Szex 70 fölött

Az időskori kiegyensúlyozott szexuális élet elősegíti a memória megőrzését – derül ki egy kutatásból, amely szerint a 70 éven felüliek csaknem fele aktív nemi életet él. A szexualitás a megfelelő agyműködéshez is hozzájárul, szó szerint fiatalon tartja az agyat. Minél elégedettebb valaki idős korban a nemi életével, annál élesebb az esze és jobb a memóriája.

Szex 70 fölöttA szexualitás nemcsak a jó hangulathoz, hanem a megfelelő agyműködéshez is hozzájárul. Szakértők szerint ugyanis minél elégedettebb valaki időskorban a nemi életével, annál élesebb az esze és jobb a memóriája. Ennek magyarázata lehet, hogy a szex szó szerint fiatalon tartja az agyat.

A Manchesteri Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a 70-en túli férfiak több mint fele, illetve a nők több mint harmada él nemi életet, mindannyiuk harmada legalább havonta kétszer.

Több mint 1 700 holland férfit és nőt kérdeztek meg az intimitással való viszonyukról. Az 58 és 98 év közötti önként jelentkezők mentális képességeket – memóriát és elvont gondolkodást – mérő teszteken is átestek.

A résztvevők kétharmadának volt párja, s nagyjából ugyanennyien éreztek szexuális vágyat. A nemi életükkel elégedettek jobban teljesítettek a teszteken, s az összefüggés különösen erős volt a nők körében – olvasható az American Journal of Geriatric Psychiatry hasábjain.

Korábbi eredmények szerint a szex úgy agysejtek képződésével jár, legalábbis a patkányoknál. Az is felvetődött már, hogy egy keresztrejtvény megfejtése hasznosabb az agy számára egy orgazmusnál, mivel több régiót „mozgat meg”.

„Rengeteg hiedelem kering az idősek szexualitásával kapcsolatban, amelyek részben személyes tapasztalaton, részben pedig sztereotípiákon alapulnak. Az idősebb korosztálytól szinte elvárják, hogy ne érdekelje őket a szex, holott sokan ilyenkor is szeretnének aktívak maradni. A kor önmagában tehát nem határozza meg a szexualitást” – tették hozzá a szakértők.