Kevésbé aktívak a kiközösített gyerekek

Azok a gyerekek, akik akár csak rövid ideig kiközösítve érzik magukat, kevésbé aktívak. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a többiek által mellőzött gyerekek nagyobb valószínűséggel választanak passzív elfoglaltságokat. Egy amerikai egyetem kutatói arról számoltak be, hogy eredményeik alapján az egy online számítógépes játék során kiközösített gyerekek később 41 százalékkal több időt töltöttek ülő elfoglaltsággal, mint fizikai aktivitással abban a tornateremben, ahol a kísérlet szerint olyan tevékenységet választhattak, amit akartak.

Kevésbé aktívak a kiközösített gyerekek„Ezek az eredmények aggasztók” – számol be a kutatást vezető Jacob E. Barkley a tanulmányban. „A testmozgás hiánya és az ülő elfoglaltságok választása a gyermekekben és a kamaszokban egyértelmű összefüggésben áll az elhízás és más betegségek kialakulásával.”

A korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kiközösítés növeli az evés mennyiségét. A Kent Állami Egyetem kutatói most azt állítják, hogy eredményeik újabb aspektust tárnak fel a kiközösítés és a gyermekkori elhízás összefüggésében. Kísérletükben 19 nyolc és tizenkét év közötti gyereket kértek fel arra, hogy játszanak egy virtuális labdajátékban. Mindegyik résztvevőnek azt mondták, hogy két másik gyerekkel játszik az interneten. A játékok felében úgy programozták a játékot, hogy a gyermek az idő egyharmadában megkapja a labdát. A többi időben csak minden harmincadik dobásnál jutott hozzá a labda. Mindegyik gyerek eljátszotta a háromperces játékot mindegyik felállásban.

Az online játék után a gyerekeket egy tornaterembe vitték, ahol gyorsulásmérővel mérték fizikai aktivitásukat. A gyerekek számos mozgással járó és ülő tevékenység közül választhattak. Az eredmények azt mutatták, hogy a számítógépes játékban tapasztalt kiközösítés után a gyerekek 22 százalékkal kevesebb pontot értek el a gyorsulásmérővel, és 41 százalékkal kevesebb percet töltöttel ülő elfoglaltságokkal ahhoz képest, amikor nem közösítették ki őket. Érdekes módon a gyerekek azt mondták, mindegyik számítógépes játékot követő tornatermi foglalkozást egyformán élvezték, függetlenül attól, hogy előtte kiközösítették őket, vagy nem.