Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Hipnózis segítheti a mélyalvást?

Bár korábban is születtek arról tanulmányok, hogy hipnózissal elősegíthető a nyugodt alvás, ám ezek a vizsgálati eredmények csupán az alanyok élménybeszámolóira támaszkodtak. A mostani kutatás az első, amely során az alanyok agyhullámaiból tudták kimutatni, hogy valóban pozitív hatása van – akár csak egy rövid hipnózisos kezelésnek is – a mélyalvásra.

Hipnózis segítheti a mélyalvást?A mélyalvás állapota a legpihentetőbb szakasza az alvásnak, az agy ennek során tud kikapcsolni az előző napi eseményekből. Amint azt dr. Kim Hutchison, az Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem neurológusa kifejtette, a kor előre haladtával a mélyalvás szakasza egyre rövidül, és mire 50-60 évesek leszünk, már szinte egyáltalán nem is jellemző ez a típusú alvás, ezért van az, hogy sokszor egyáltalán nem ébredünk kipihenten.

A kísérlet során a szakemberek hetven egészséges, 18 és 35 év közötti svájci nőt kísértek figyelemmel öt héten át, akiknek hetente egyszer laboratóriumi körülmények között kellett aludniuk, miközben agyhullámaikat elektródák segítségével követték nyomon. Korábban egyikük sem küzdött alvásgondokkal, és semelyikük nem élt altatókkal sem, a hipnózisra pedig egy részük jobban, más részük kevésbé volt fogékony. Miközben az alanyok lekapcsolt lámpa mellett feküdtek az ágyban, különböző hangfelvételeket hallgattak nagyjából 13 percnyi időtartamban, melyek egy része a mélyalváshoz hozzásegítő hipnotikus szöveg volt, másik részük semleges tartalmú. Valamennyi nő elalhatott a hangfelvétel közben vagy utána, ám 90 percnyi szundikálást követően mindenkit felébresztettek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hipnózisra nem fogékony nők alvásminősége nem javult, ám azok, akik fogékonynak mutatkoztak, 67 százalékkal többet aludtak, a mélyalvás szakasza pedig 80 százalékkal megnőtt a hipnózis hatására, és nem csak a mélyalvás mennyisége nőtt, de annak minősége is javult. Ugyanakkor az alvás többi szakaszára nem volt hatással a hipnózis. Rasch professzor hozzátette, hogy bármilyen hatásosnak is bizonyult a hipnózis egyes esetekben, az igazán súlyos alvásgondok esetében nem tudja helyettesíteni a hagyományos gyógyszeres kezelést. A vizsgálat további részleteiről a Sleep című szaklapban részletesen is olvashatnak az érdeklődők.