Töltsük fel az akkumulátorokat

Gyakran érezzük fáradtnak magunkat? A fáradtság egy ördögi kör. Aki fáradt, egész nap kedvetlen, este aztán elégedetlen magával, és emiatt gyakran a következő napot is fáradtan kezdi. Törjük meg ezt a folyamatot, tankoljunk napközben friss energiát.

Fény

A (nap)fény elősegíti a szervezetben a szerotonin hírvívőanyag képződését, amely pozitívan hat a hangulatra. A szabadban a fényerő még borús napokon is többszöröse a szobainak. Lehetőség szerint tartózkodjunk minél többet a szabadban. Akinek kertje vagy terasza van, elvégezheti például a házimunka egy részét is a szabadban.

Ha zárt helyen tartózkodunk, húzzuk el a függönyöket, árnyékolókat, hogy a lehető legtöbb napfény áradhasson be a lakásba vagy az irodába. Tartózkodjunk lehetőleg az ablak közelében. A sötétebb évszakokban igyekezzünk a szobákat legalább nagy Watt-számú lámpákkal megfelelően világossá tenni.

Evés és ivás

A fáradtság ellenszerét ne az édességes fiókban keressük, mivel az csak arra jó, hogy egy rövid feldobódás után lecsukódjon a szemünk. Helyezzünk inkább a kezünk ügyébe egy tál megmosott gyümölcsöt. Dió, mogyoró vagy szárított gyümölcs is remek alkalmi energiabomba lehet.

Igyunk eleget. Ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ivásról, készítsük oda magunk mellé az íróasztalra már reggel azt a folyadékmennyiséget (gyümölcsteát, hígított gyümölcslevet, ásványvizet), amelyet délig meg akarunk inni. Amint kiürült a kancsó, töltsük fel ismét a délutáni adaggal. Ne várjunk az ivással, amíg szomjasak leszünk – az már a hiányállapotot jelzi.

Mozgás

Hozzuk lendületbe a vérkeringésünket, s ezzel mindjárt az egész testünket és szellemünket is egy 10 perces lendületes sétával.

Amikor úgy érezzük, hogy munka közben képesek lennénk elaludni, keressünk egy helyet, ahol rövid ideig egyedül lehetünk, és végezzük el tízszer a szélmalom-gyakorlatot: álljunk egyenesen, kinyújtott karokkal írjunk le egy kört úgy, hogy a testünk előtt keresztezve a fejünk fölé emeljük őket, majd testünk oldala mellett leengedjük. Közben lélegezzünk mélyeket.

Oxigénellátás optimalizálása

Végezzünk tudatos légzéseket, közben ügyeljünk rá, hogy belégzésnél a hasfalunk kiemelkedjen, kilégzésnél lassan ismét visszaereszkedjen. Ha különösen intenzív oxigéndózisra vágyunk, álljunk 5-10 percre egy fa alá, és élvezzük a természettel való cserét (az oxigénből széndioxid lesz … abból ismét oxigén …) Helyezzünk el a munkahelyünkön és a lakásunkban egy fáról készült fényképet, hogy stresszes időszakokban emlékeztessen bennünket a mélylégzésre.

Illatok

Az illatok is befolyásolják a közérzetünket. Az élénkítő illatok közé tartozik a levendula, a narancs, a fahéj, a rozmaring és az eukaliptusz mellett a borsmenta is.

Nincs szükségünk feltétlenül illatlámpára. Készíthetünk helyette mentateát, amit nyugodtan elkortyolgatunk. Vagy szagolgassuk egyszerűen a mentolos rágót, amit a kellemes lehelet biztosítására amúgyis a zsebünkben tartunk.

Csinos öltözködés

Sokan élvezik, ha munka után vagy a hétvégeken kényelmes, agyonhordott cuccaikba bújhatnak. A probléma csak az, hogy a kitérdelt nadrág erősíti a fáradtság, kimerültség érzetét.

Válasszunk inkább egy olyan szabadidő ruhát, amiben akkor is jól érezzük magunkat, ha hirtelen egy látogató bukkan fel az ajtóban. Nézzünk tükörbe, és hagyjuk, hogy a tükörképünk pozitív kisugárzása lendületbe hozzon bennünket.

Szívmelengető dolgok

Még ha a hétköznapi munkánk során sokat foglalkozunk is más emberekkel, legtöbbször nem igazi kapcsolatokról van szó. Főleg a nők számára a személyes beszélgetések elsődleges energiaforrást jelentenek. Illesszünk be a szabadidőnkbe rendszeres baráti szertartásokat: például telefonáljunk minden vasárnap este a testvérünknek, találkozzunk minden szerda délután, munka után egy teára a kedvenc szomszédasszonyunkkal, rendezzünk két hetente egy összejövetelt a barátainkkal.

(Forrás: Müdigkeit: So laden Sie Ihre Batterien wider auf, németbõl fordította: Harrach Orsolya)