A meditáció szinte azonnal csökkenti a stresszt

A meditáció szinte azonnali stressz csökkentő hatással bír, vélekednek a tudósok. Ha három egymást követő napon 25 percen keresztül meditálunk, máris drámai hatásokkal nézhetünk szembe. A tudósok most az úgynevezett „mindfulness meditációt” tanulmányozták – ez egy olyan módszer, amely az éber figyelemre épít a stressz leküzdésének szolgálatában.

A meditáció szinte azonnal csökkenti a stressztCreswell és csapata hatvanhat 18 és 30 év közötti fiatalt vizsgált, akik egy háromnapos kísérletben vettek részt. Egyes önkéntesek egy rövid mindfulness meditáción estek át 25 percen keresztül három napon át, miközben légző gyakorlatokat sajátítottak el, hogy a jelenben tudjanak maradni.

A másik csoport egy szintén háromnapos kognitív tréningen esett át, amelynek keretében kritikai verselemzésre kérték őket, hogy problémamegoldó képességük fejlődjön.

Végül, a kísérlet végén, mindkét csoport tagjainak bonyolult beszédet kellett tartaniuk, majd elvont matematikai feladatokat kellett megoldaniuk egy szigorú zsűri kritikus tekintetének kereszttüzében.

A szakemberek minden egyes résztvevő köpetéből mintát vettek, hogy a kortizol – az úgynevezett stresszhormon – szintjét megvizsgálják.

Kiderült, hogy a meditációt végző csoport tagjai nyugodtabbak és összeszedettebbek voltak, ezáltal jobban teljesítettek, míg a kontrollcsoport önkéntesei magasabb kortizolszintet mutattak, és gyengébb eredményeket értek el.