Hipnózis: az agy képességének felhasználása a gyógyításra

A hipnózis a pszichoterápia legősibb formája a nyugati orvoslásban – mondja David Spiegel professzor, a pszichiátria és magatartás-tudományok tanszékének vezetője (Stanford University) –, sokáig csak sarlatánságnak hitték. Valójában igen erőteljes eszköze annak, hogy befolyásoljuk gondolkodásunkat: hatalmat nyerjünk érzékelésünk és testünk fölött.

Hipnózis segítheti a mélyalvást?

Bár korábban is születtek arról tanulmányok, hogy hipnózissal elősegíthető a nyugodt alvás, ám ezek a vizsgálati eredmények csupán az alanyok élménybeszámolóira támaszkodtak. A mostani kutatás az első, amely során az alanyok agyhullámaiból tudták kimutatni, hogy valóban pozitív hatása van – akár csak egy rövid hipnózisos kezelésnek is – a mélyalvásra.

A hipnózisos szülés lehet a legújabb hóbort?

A kismamák körében új divat terjed, aminek a hírek szerint már Katalin hercegnő is behódolt, mégpedig a hipnózisban történő szülés. A módszer hívei azt állítják, a „hipnoszülés” segítségével csökken a szülés közbeni fájdalom, így elkerülhető a különféle érzéstelenítők vagy fájdalomcsillapítók alkalmazása. Amint arról Joyce Poplar, a Cleveland Klinika munkatársa beszámolt, az egészet úgy kell elképzelni, mint egyfajta önhipnózist, mely során a kismama képessé válik saját izmait irányítani, és az egész szülés során mély, nyugalmi állapotban marad.

A hipnózisról – titokzatosság nélkül

Hipnózisban lenni élmény. Varázslatos világba lép be ilyenkor az ember, megtapasztalhatja belső világa rejtelmeit. Megismerheti tudatalattija működési mechanizmusait, és tudását, élményét, új tapasztalatait később már egyedül is felhasználhatja élete minőségének javítására.

A hipnózis allergiát is gyógyíthat

Tudjuk, hogy a kissé titokzatos hipnózis sokféle testi és lelki betegség gyógyításában nyújthat hathatós segítséget. Ezzel a módszerrel sikeresen kezelhetők különféle neurotikus panaszok, pszichoszomatikus problémák. Kevésbé ismert, hogy az allergia pszichés eredetű fajtái is.