Meghatározhatja a későbbi szexuális életet az első alkalom

Az első szexuális élmény meghatározó lehet a későbbi szexuális élet egészének szempontjából – olvasható Matthew Shaffer, a Texas Egyetem pszichológiai doktori programjának hallgatójának, valamint C. Veronica Smith, a Mississippi Egyetem pszichológia professzorának közös tanulmányában, ami nemrég a Journal of Sex and Marital Therapy című tudományos szaklapban került publikálásra.

Meghatározhatja a későbbi szexuális életet az első alkalomA tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a szüzesség elvesztésének körülményei milyen hatással vannak a későbbi szexuális élet alakulására. „A szüzesség elvesztése az emberi fejlődés egyik fontos mérföldköve, ami a felnőttkorba való átlépést jelképezi” – magyarázta Shaffer. „Éppen ezért tudni szerettük volna, hogy az első alkalom körülményei milyen hatással vannak a későbbi érzelmi és fizikai fejlődésre.”

A tudósok megvizsgálták, hogy az első szexuális együttlét hogyan befolyásolja a későbbi szexuális teljesítményt, valamint azt is, hogy a közben tapasztalt fizikai és érzelmi reakciók miként hatnak a későbbi együttlétekre. Természetesen a szüzesség elvesztésével kapcsolatos pozitív élmények általában fizikai és érzelmi kielégültséggel jártak együtt, különösen a szereteten és egymás tiszteletén alapuló kapcsolatokban.

A kutatásban összesen 331 fiatal férfi és nő vett részt, akiket mind szüzességük elvesztésének körülményeiről kérdeztek. A névtelen résztvevőknek értékelniük kellett első szexuális együttlétüket a különböző, szorongással és elégedettséggel kapcsolatos érzelmek szerint. Ezen kívül jelen szexuális életükről is ki kellett tölteniük egy kérdőívet és két héten át naplót is kellett vezetniük szexuális együttléteikről. A vizsgálati eredmények szerint az első szexuális együttlétükkel fizikailag és érzelmileg is elégedett résztvevők szexuális élete volt a legkielégítőbb. Az első együttléttel kapcsolatos negatív érzelmek és szorongások a későbbiekben általában rosszabb szexuális funkciókat eredményeztek.

„Bár a mostani vizsgálatok nem bizonyítják egyértelműen, hogy a szüzesség elvesztésével kapcsolatos pozitív élmények a későbbiekben is biztosítják a jó szexuális életet, az biztos, hogy az első alkalom meghatározó a jövőre nézve” – vélekedett a kutató, aki szerint az első szexuális együttlét általános viselkedési és érzelmi mintákat hoz létre, ami a szexualitással kapcsolatos későbbi élmények szempontjából alapvető fontosságú.