Babás hétköznapok – fontos az érzelmi feltöltődés

Az újszülött megérkezése után szembesülünk életünk teljesen új minőségével. Míg optimális esetben a várandósság nagy része örömteli izgalommal és várakozással telt, addig a hétköznapok fárasztó és kimerítő percei, órái váratlanul érhetnek egy újdonsült édesanyát.

A kórházból hazatérve eluralkodhat a káosz: mit, mikor, hogyan tegyünk. Alapvetően minden percünket, sejtünket, idegszálunkat eltölti kisbabánk illata, látványa, testközelsége, és előbb-utóbb minden anyát elér az érzés: beleszeretett csemetéjébe. Elmerül az anyaság érzésében, minden gondolata a baba körül forog, és egy átmeneti időre mindenki más is háttérbe szorul, a házastárs és az anyuka saját maga is. Ez természetes velejárója az újszülött- és csecsemőkornak, a biológia is gondoskodik arról, hogy ez ne legyen másképp.

Anya és gyermeke nagyon szoros egységet alkot: az újszülött túlélése függ az édesanyja fejlődő gondoskodó képességétől. Változó, hogy kit mennyi ideig tölt el maximálisan babája közelsége – és idővel persze a baba is lazít a szorosságon, ahogy egyre inkább a világ felé fordul, de sokáig megmarad a biztonságos háttér érzésének szükségessége – , majd eljön az idő, mikor az anya tudatába kezd férkőzni egy gondolat: kikapcsolódásra, lazításra, programokra vágyik. Eleinte ez a gondolat enyhe és visszaszorítható, de idővel erőteljesebben fog jelentkezni, és a gondolat vággyá alakul. Furcsa érzés kitekinteni a nagyon szoros együttlétből, de ez ugyanolyan fontos belső jelzés, mint amikor azt jelezte testünk-lelkünk, hogy el se mozduljunk gyermekünk mellől.

Figyeljünk oda, ha a gyerek már csak zajforrás

Érzelmi feltöltekezésre kivétel nélkül mindenkinek szüksége van. Ez azt jelenti, hogy biztosítani kell magunknak változatos, színes és nyugtató programokat is, ingereket, amelyek eltérnek a babázós ingerektől. Ahhoz, hogy próbáljunk gyermekünknek minden téren eleget adni, elengedhetetlen, hogy figyeljünk saját pszichés jelzéseinkre. Mert ha már az a nap jön el, amikor otthon minden idegesít, a kicsi jelzése csupán zajforrásnak érezhető, türelmetlenek vagyunk hosszabb távon, ingerlékenyek és mindentől kiborulunk, akkor bizony már hosszabb ideje elnyomott vágy kifejeződéséről van szó.

Erre a mamára ráférne a kikapcsolódásHa ezt érezzük, akkor nem hallottuk meg magunkban a vészcsengő vijjogását, miszerint töltekezni kell! Csak akkor tudunk adni, ha kapunk is, az egyensúly fenntartása rendkívül fontos. Muszáj felnőtt társaságban is lennünk, és akár hasonló, kisbabás anyukák társaságában tartózkodni, mert a felnőttekben már kifejlődött az együttérzés, az empátiának ez a foka, ezt szavakba tudja önteni, ezáltal töltekezünk. A gyermekünktől nem várhatjuk el, hogy a mi problémáinkkal kelljen foglalkoznia és tanácsokat adnia nekünk, neki azzal kell törődnie, hogy gyerek lehessen.

Ha bűntudatot tapasztalunk, mert másra is vágyunk, ássunk le a mélyére és vizsgáljuk meg, miért önt el bennünket ez az érzés: kívülről jött inger miatt, családi minta az alapja stb.? Az okok általában összetettek, és érdemes kibogozni a szálakat, mert életünk más területeire is hat (vagy hatni fog) a gyökere. Ne szégyelljünk segítséget kérni szakembertől akkor sem, ha depresszióba estünk az egyensúly elvesztése miatt. Fel kell tudni ismerni testünk-lelkünk jeleit, melyek arra vezetnek rá, hogy törődjünk önmagunkkal is – ez az érzelmi tudatosság.

Pihentebb mama – boldog baba

Ez a töltekezés lehet olyan tevékenység, melyet egyedül hajtunk végre (pl. olvasás, forró fürdő illatos olajokkal), vagy olyan, amely csoportos foglakozás (pl. kismama jóga, baba-mama torna, baba-mama klubok). Az igazi feltöltődéshez mindkét típusú tevékenységre szükség van. Ha megadjuk magunknak ezt a fajta gondoskodást, azt fogjuk észrevenni, hogy otthon is jobban helytállunk, kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak vagyunk. A babánkkal együtt töltött idő így sokkal örömtelibb lesz, amit ő is ilyen pozitív, harmonikus viselkedéssel fog visszaadni. Hiszen – soha ne feledjük el –, gyermekünk mindig tükröt tart elénk, visszatükrözi, hogyan is érezzük magunkat valójában!

Köszöni, ő jól van!Válasszunk olyan tevékenységet, amelyben igazán jól érezzük magunkat! Amíg babánk sűrűn szopizik, talán nehezebben képzelünk el külön programot, de jó szervezéssel ilyenkor is megoldható egy délutáni mozi vagy színház a párunkkal, és a babának is jó mintául szolgálhat szülei művelődése. Természetesen a több napos, hosszú elszakadást jelentő programok baba nélkül nem a legjobb választások 2-3 éves kor alatt, de a kis lazító, feltöltő programok az egész család javát szolgálják.

Mint minden másban, ebben a témában is arra buzdítom az édesanyákat, hogy hallgassanak a jeleikre, vegyék észre, mikor van itt az ideje egy kis elmozdulásnak, akár együtt, akár külön, de nyitottan állva a lehetőségek előtt.

Szeretettel várunk minden édesanyát és babáját Baba-mama klubunkban, melyet a kisfiammal hoztunk létre. Célja az érzelmi feltöltekezés és empátia biztosítása, tapasztalatcsere, kötetlen beszélgetés, a kötődő nevelés összetevőinek ismertetése. Minden alkalommal más izgalmas témával várjuk az anyukákat, míg gyermekeink játszhatnak egy jót. Találkozóinkat havonta egy alkalommal rendezzük meg, a részvétel díjmentes!

Következő alkalom: 2010. december 03., 15-17.30.
Helyszín: Budapest IX., Üllői út.
A jelentkezéseket e-mailben kérem a transzperszonalis@gmail.com címen!

Dobiné Olasz-Papp Nóra
baba-mama kapcsolati tanácsadó
Tanácsadás