Boldogok maradnak a túlsúlyos idősek

Az idősödő túlsúlyosok mentális állapota nem romlik szükségszerűen, derült ki egy több kultúrát tanulmányozó kutatásból, mely az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban vizsgálta az életminőséget és az egészségi állapotot. A Warwick Egyetem orvosi karán készült kutatás elemezte több mint 10 000 ember életmódját és egészségügyi állapotát, illetve azok kapcsolatát a testi és lelki állapottal.

Boldogok maradnak a túlsúlyos idősekEredményeikről a European Journal of Epidemiology című folyóirat számolt be. Az életminőséget nyolc különböző tényező alapján értékelték, mint például az érzékelt általános egészségi állapot, a fájdalmak, a társas élet és a mentális egészség. Kiderült, hogy az idősebbek jobbnak értékelték a saját mentális állapotukat, testi egészségük romlása ellenére is.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a túlsúly és az elhízás nem befolyásolta túlzottan a mentális állapotot. A 30 feletti BMI-vel rendelkezőknél ugyanúgy alakult, mint a normál súlyúaknál. Az amerikai nők esetében a mozgásszegény életmód sem hatott a lelki egészségre, a férfiakra azonban meglehetősen károsnak bizonyult. Dr. Saverio Stranges, a kutatás vezetője elmondta: „Nyilvánvaló, hogy az egészség romlik, ahogy az ember öregszik, de ami érdekes, hogy a lelkiállapot nem hanyatlik vele, sőt inkább javul. Valószínűleg ez a fejlettebb megküzdési technikáknak köszönhető, melyet korábbi kutatások is alátámasztanak. Ezek kimutatták, hogy az idősebbek már magukévá tették a módszereket, melyek segítenek megküzdeni a nehézségekkel és a negatív körülményekkel. Az élettel szemben sem támasztanak már akkora elvárásokat, kevesebb nyomás is nehezedik rájuk.”

Megnézték azt is, hogy az alvás milyen hatást gyakorolt a mindennapokra, és kiderült, hogy az időtartamnak van egy bizonyos optimuma. Akik 6-8 órát aludtak egy nap, azok jobb pontszámokat értek el, mint akik 6 óránál kevesebbet, vagy 8 óránál többet pihentek. A kutatás kultúrközi természete miatt fel tudták térképezni a különbségeket a szigetország és az Újvilág lakói közt. Az Egyesült Államokban a társadalmi háttér inkább érintette az életminőséget, a gazdagabbak jobban éltek. A kutatók szerint ennek oka minden valószínűség szerint abban keresendő, hogy az Egyesült Királyságban egyetemes egészségbiztosítási ellátás van, mely kiegyenlíti az egyes rétegek egészségi állapotát. Az amerikaiaknál ellenben jobb mentális átlagállapotot találtak, de a kutatók szerint valószínűleg azért, mert kicsit fiatalabb korosztály vett részt a felmérésben.