Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A szorongó gyerekeket nem szabad túlfélteni

Egy friss kutatás szerint egyes szülők csak rontanak a helyzeten azzal, hogy szorongó gyerekeiket túlféltik, mert ezzel csak még jobban erősítik a szorongásukat. Amint azt a kutatást vezető Armando Pina kifejtette, amikor a szülők segíteni szeretnének szorongó gyermekükön, számos dolgot tesznek, melyek közül van, ami hasznos, de van, ami kevésbé.

A szorongó gyerekeket nem szabad túlfélteniAz például, ha melegséggel és kedvességgel bátorítják őket, kifejezetten jó, ám ha mindentől meg akarják őket óvni, az már kevésbé.

Donna Pincus, a Boston Egyetem Gyerek- és Tinédzserkori Félelmeket és Szorongásokat Kezelő Program kutatási igazgatója elmondta, hogy az ifjúkorban kezeletlen szorongások könnyen különféle pszichológiai rendellenességekhez, például depresszióhoz vezethetnek. Lindsay Holly, az Arizona Egyetem végzős hallgatója azt tanácsolja, ha a gyerek szorong, fontos, hogy a szülő megnyugtassa és kifejezze felé a szeretetét, ám az már nem jó, ha például kimenti, amikor meghívják egy szülinapi partira, ahova nem mer elmenni, vagy helyette rendel az étteremben.

A Child Psychiatry and Human Development című lapban közzétett vizsgálat során a szakemberek hetven 6 és 16 év közötti gyereket kísértek figyelemmel, akiket szorongással vagy depresszióval kezeltek valamelyik kórházban. A megfigyelések során az derült ki, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel produkáltak szorongásos vagy depressziós tüneteket, ha a szülők megerősítették őket félelmeikben, vagy éppen megbüntették őket miatta. A kutatók hozzátették, hogy semmiképpen sem hibáztathatóak a szülők azért, ha szorong a gyerekük, ám azzal tisztában kell lenniük, hogy a gyerekek akkor szabadulnak meg legkönnyebben a félelmeiktől, ha szembenéznek velük, vagyis a szülőnek is az a dolga, hogy bátorítsa a gyerekét abban, amitől szorong.