Depresszió és D-vitamin

A D-vitamin hiánya számos betegség melegágya, többek között összefüggésbe hozható az asztmával, a rákkal és a krónikus fájdalmakkal is. Most kutatók azt valószínűsítik, hogy a D-vitamin alacsony szintje okozhat téli depressziót is. A természetes fény hiánya negatív hatással van a szervezet biológiai órájára, így az összefüggés logikusnak tűnik.

Depresszió és D-vitaminA szezonális affektívzavar általában ősszel kezdődik, és a téli hónapokon át tart. Az amerikai népesség több mint 10 százalékát érinti, elsősorban a hegyvidéken és felhős területeken élőket. A betegek 75 százaléka nő, általában fiatal felnőttkorban néznek szembe a problémával először. A páciens fáradtnak, ingerlékenynek érzi magát, koncentrációs problémái vannak, gyakran érez bűntudatot és kilátástalanságot.

Noha nem tudni, hogy pontosan mi okozza a szezonális affektív zavart, már a korábbi kutatások is felvetik, hogy valószínűleg a napfény hiánya vezet a problémához. Minden bizonnyal a természetes fény hiánya van negatív hatással a szervezet biológiai órájára, ami a hangulatot, az alvásritmust és a hormonokat befolyásolja. Így a D vitamin-hiány és a depresszió közötti összefüggés logikusnak tűnik.

A kezelés jelenleg antidepresszánsok és fényterápia, illetve a kettő kombinációjának segítségével történik, míg a friss kutatás szerint a fokozott D vitamin-bevitel megoldást jelenthet a zavarra, és egyéb mentális problémákra is. Egy korábbi kutatás ugyanis a D vitamin-hiányt a skizofréniával is összefüggésbe hozta.