A pénz boldogít?

Dagobert bácsi, Donald kacsa nagybátyja, naponta úszik a pénzében. Mégis, a kacsacsalád milliárdosa krónikus rossz kedvéről híres. Ennek ellenére a „gazdag = boldogtalan” egyenlet ugyanúgy a mítoszok világába tartozik, mint az ellentétes „gazdag = boldog” számítás. Mi hát valós válasz a címben szereplő kérdésre?

Az „Igen” válasz

A pénz boldogít – de csak más emberekhez való viszonyításban. Akinek pénze van, talán elégedett, de csak akkor valóban boldog, ha több pénze van, mint kortársainak és munkatársainak, állapította meg egy szociológiai kutatás. A megkérdezettek választhattak: a) évi 60.000 dollárt keresnek, a kollégájuk pedig évi 50.000-et, vagy b) évi 80.000-et keresnek, kollégájuk viszont 90.000 dollárt. A megdöbbentő eredmény: a többség az a) lehetőséget választotta, azaz lemondtak volna évi 20.000 dollárról, csak hogy többet keressenek, mint a munkatársaik! Fontos tudni: ez az eredmény nem egyedi eset. Hasonló kutatások rendszeresen ugyanilyen eredményre vezetnek.

A „Nem” válasz

A gazdagok nem boldogabbak, mint más emberek. Egy tanulmány kimutatta: 100 megkérdezett topp-milliárdos (125 millió dollárt meghaladó vagyonnal) 67%-ban érezte boldognak magát, véletlenszerűen kiválasztott amerikaiak 62%-ban. A különbség, statisztikailag nézve, teljesen lényegtelen. A normál keresetűek számára nehezen érthető jelenség hátterében az áll, hogy mihelyst az alapvető igények kielégítése megtörtént, a több pénz már gyakorlatilag nincs hatással a boldogság érzésére. Lottónyertesekkel végzett tanulmányok mutatják, hogy az eufória rövid időszaka után a boldogságérzet gyorsan visszaáll régebbi állapotára, vagy akár az alá is süllyedhet. Az életszínvonal ugyanis részben ugyanúgy működik, mint az alkohol vagy a drog: ha kellemes új tapasztalatot szereztem, mindig többre van szükségem, hogy továbbra is ugyanolyan boldogságot érezzek.

A (talán) helyes válasz

A 2002-ben közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Daniel Kahneman is kutatott a témában. Kutatócsoportjával arra a kérdésre keresték a választ, mely tevékenységek teszik boldoggá az embereket. 1 000 dolgozó nőt kértek fel, hogy egy fajta boldogság-naplót vezessen. Az eredmény: az első négy helyen olyan tevékenységek álltak, melyek szinte ingyen vannak: szex, találkozás a barátokkal, evés, lazítás. Azaz azokban a pillanatokban éljük meg a boldogságot, amikor a figyelmünket valami kellemesre irányítjuk – és ez, szerencsére, teljesen független a pénztől!

(Forrás: Macht Geld glücklich? Németből fordította Harrach Orsolya)