A betegség üzenete

A betegség a lélek gyógyulási folyamata. A betegségen keresztül sokszor valami olyasmi jelentkezik, amit a beteg nem akar elismerni vagy elfogadni. Ha valaki megbetegszik, a fájdalom és a szenvedés arra kényszeríti, hogy mindent megtegyen azért, hogy visszanyerje egészségét.

Fontos az üzenet megértése

Az egészség azt jelenti, hogy jól érzi magát az ember és azt jelenti, hogy összhangban vagyunk mindazzal, ami a testünkhöz és a környezetünkhöz tartozik, és a jó lelkiismeret is ugyanezt jelenti. A betegségen keresztül sokszor valami olyasmi jelentkezik, amit a beteg nem akar elismerni vagy elfogadni. Például egy személyt, egy vétket, egy határt, a testét, a lelkét, egy feladatot, vagy egy utat, amit járnia kell. A betegség fordulatot kényszerít ki. Ezért szövetséget köt a terapeutával, azzal a céllal, hogy a betegségen keresztül megnyilvánulhasson, például a kirekesztett személy, a letagadott bűn, a lenézett test, az elhanyagolt lélek és az esély vagy a lehetőség. Ha ezt a lélekben rendbe tették, a beteg jobban élhet, és békében is tud meghalni, ha eljött az ideje. A betegségre a legtöbb ember úgy tekint, mint valami rosszra, amelytől meg kell szabadulni. A betegség azonban egyben gyógyulási folyamat is, legfőképpen a lélek számára. Nem szabad egyszerűen félre tenni őket. Gyakran megfigyelhető, hogy ha egy beteg vállalja a betegségét, megérti, hogy az egy ügyet szolgál, talán egy magasabb ügyet, akkor a betegség vissza is vonulhat. Ekkor ugyanis teljesítette a feladatát. De jelen kell lennie, nem szabad visszaszorítani. Néha ilyenkor magától is visszavonul.

A rák üzenete

Nézzük az egyik legfélelmetesebb betegséget, a rákot. A rákos betegeknél az a fontos, hogy szembenézzenek a helyzet komolyságával. A helyzet súlyos, hiszen életveszélyes betegségről van szó, és a halállal is szembe kell nézni. A betegek gyakran arra várnak, hogy elmúljon a betegségük, de ez nem lehetséges, csak illuzórikus vágy. A rákos betegeknél gyakran megfigyelhető, hogy látszólag hevesen küzdenek a betegség ellen, ám a háttérben mély vágy él bennük arra, hogy a betegségükkel a halába távozhassanak. Ez azt mutatja, hogy a rákbetegek számára a betegség és a halál nem jelent rosszat. Olyasmi, amire vágyakoznak.

A családfelállítás során, ha megkérdezzük a pácienst, hogy ki valójában az a személy, akit a rák képvisel, akkor általában kiderül, hogy ki az a – már eltávozott – családtag, akihez a páciens lelke igyekszik, és vele együtt legyen a halálban. A ráknak az a célja és értelme, hogy ismét egyesülhessen a lélek az elhunyt családtaggal. A másfajta módszerrel dolgozó pszichoterápiák vagy az orvostudomány nemigen érhetnek el eredményt, amíg felszínre nem kerül ez a mély vágy, és amíg meg nem találjuk a megoldást. Hihetetlen mély szeretet jut itt kifejezésre. Sem a rák, sem a halál nem tudja elijeszteni.

Nem csak a rákosoknak segít

Hogyan lehet ezt a dinamikát hatástalanítani, hogy a beteg nyitott lehessen az orvosi kezelésre? A páciensnek másképp kell szeretnie. Fontos tudni, hogy ezt a lelki folyamatot a terapeuta nem tudja megállítani, de meg tudja mutatni azokat az utakat, amelyeken a lélek irányt tud váltani és vissza talál a helyes útra. A családfelállítás terápia során oldódhat ez a kötés, és a szeretet, amely eddig vak volt és betegséghez vezetett, most miután már nem vak, az életben maradás eszközévé válik. Ez a folyamat nem korlátozódik a rákra. Szerepet játszhat sok súlyos betegségnél, a balesetekre és az öngyilkosságra való hajlamnál is.

Csörnyei Ida
családfelállító terapeuta, tanácsadó