Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Depressziót okoz a diákhitel

A diákhitel-adósság az egyik legfőbb stresszt kiváltó tényező a fiataloknál – derül ki egy friss kutatásból. A szakértők egyesült államokbeli, 25 és 31 év közöttiek körében végeztek kérdőíves felmérést, a válaszok alapján pedig bebizonyosodott, hogy a legtetemesebb diákhitel-adóssággal rendelkezők produkálják a legtöbb depressziós tünetet.

Depressziót okoz a diákhitelAz összefüggés azután is fennállt, hogy számításba vettek olyan környezeti tényezőket, mint a szülők anyagi helyzete.

„Feltételezzük, hogy ez a fajta adósság részben azért okoz ekkora feszültséget, mert csak ritkán lehet rövid idő alatt törleszteni, s többnyire egy életen át elkísér” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Katrina Walsemann, a Dél-karolinai Egyetem munkatársa az intézmény sajtóközleményében.

További kutatás szükséges annak a feltárására, hogy a diákhitel milyen hatással bír az egészség további aspektusaira, az életminőségre, az álláskeresésre, valamint a családalapításra – tette hozzá a szakember.

2012-ben az Amerikai Egyesült Államok diákhitel-állománya több mint 275 trillió forintnyi összegnek felelt meg. Ennél csak a jelzáloghiteleké volt jelentősebb.

„Úgy gondoljuk, hogy az amerikai középosztály szenved a leginkább a diplomaszerzés utáni tartozástól, mivel nem jogosultak kormányzati támogatásra, ráadásul a családjuk sem tudja magára vállalni a felsőoktatással kapcsolatos terheket” – magyarázta Walsemann.