Joghurttal a depresszió ellen

A bélflóra jótékony baktériumai a tudatunkra is hatnak, befolyásolhatnak kognitív folyamatokat. A probiotikumos étrend-kiegészítőt szedőknél ritkább a mentális betegségre hajlamos emberekre jellemző rumináció, tehát „befelé fordulás” és tépelődés – derül ki egy kutatásból. A tabletta formájában szedett probiotikumok a joghurt élőflórájában is megtalálhatók.

Joghurttal a depresszió ellenA holland Leideni Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a vizsgálatban résztvevők négy hétnyi probiotikum-szedés után kevésbé voltak fogékonyak a rossz hangulatra, mint azon társaik, akik placebót kaptak.

A probiotikumos csoport tagjai sokkal kevésbé voltak hajlamosak a ruminációra – arra a fajta rögeszmés magatartásra, amely depresszióvá fajulhat –, valamint kevesebb agresszív gondolatról számoltak be.

„Kutatások bizonyítják, hogy a rumináció önmagában is hangulatingadozáshoz, ezáltal depresszív epizódokhoz vezethet. Ismert tény továbbá, hogy a negatív gondolatokra ruminációval reagáló embereknél nehézkesebb a depressziv állapotból való felépülés” – olvasható a Brain, Behaviour and Immunity című szakfolyóirat hasábjain.

„Mostani eredményeink első ízben sugallják, hogy a probiotikumos kezelés befolyásolhatja azokat a kognitív folyamatokat, amelyek szerepet játszanak a hangulatzavarok kialakulásában. Ez a legelső tudományos adat a probiotikumok hasznosságáról a negatív gondolatok visszaszorításában” – tették hozzá a szerzők, akik 40 egészséges férfit és nőt osztottak két csoportra a kísérlet során, hogy egyik felüknek lactobacillus, lactococcus és bifidobacterium törzseket tartalmazó étrendkiegészítőt adjanak, a többieknek pedig placebót.