Hipnózis: az agy képességének felhasználása a gyógyításra

A hipnózis a pszichoterápia legősibb formája a nyugati orvoslásban – mondja David Spiegel professzor, a pszichiátria és magatartás-tudományok tanszékének vezetője (Stanford University) –, sokáig csak sarlatánságnak hitték. Valójában igen erőteljes eszköze annak, hogy befolyásoljuk gondolkodásunkat: hatalmat nyerjünk érzékelésünk és testünk fölött.

Most, hogy már ismerjük azokat az agyterületeket, amelyeket kontroll alá von a hipnózis, képesek vagyunk felhasználni ezt az ismeretet arra, hogy a hatékonyságát bevessük, például, a fájdalom megszüntetésére.

Átalakított érzékelés

A hipnózis gyógyító erejét az adja, hogy képes átalakítani az érzékelésünket annak köszönhetően, hogy bizonyos agyterületeken változás áll be, illetve kapcsolódnak egymáshoz. Egyelőre azonban kevés tudásuk volt arról a pszichológusoknak, hogyan működik hipnózis a fiziológia szintjén.

Nem volt kutatás arról, mi megy végbe a hipnózis alatt az agyban. Most azzal kezdték a kutatók, hogy olyan embereket kerestek, akik könnyen hipnotizálhatók, illetve olyanokat, akik nagyon nehezen.

Mivel az embereknek csak nagyjából a 10 százaléka esik a „könnyen hipnotizálható" kategóriába, és a többiek nehezen esnek transz-állapotba, Spiegel és munkatársai 545 egészséges résztvevő közül választották ki az alkalmasakat. 36 olyat találtak, aki egyértelműen magas szintet ért el a hipnotizálhatósági teszten, és 21 olyan kontrollszemélyt, akik extrém alacsonyan teljesítettek a teszten.

A továbbiakban ezt az összesen 57 személyt vizsgálták funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel. Minden egyes személyt négy különböző állapotban szkenneltek: pihenés közben, emlékezés közben és két különböző hipnózis közben.

Azért kellettek az extrém nehezen hipnotizálható személyek, hogy jól lehessen látni a különbséget a hipnózis alatt álló agy és a hipnózist nem mutató agy között, így minden végbemenő változást csak a hipnotizálható csoportban észleltek, és csak a hipnózis alatt.

Először egy bizonyos agyterület (dorsal anterior cingulate) aktivitásának csökkenését figyelték meg, ami az agy figyelemközpontjának része.

A hipnózisban megnövekedett a kapcsolat két másik agyterület (a dorsolateralis prefrontalis cortex és az insula) között. Spiegel úgy írja le ez a jelenséget, hogy az agy segít feldolgozni és kontrollálni azt, ami a testben történik. Emellett csökkent a kapcsolat a dorsolaterális prefrontális cortex és a mediális prefrontális és posterior cingulate cortex között. Ami azt jelenti, hogy lekapcsolja a cselekvés és a cselekvésről való tudomás közti összeköttetést.

Amikor nagyon belemerülünk valamibe, tudatosan nem gondolunk rá, hogy csináljuk, csak tesszük. – mondja Spiegel. A könnyen hipnotizálható embereknél kimutatták, hogy a hipnózis hatásos a krónikus fájdalom csökkentésére, a szülési fájdalom vagy orvosi beavatkozások okozta fájdalom csökkentésére, kezelni lehet vele a dohányzási függőséget és a poszt-traumás stresszt, oldani a szorongást és a fóbiákat.

Ez a kutatás utat nyitott afelé, hogy az emberek többsége számára is elérhetővé váljanak a hipnóziskezelések, azoknak is, akik természettől fogva nem hajlamosak a hipnózisra.

A stimulálással és a hipnóziskezeléssel együtt fel lehetne erősíteni a hipnózis fájdalomcsillapító hatását is, helyettesítve azzal a hozzászokást okozó, mellékhatásokkal terhes fájdalomcsillapítókat és a szorongásoldókat – jegyezte meg a professzor.

(Magyarországon a hatályos szabályozás szerint a hipnoterápiával végzett gyógyítás egészségügyi tevékenységnek minősül, ezért kizárólag szakpszichológus vagy szakorvos végzettségű szakember végezheti – a szerk.)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés