Nem az arckifejezés, hanem a testbeszéd árulja el az érzéseinket

Ha azt hiszed, hogy egy ember arckifejezésének vizsgálatával meg tudod állapítani, hogy a lottó ötöst nyerte meg, vagy mindenét elveszítette a tőzsdén, nagyot tévedsz. A jeruzsálemi Héber Egyetem, a New York-i Egyetem és a Princeton Egyetem kutatói felfedezték, hogy az általánosan elfogadott elméletnek ellentmondóan egyáltalán nem így van. A szakértők kimutatták, hogy a testbeszéd többet segít annak megítélésében, vajon a megfigyelt személy erős pozitív vagy negatív élményen esett át.

Nem az arckifejezés, hanem a testbeszéd árulja el az érzéseinketA Science legfrissebb számában megjelent tanulmányukban a kutatók arról számolnak be, hogy a tesztcsoportok tagjai meglepődtek, amikor olyan emberek fényképeit nézték meg, akik valós, rendkívül intenzív pozitív vagy negatív élményen estek át. Amikor az arcok „vegyértékét” kellett megállapítaniuk, vagyis azt, hogy mennyire pozitív illetve negatív az érzelem, az alanyok csak véletlenszerűen találgatni tudtak.

A Dr. Hillel Aviezer és Dr. Yaacov Trope vezetésével végzett kísérlet során olyan emberek arckifejezéséről mutattak fényképet, akik valamilyen valós, intenzív élményt tapasztaltak meg, például teniszezők megnyertek egy adogatást, vagy például valaki temetésen vett részt. A kutatók három csoportnak mutatták a fényképek különböző változatait: az elsőnek a teljes képet az arccal és a testtel együtt, a másodiknak csak a testet az arc nélkül, a harmadiknak pedig csak az arcot, a test nélkül.

Amikor a résztvevők az egész alakot illetve csak a testet látták, könnyen meg tudták különböztetni a veszteseket a győztesektől, de amikor csak az arcot látták, csupán találgatni tudtak. Érdekes módon a teljes alakot látó résztvevők mégis úgy vélték, hogy a pozitív illetve negatív érzelmet az arckifejezésből, nem a testbeszédből látták.

A kísérlet következő szakaszában a kutatók arcokat „ültettek” olyan testekre, amelyek pozitív vagy negatív érzelmet fejeztek ki. Kiderült, hogy az arc érzelmi töltetét a testbeszéd határozta meg, vagyis a pozitív testbeszéd pozitívra változtatta a negatív arckifejezést, és fordítva. „Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy amikor az érzelmek rendkívül intenzívvé válnak, a pozitív és negatív arckifejezések különbségei elmosódnak” – magyarázta Aviezer. A felfedezés segíthet a kutatóknak alaposabban megérteni a testbeszéd és az arckifejezések kölcsönhatását az érzelmi helyzetekben, ami többek között az autisták kezelésében is felhasználhatóvá válhat a későbbiekben.