Min múlik a randi sikere?

A szerelmi sikerek egyik kulcsa annak a képessége, hogy felismerjük, a másik vajon vonzónak talál-e bennünket. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nemükre tipikusan jellemző személyiségjegyekkel rendelkező emberek a legjobbak ezen a területen.

A tanulmány egy öt évvel ezelőtti berlini kutatássorozatra épül. A szakemberek Mitja Back, a Johannes Gutenberg Egyetem tanárának vezetésével arra kerestek választ, milyen típusú partnert keresnek a rapidrandi irodákhoz fordulók. „A fő probléma, hogy nem egészen mondanak ilyenkor igazat. A kérdőíveken rendre azt válaszolják, hogy a becsület, a humor és hasonló tulajdonságok fontosak számukra, a valóságban azonban leginkább a vonzó külsőt és a szenvedélyes természetet értékelik.”

A kérdés megválaszolásához Back és csapata a hagyományos háromperces rapidrandikat vették alapul. Először felmérték a résztvevők személyiségjegyeit, majd a beszélgetések után nem csak azt kérdezték tőlük, hogy szeretnének-e a másikkal még találkozni, hanem azt is, véleményük szerint ő hogyan érez erről.

Az eredmények alapján voltak, akik egyáltalán nem tudták kitalálni a másik felek véleményét. Néhányan azonban jó megérzésről tettek tanúságot. Jellemzően azoknak ment a feladat, akik megfeleltek bizonyos nemi sztereotípiáknak, tehát a Don Juan típusú férfiaknak, és a kedves, barátságos nőknek. Back szerint ez azzal magyarázható, hogy ezek a tipikus jellemvonások egyértelmű reakcióra késztetik a másik felet, amelyet igen könnyű megfejteni. A csábító férfira vagy egyértelmű rokonszenvvel vagy elutasítással válaszolnak a nők, míg az erősebb nem képviselői rendszerint jobban elengedik magukat a kedves természetű hölgyek társaságában, így nem nehéz kitalálni a gondolataikat.

(Forrás: Medipress)