Az autogén tréningről (1.)

Az előző – a relaxációs gyakorlatokról szóló – cikkben az izomellazítás egyik formáját mutattam be. Utaltam arra, hogy ez a gyakorlat az autogén tréning nulladik órájának, foglalkozásának is felfogható, mivel felkészíti az egész testet erre az autogén (vagyis önmagából eredő, önmagát fejlesztő) tréningre (edzésre, gyakorlatozásra, képzésre).

Vallomással kezdem: a második bölcsészdiplomáért startolva pszichológus hallgatóként 1972-ben tanultam – többek között – erről a rövid pszichoterápiáról, de magát az autogén tréninget (rövidítve: AT) 10 évvel később, 1982-ben kezdtem megtanulni, s 3 év tanulás-képzés-gyakornokoskodás (szupervízió) után 1985 óta tanítom. Azóta egy negyed század telt el, ahogy régen mondtuk: egy emberöltő. Azóta nem múlt el úgy nap, hogy ne tanítottam és/vagy ne gyakoroltam volna az AT-t. Hat könyvben – köztük egy regényben és egy novelláskötetben –, valamint több száz cikkben, tanulmányban, rádió- és tévéműsorban ismertettem ezt a relaxációs módszert, amelyet most bemutathatok a Natúrsziget olvasóinak is.

A pszichológus is ember

Még mindig vallomás, most arról, hogy a pszichológus is ember: 1981-ben, amikor főleg közlekedés-pedagógiával, -pszichológiával és -szociológiával foglalkoztam, meg kellett tudnom, hogy gyógyíthatatlan beteg az édesanyám. Ahogy súlyosbodott az állapota, lassan szinte hozzájuk költöztem, hogy segíthessek. Amikor már kómába esett, azért voltam ott éjjel-nappal, hogy láthasson még, ha kinyitja a szemét, mielőtt elmenne. Ez 1982 májusában, egy késő este megtörtént. Tettem a dolgomat, s utána ott feküdtem le végre, aludtam el – és másnap reggel nem tudtam felkelni. Nem tudtam, mert annyira lezuhant a vérnyomásom, hogy felülni is képtelen voltam: szédülés, fülzúgás, karikák a szemeim előtt…

A tanultak alapján értettem, hogy a vegetatív idegrendszerem miért működik kórosan: túl sok kávét, később tiszta koffeint ittam, melynek hatására szinte állandóan ébren ülhettem az anyám ágya mellett, de ez most, hogy elengedhettem magam, visszaütött. Orvos barátaim tanácsára felpolcolt lábbal feküdtem, hogy a keringésem ne omoljon össze, és a mindent enyhítő időre bíztam magamat. S valóban, néhány nap múlva már nemcsak felkelni, hanem sétálni is tudtam: készülődni a temetésre.

Egy sétán jutott eszembe, hogy tanultam én az autogén tréningről, amelyet kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy helyreállítsa a vegetatív idegrendszer egyensúlyát, növelve a stressz-tűrőképességet, segítsen megelőzni esetleg más vegetatív zavar kialakulását, s így fejlessze az egész személyiséget. A temetés után fel is kerestem azt a tanárnőt, akitől – többek között – az autogén tréningről is tanultam. Miután meghallgatott, örömmel mondta, hogy épp most készül indítani egy kiképző csoportot az AT leendő tanítói számára, s így legalább még egy férfi is lesz a csoportban… Ám én tisztelettel közöltem, hogy – főleg közlekedés-pszichológusként dolgozva – nem akarom az AT-t tanítani, csak a saját bajaimat kívánom orvosolni vele, általa. Nem örömmel, de tudomásul vette bejelentésemet.A nyugalom szigete - önmagunkban is megteremthetjük

A panaszok sorra eltűntek

Így kezdtem el tanulni az AT-t. Nyolc hónap telt el, ebből bő négy hónapig hetente egyszer jártunk a csoportba, ahol ismeret, majd jártasság szintjén elsajátítottuk az AT-t. Ezt követően több mint három hónap otthoni gyakorlás során emeltük készség szintre a tudásunkat. Ekkor már nem kellett hetente találkoznunk, de ugyanúgy naponta háromszor meg kellett csinálni a gyakorlatokat, mint az első időszakban.

Mit mondjak? A tanulás-gyakorlás második szakaszban az öröm és a szégyen élményét éltem át szinte naponta. Mert nemcsak a vérnyomásom állt be a „nekem, akkor, ott” ideális szintre, de elmúltak a migrénes rohamok, a vesekőképződés okozta iszonyú görcsök, majd a kövek „megszülésének” tortúrái (8 követ hoztam korábban így a világra!). S nem volt már székrekedésem, így aranyerem sem. Nem dobogott néha úgy a szívem – iszonyú nagyot ütve egy néhány másodperces halálfélelemmel járó kihagyás után –, hogy az ingemen lehetett látni a működését (ezt hívják extraszisztolénak). Izzadni sem izzadtam annyira, hogy vizes legyen rajtam minden fehérnemű, néha még a felsőruha is. Megszűntek az alvászavaraim, a rémálmaim, a kéz- és hangremegések; örökre eltűnt az addig elő-előforduló „érthetetlen” berekedés, sőt elnémulás… Mit mondjak még?

Az önálló munka kezdete

Bizony megkerestem a tanárnőt, s elmondtam: egy kutyaütő lennék, ha ezek után éppen én nem tanítanám az AT-t. Hiszen én aztán igazán tudom, hogy mi ez, hogyan működik és milyen eredménnyel! Ő természetesen örömmel vette bejelentésemet, s így megkezdhettem a többiekkel együtt én is az AT szakirodalmának a feldolgozását, majd – felügyelet mellett – (ez a szupervízió) a tanítását is, a vizsgák után pedig az önálló munkát.

A munkahelyemen kértem és kaptam engedélyt arra, hogy a szakmai tevékenységem mellett taníthassam az AT-t. Először a Belügyminisztérium Központi Klubjában, majd más klubokban, művelődési otthonokban, kultúrházakban tartottam AT-csoportokat, később a Budapesti Rendőr-főkapitányság orvosi rendelőjében, aztán – nyugállományba vonulásom után – 1992-től a saját rendelőmben. Ott dolgozom azóta is, közel húsz éve.

A repertoárom bővült és bővül napjainkban is, s hiszen ma már nemcsak pszichológusként, de alternatív gyógyítóként és íróként is dolgozom (lásd: Így segíthetek című bemutatkozásomat és fontosabb könyveimet a http://www.csikyantal.hu/ hasábjain), de az AT továbbra is az első helyen szerepel, s nemcsak az abc miatt…

Köszönöm, hogy mindezt leírhattam, hogy elolvasták ezt a rendhagyó bemutatkozást és az AT ilyen – kicsit furcsa – bemutatását. Remélem, hogy a további cikkekben még többet elmondhatok olvasóimnak erről a hallatlan produkció-felületű és kiváló eredményességű pszichoterápiás (tehát gyógyító, betegségmegelőző) és személyiségfejlesztő módszerről.

Az AT alapfokú, sajátélményű 6 gyakorlatának egyenkénti bemutatása során esetismertetések is lesznek majd, és – ha röviden is – szólok az AT közép- és felsőfokáról is. A következő cikkben azonban – kedvcsinálóként – bemutatom mind a 6 alapgyakorlatot.

(Folytatjuk)

Dr. Csíky Antal
holisztikus integratív terapeuta
munka szakpszichológus
alternatív gyógyító
Tanácsadás