc pihenőt. Nem kell hozzá más, mint két keményebb párna. Ülj a sarkadra úgy, hogy a lábujjaidat egymás mellett tartsd. Térded tartsd minél távolabb a másiktól és tedd közéjük a párnákat. Tested pihentesd a párnákon, fejed fordítsd egyik irányba. Lélegezz, minden kilégzés segít elűzni a feszültséget. Számos levegővétel után fordítsd fejed a másik oldalra.

Találd meg a benned rejlő istennőt

Válaszd ezt a nyugtató jóga pózt, amikor csak meg akarod állítani a világot, hiszen utána nyugodtabbnak és megújultnak érzed majd magad. Ülj a földre, tégy egy kemény párnát a hátad mögé. Hajlítsd be a térded, egyik talpad érjen össze a másikkal. Dőlj hátra a párnára, kezeid tedd a hasadra és lélegezz ebben a testhelyzetben ameddig csak jól esik. Fordulj a jobb oldaladra, majd finoman ülj fel ebből a pózból.

Elmélkedj séta közben

Életünk néhány napja bizony könyörtelen. Ilyenkor próbálj meg meditálni egy kiadós séta közben. Húsz lépés erejéig lépkedj olyan lassan, ahogyan csak tudsz, hogy érezz minden mozdulatot, amit teszel. Hallgasd a levegőt, amint átáramlik a tüdődön és figyelj a körülvevő illatokra és a hangokra. Ez az egyszerű gyakorlat eszünkbe juttatja, hogy minden lépés, amit teszünk, egy igazi csoda.

Kövesd a megérzéseid

Mindenkinek vannak jó megérzései, de amikor életünk teljesen be van táblázva, nem tud a felszínre törni. Ha ellazulsz és teszel egy sétát az elmédben, találkozhatsz ezzel a belső bölcsességgel. Minden saroknál kérdezd meg magadtól, merre kellene menned, és kövesd az ösztöneid. Az út alatt szerzett tapasztalatoktól és a végeredménytől biztosan el leszel ragadtatva.

Igazságszérum

Nyilatkoztasd ki függetlenséged azzal, hogy nem rejted el valódi érzelmeid, és úgy teszel, mint aki igazságszérumot nyelt le. A cél nem az, hogy háborút szíts („Titkon mindig is utáltalak”), hanem, hogy kedves módon őszinte légy. Például, „Szeretnék veled vacsorázni ezen a hétvégén, de fáradt vagyok és szükségem van egy kis pihenésre. Válasszunk másik időpontot”. Hihetetlenül felszabadító érzés és gyors módszer, hogy csökkentsd a feszültséget.

Áldja meg az ég

Kezdesz dühbe jönni? Legközelebb, amikor egy agresszív sofőr elvágja az utad, vagy valaki bántó e-mailt küld, esetleg véletlenül „útrakelsz” a tinédzser korú gyereked gördeszkájával, próbáld ki ezt a rövid kifejezést: Áldja meg az ég. Rövid és egyszerű módja annak, hogy kifejezd haragod az illetővel szemben. Segít neked lehiggadni, és növeli a szánalmad. Nem rossz egy pár szótól, ugye?

Szabadidődet töltsd egy nagyszerű személlyel

Hány dolog van kedvedre a napi teendőkből? Szakíts időt valaki olyanra, akit csodálsz, akinek a társaságában jól érzed magad. Mindannyiunknak szüksége van igazi, élő példaképekre. Ha ilyen emberekkel töltöd az időd, eszedbe jut mi a legfontosabb számodra. Ha nem is láthatjátok egymást szemtől szembe, beszéljetek telefonon vagy írjatok egymásnak levelet.

(Forrás: 15 stresszoldó módszer)