Diétával megelőzhető az Alzheimer-kór?

Az általános egészségi állapot fenntartásához javasolt zsírszegény és alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazó étrend csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát is, ha idejekorán elkezdik alkalmazni.

Diétával megelőzhető az Alzheimer-kór?Aki azonban már az első tünetek megjelenése után kezdi meg ezt a diétát, már nem ér el sokat az agyi funkciók károsodásának megelőzése szempontjából, derül ki az Archives of Neurology június 13-i online számának egyik cikkéből.

„Nem első alkalommal merült fel, hogy a fiatalabb kori életvitel kihat az idősebb életkorra is” – mondta Dr. Marc L. Gordon, a Zucker Hillside Kórház neurológusa, a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézet Alzheimer-kutatója. „Tudjuk például azt, hogy a felnőttkori elhízás összefügg a későbbi elbutulás nagyobb valószínűségével. Az még vitatott, hogy ez ok-okozati hatás, vagy a betegség egyik velejárója, de arra utal, hogy vannak érzékenyebb periódusok az élet során, életkoronként eltérő módon.”

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet tavaly tavaszi konferenciáján azt a következtetést vonták le, hogy egyelőre az idős életkor a vezető ismert kockázati tényező, egy bizonyos génvariáció mellett. A szakértők kihangsúlyozták, hogy kerülni kellene az olyan viselkedésformákat, melyek már kapcsolhatók bizonyos krónikus betegségekhez. Az új tanulmány megvizsgálta a különféle étrendek hatását az Alzheimer-kórral összefüggő biomarkerekre (a vér cukor-, koleszterin- és zsírszintje).

A kijelölt diéták betartását követően felmérték a résztvevők emlékezetét is. 20 egészséges felnőtt vett részt a kísérletben, illetve 29 olyan, akik az Alzheimer-kór egyik lehetséges előjelével: enyhe memóriazavarokkal küzdöttek. Vagy olyan étrendet követtek, melyek magas zsír- és egyszerű szénhidráttartalmú ételekből álltak („magas” diéta), vagy épp ellenkezőleg („alacsony” diéta). Négy hét elteltével az „alacsony” diéta-csoport biomarkerei változást mutattak az inzulin és lipidszintekben. Az enyhe kognitív zavarban szenvedők esetében ez a diéta pont az ellentétes hatást váltotta ki.

A tanulság mindenképp az, hogy az egészséges táplálkozással csökkenthető a 2-es típusú cukorbaj, a szívbetegségek, a rák, és talán az Alzheimer-kór kockázata is. Célszerű minél inkább tartózkodni a feldolgozott élelmiszerektől.

(Forrás: Medipress)