Zárkózottabbak az elvált szülők gyerekei

Az elvált szülők gyerekei magányosabbá, zárkózottabbá válnak, és matematikából is gyengébben teljesítenek, mint a teljes családban élő társaik. A válást átélni kényszerülő gyermekek idegesebbek, és nehezebben teremtenek kapcsolatot is.

Elvált szülők gyerekeAz American Sociological Review című lapban megjelent tanulmány cáfolni látszik azt a korábbi feltételezést, miszerint a negatív folyamatok már a válás előtt elindulnak a gyerekekben. Ehelyett azt tapasztalták, hogy az eljárás kezdetén törnek felszínre a problémák. Az öt esztendeig tartó megfigyelésbe 3 585 gyermeket vontak be négyéves koruktól. Egy részük szülei elváltak, másokéi együtt voltak.

„A válást megtapasztalt kicsik nehezen boldogultak a matematikával és a társas kapcsolatokkal is. Hajlamosak voltak idegeskedésre, szomorúságra, jellemző volt rájuk a magány és az alacsony önértékelés.” – mondta el a kutatás vezetője, Hyun Sik Kim. A procedúra végeztével valamennyire helyrejött a lelki egyensúlyuk, de továbbra is rosszabbul teljesítettek, mint a kortársaik.

„A kutatás elején azt hittem, hogy már a válóper hivatalos megkezdése előtt észlelhetőek lesznek a tünetek az érintett gyerekeken, de nem ez történt.” – tette hozzá a szakember.

A törésért többek között az lehet a felelős, hogy a szülők egymást vádolják a házasság felbomlásáért, de az sem tesz jót, hogy onnantól a gyerekeknek ingázniuk kell a szüleik között, ami károsan hathat a baráti kapcsolataikra. Gyakran előfordul, hogy a család anyagilag is ellehetetlenül, illetve hogy az események hatására valamelyik szülő depresszióssá válik. A kutatók szerint ezeknek a gyerekeknek az ép családban felnőtt társaikhoz viszonyítva négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen káros mentális problémától fognak szenvedni életük során.

(Forrás: Medipress)