Miért várjunk a boldogsággal?

Gyakran mondunk ilyesmiket: „Olyan boldog leszek, ha majd végre leadok 3 kilót…”, vagy „Olyan boldog leszek, ha végre sikerül befejeznem a weboldalamat…” De semmi okunk rá, hogy várjunk arra, amíg majd boldogok leszünk vagy jól érezzük magunkat. Mi van, ha most is boldogok lehetünk, anélkül, hogy már megkaptuk volna, amit akartunk?

Mindannyiunkban megvan a képesség, hogy boldogok legyünk most. Tudom, hogy sokan nem így gondolkoznak, vagy hajlamosak rá, hogy a napi benyomásoktól nyomott hangulatuk legyen, de megvan bennünk az erő, hogy tegyünk valamit a hangulatunk érdekében.

Légy boldog most

Nyugodtan legyenek hosszabb távú terveink, készüljünk valami vidám eseményre, egy feladat elvégzéséből adódó megkönnyebbülésre, vagy bármi más pozitív dologra. De emellett, ha azt választjuk, ebben a percben is nagyon jól érezhetjük magunkat.

Kifogások persze mindig akadnak. Íme, egy kis gyüjtemény:

„Igen, de tényleg nincs meg, amit szeretnék, ezért nem lehetek boldog.” Ha a boldogságunk attól függ, mink van, túlságosan függeni fogunk a külső körülményektől és attól, ahogy a világ működik. Valóban erre van szükségünk?

„Igen, de ha nem vagyok őszintén boldog, akkor színlelés úgy tenni, mintha boldog lennék.” Nem az a feladat, hogy színleljük a boldogságot. Sokkal inkább az, hogy arra fókuszáljunk, ami az adott pillanatban valóban boldoggá tud tenni bennünket. Ha észrevesszük az életünkben a boldogságra okot adó apróságokat, már valódi az érzés.

„Igen, de amikor boldogtalan vagyok, nem igazán tudok boldog lenni!” Tény, hogy ha eddig az „én addig nem leszek boldog, amíg …” filozófiával éltük az életünket, szükség van némi gyakorlásra és fegyelemre, hogy megváltozzon a hozzáállásunk. Mégis igaz, megváltoztathatjuk a gondolatainkat, megváltoztathatjuk a fókuszunkat, és ezzel párhuzamosan megváltoznak az érzéseink is.

Hogyan kezdjünk hozzá

Gondoljunk bele, mennyi előnnyel jár, ha sikerül elérnünk, hogy most legyünk őszintén boldogok, és most érezzük jól magunkat a bőrünkben, ahelyett, hogy a körülmények változására várnánk.

A hangulatunk egyből javul.
Ha nem arra fókuszálunk, amire várunk, észre tudjuk venni azokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek bennünket, függetlenül a külső körülményektől.
Elégedettség tölt el bennünket, hogy ezt a jó érzést önmagunkból generáltuk.
Megnövekszik a rezgésszintünk, ami csodálatos érzés.
Érezzük, hogy amit szeretnénk, az halad a maga útján, így hát miért ne lehetnénk mi közben is boldogok?
Csökken a krónikus türelmetlenségünk.

Ha boldogok vagyunk a jelenben, és nem arra várunk, hogy megvalósuljon, amire várunk, az felgyorsítja a megvalósulás ütemét is. Megnövekszik a rezgésszintünk, és elengedjük a görcsös várakozást.

Tegyük napi gyakorlattá, hogy azokra a dolgokra fókuszálunk, amelyek boldoggá tesznek bennünket. Készítsünk Köszönet-listát, amelyben felsorolunk tíz dolgot, mely boldoggá tesz bennünket az életben. Ha tíz túl soknak tűnik elsőre, kezdjük öttel. Figyeljük meg, ahogy listaírás közben növekszik az energiánk és javul a hangulatunk.

Törekedjünk rá, hogy felrázzuk a régi energiamintáinkat, töröljük azt a szokásunkat, hogy a rossz dolgokra fókuszálunk, és hagyjuk abba a „majd akkor leszek boldog, ha …” dolgokra válakozást. Meg fogunk lepődni az eredményen.

Amint elhatározzuk, hogy nem várunk dolgok megvalósítására, hanem most leszünk boldogok, megnövekszik a rezgésszintünk – hiszen minden energia! Ne feledjük, a vonzás törvénye olyan helyzeteket teremt a számunkre, melyek energiája megegyezik a mienkkel. Ezért, ha boldogságot sugárzunk, olyan dolgokat vonzunk, melyek boldoggá tesznek.

Ha megváltoztatjuk a rezgésszintünket, megváltoztatjuk az életünket.

(Forrás: Why Wait…, , angolból fordította: Harrach Orsolya)