Depressziót okoz a diákhitel

A diákhitel-adósság az egyik legfőbb stresszt kiváltó tényező a fiataloknál – derül ki egy friss kutatásból. A szakértők egyesült államokbeli, 25 és 31 év közöttiek körében végeztek kérdőíves felmérést, a válaszok alapján pedig bebizonyosodott, hogy a legtetemesebb diákhitel-adóssággal rendelkezők produkálják a legtöbb depressziós tünetet.

Depressziót okoz a diákhitelAz összefüggés azután is fennállt, hogy számításba vettek olyan környezeti tényezőket, mint a szülők anyagi helyzete.

„Feltételezzük, hogy ez a fajta adósság részben azért okoz ekkora feszültséget, mert csak ritkán lehet rövid idő alatt törleszteni, s többnyire egy életen át elkísér” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Katrina Walsemann, a Dél-karolinai Egyetem munkatársa az intézmény sajtóközleményében.

További kutatás szükséges annak a feltárására, hogy a diákhitel milyen hatással bír az egészség további aspektusaira, az életminőségre, az álláskeresésre, valamint a családalapításra – tette hozzá a szakember.

2012-ben az Amerikai Egyesült Államok diákhitel-állománya több mint 275 trillió forintnyi összegnek felelt meg. Ennél csak a jelzáloghiteleké volt jelentősebb.

„Úgy gondoljuk, hogy az amerikai középosztály szenved a leginkább a diplomaszerzés utáni tartozástól, mivel nem jogosultak kormányzati támogatásra, ráadásul a családjuk sem tudja magára vállalni a felsőoktatással kapcsolatos terheket” – magyarázta Walsemann.