Új év – új élet

Újév napján még pihenünk egy kicsit, de szimbolikusan a megújulás, egy új időszak kezdete is. Olaszországban ilyenkor jelképesen kidobják a régi holmikat az ablakon, vagyis kisebb lomtalanítást rendeznek. Január eleje a legtöbb üzletben is a leltározás ideje, de egyre többen otthon és belső világunkban sem árt ilyenkor rendet tenni egy kicsit.

Leltározzunk, lomtalanítsunk

Január és az újév örök témái a fogadalmak és az új szokások kialakítása, a régi dolgok elhagyása. Ilyenkor teltházzal üzemelnek a konditermek és aki még az ünnepek előtt nem tudta beszorítani, az még munkába állás előtt igyekszik a szépségszalonokban rendbe tenni külsejét is. Olaszországban a hagyomány szerint ilyenkor szokás megválni a régi dolgoktól, és a felesleges tárgyak nem ritkán az ablakon keresztül távoznak. Míg nálunk inkább a petárdák miatt jó Szilveszterkor és éjfél után vigyázni, ott akár kisebb bútordarabok is potyoghatnak fentről. Ha kicsit csendesebb formában is, de követendő példa lehetne sokak számára ez az újévi lomtalanítás hiszen új dolgot akkor tudunk bevonzani az életünkbe, ha megszabadulunk attól, amire már nincs szükségünk. Az energia oda vándorol, ahol űr vagy vákuum keletkezik. Érdekes, hogy ez a gondolat feng shui hagyományiban is visszaköszön. Tegyünk tehát rendet, gondoljuk át, valóban szükségünk van-e mindenre, persze ésszerűen – ami tényleg kell, az maradjon. Az év eleji leltározás jó alkalom arra is, hogy gondolatainkban, belső világunkban is rendet tegyünk és kitisztítsuk a környezetünkből is azokat a lomokat, melyek már nem szolgálnak bennünket tovább. Ilyenkor bátran borítsuk ki a fiókokat, szekrényeket és akár az elektronikus postaládánkban maradt feleslegeket is tisztítsuk ki.

Mi legyen a kacattal?

Természetesen, ami valóban használhatatlan azt dobjuk ki. Ami még jó lehet valakinek, azt ajándékozzuk el, adjuk el vagy cseréljük el, adjuk adományba. Lehet, hogy ilyen rendrakások során előkerül pár holmi, amit régóta meg akartunk javítani. Vigyük el a szerelőműhelyekbe vagy amit tudunk, javítsunk meg magunk. Szánjunk egy napot a leszakadt gombok, kifeslett nadrágok és lyukas zoknik rendberakására. Évente Gellérthegynyi szemét – vagyis vegyes szilárd hulladék – keletkezik hazánkban csupán azért, mert sokan inkább megválnak a javíthatatlannak vélt tárgyaktól. Pedig e tárgyak többsége kisebb energia és/vagy pénzbefektetéssel megmenthető és megjavítva és újra használható lenne. A Humusz (Hulladék Munkaszövetség) javítóműhely adatbázisában számos olyan műhelyet találhatunk, ahol ezeket a tárgyakat még rendbe lehet hozni. Amit lehet, gyűjtsünk szelektíven és vigyük a szelektív gyűjtőkbe vagy a nagyobb tárgyakat esetleg tegyük félre az éves lomtalanításig vagy a soron kívüli lomtalanításról a helyi hulladékszállító vállalat tud felvilágosítást adni. Jó állapotú kisebb tárgyaktól és ruhaneműktől csere-bere börzéken is megválhatunk vagy több menhelyen leadhatjuk adományként. Takarók, plédek, meleg holmik sok otthon nélkül maradt embertársunk számára életmentő lehet ilyen hidegben.

Nagytakarítás után jöhet a kényeztetés

Ha már otthonunk minden zugát kitakarítottuk és kiszórtuk a felesleges kacatokat, ne feledkezzünk meg magunkról sem. Tegyük rendbe magunkat: hajmosás, fürdés, manikűr, pedikűr és akár egy jó masszázs is jólesik a fárasztó munka után. Ha igényünk van rá, akár rituális fürdőt is vehetünk. Gyújtsunk gyertyát és szórjunk 2-3 marék fürdősót a vízbe, valamint levendula, zsálya vagy más „tisztító” hatású illóolajat vagy kis zsákban gyógynövényt, füveket is tehetünk a kádba.

Elengedő szertartások, ha nehezen válunk meg a dolgoktól

A zuhany alatt állva vagy a kádban ülve képzeljük el, amint minden rossz gondolat és energia távozik és feltöltődünk pozitív, éltető energiával. Engedjünk el mindent magunktól szimbolikusan, ami már nem szolgál bennünket. Akár le is írhatjuk egy darab papírra, mi az, amit szeretnénk elengedni és írjuk le egy másikra azt, amit szeretnénk behívni az életünkbe. Fogalmazzunk jelen időben, kijelentő módban mintha már életünk része lenne a kívánt dolog. Olvassuk fel először az elengedő listát, majd azt, amit a helyébe várunk. Az elengedni kívánt dolgok listáját egy vízzel teli tál felett egy gyertya lángjánál égessük el szimbolikusan. Ha van kandallónk, oda is bedobhatjuk. Ez a kis szertartás egyszerű, de nagyon hatékony. Így, ha magát a tárgyat nem is semmisítjük meg, lelkileg könnyebben megválhatunk tőle. Az is jó megoldás, ha elképzelünk egy „virtuális” máglyát a szobában és képzeletben vagy ténylegesen arra pontra hordjuk össze a felesleges tárgyakat. Ilyenkor kérjük azt, hogy kerüljenek a legmegfelelőbb helyre. Könnyen lehet, hogy felbukkan valaki a közeljövőben, akinek éppen arra van szüksége, esetleg meg is vásárolja tőlünk, vagy ha nem, akkor is könnyű szívvel adjuk majd át neki, esetleg találunk egy másik helyet a holminak.

G. Á.