Öregedés: ön hány évesnek érzi magát?

„Mostanában sokat gondolkodtam az öregedésről”, mondja egy podcastban dr. Sanjay Gupta, a CNN vezető orvosi tudósítója. „Idén leszek 54 éves, tehát középkorú, amikor az ember túljutott a csúcson. De ha megkérdeznék, hány évesnek érzem magam, azt mondanám, hogy a 30-as éveim közepén járok.” Lássuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet magunkból, bármilyen életkorban.

Időskorban is áramoljon az energia!

Ki ne szeretne idős korára is erős és önálló maradni? Ki ne álmodna bölcs és elégedett időskorról? Mindez megvalósítható, higgyük el, hogy lehetséges! Nehéz ellenfél az öregség, de legyőzhetjük, ha nem harcolunk vele. Fogadjuk el a vele járó korlátokat, kisebb-nagyobb fájdalmakat és ráncokat, de emellett élvezzük az életet. Ne a puszta túlélésre játsszunk!

Halláscsökkenés – talán nem is a fülével van baj

Az időseknek, akiknek az ebédlőben vagy az utcán való kommunikáció nehézségekbe ütközik, sokszor normális a hallásuk. A halláscsökkenés hátterében gyakran agyi változások állnak, és nem a hangok észlelésével, hanem azok feldolgozásával van gond. Ha zajos környezetben okoz nehézséget a beszédértés, az az agy csökkent beszédfeldolgozó képességét jelezheti.

Apró, de fontos dolgok időseknek

Ha idős korban a mobilitás és az érzékszervek gyengülnek, speciális napi segédeszközök segíthetik a mindennapi életet. Sok közülük fiatalabbak számára is praktikus. Jó, ha tudjuk, hogy csak az 50-80 évesek harmadának nincs jelentős problémája a háztartási eszközök kezelésével, a különféle nyitókkal, leolvasható szerkezetekkel – tudjuk meg egy felmérésből.

Boldogok maradnak a túlsúlyos idősek

Az idősödő túlsúlyosok mentális állapota nem romlik szükségszerűen, derült ki egy több kultúrát tanulmányozó kutatásból, mely az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban vizsgálta az életminőséget és az egészségi állapotot. A Warwick Egyetem orvosi karán készült kutatás elemezte több mint 10 000 ember életmódját és egészségügyi állapotát, illetve azok kapcsolatát a testi és lelki állapottal.