A tavasz a testi-lelki megújulás ideje

Bátran állíthatom, hogy a tavasz az az évszak, amelyet mindig a legjobban várunk. A tél, bármilyen enyhe is, nagyon hosszúra nyúlik, a sötétség, a kopasz fák látványa nem éppen lélekemelő, a napsütés hiánya depressziót okozhat. Azt szoktam mondani az ismerősöknek, hogy nálam a télnek csak karácsonyig van létjogosultsága, azután már tavaszodhatna!

Tudom, ez így nem fog sosem megtörténni, de álmodozni szabad… A tavaszi fáradtság mindenki számára megtapasztalt probléma. Magyarázzák mindennel, csak egy dologgal nem foglalkoznak, a téli viselkedéssel! Tekintsünk vissza eleink életmódjára! A tél beköszöntével csökken az aktivitás, hiszen pihenős időszak jön. Ezt őseink tudták, hiszen szoros együttműködésben éltek a természettel. Tavasztól őszig maximális erővel dolgoztak, megteremtették a télire valót az egész családnak, aztán amikor eljött a hideg, lazítottak. Volt akkor is munkájuk, de sokkal könnyebb, kevesebb.

Leginkább az otthonukkal foglalkoztak. A lényeg az, hogy volt idő az egész éves fáradtságot kipihenni, tudták, hogy ez fontos, mert a tavasz eljövetelekor frissen és egészségesen kell hozzáfogni a munkálatokhoz. A húsvéti nagyböjttel kitakarították a szervezetüket, addigra már az éléskamrák is kiürültek, eljött az idő a megújulásra. Elfogyasztották a téli tartalékot. Ők mesterei voltak a tartósításnak, nem voltak kémiai anyagok, amelyekkel beszennyezték önmagukat és környezetüket. Szerintem őseink kevésbé voltak fáradtak tavasszal, mert télen tudtak pihenni!

A tél a pihenés ideje lenne

Ezzel szemben mi történik ma? A legtöbb munkahelyen éppen télen van a legnagyobb hajtás. Ilyen-olyan zárások, adminisztratív kötelességek, a kereskedelem nem állhat le, mert a forgalom bánná, hiszen mindenki vásárol fáradhatatlanul, a karácsonyi elcsendesedés ma már csak mítosz.

Magam is olyan helyen dolgozom, ahol a november, december kész rémálom. Karácsonykor úgy rogyok le az ünnepi asztalhoz, mint akit letaglóztak, csak családom jelenléte, szeretete ad erőt az ünnepi vacsora elkészítéséhez. Gondolkodjunk csak, mi is az a tavaszi fáradtság? A téli pihenés teljes hiánya! Magyarázhatjuk vitaminhiánnyal, sötétségfóbiával, bármivel, az alapja sajnos a túlzott aktivitás akkor, amikor a szervezet leginkább pihenne. Érdekes, hogy a növények, állatok betartanak minden szabályt, amit a természet diktál, ők ösztönből a legjobbat csinálják. „Az ember az egyetlen élőlény a Földön, amelyik tudja, mi a jó neki, de mégsem azt cselekszi.” Aki ezt a mondást kitalálta, mélységes igazságra derített fényt!

A jelenlegi időjárás igen szeszélyes, egy nap alatt is akár több front vonul át az országunkon, ezért úgy tapasztalom, egyre nagyobb gondot jelent ezekhez alkalmazkodni. Most már azok is érzékenyek a fronthatásokra, akik egészségesek, hiszen nincs idő átállni egyikről a másikra. Minden egyre gyorsabban zajlik, és az időjárás követi ezt a tendenciát. Ennek ellenére ne szomorkodjunk, ne fokozzuk lelki kínjainkat, drukkoljunk, hogy a tavasz végre beköszöntsön. Viszont, ha már itt van, vegyük is észre!

Tanuljunk meg örülni a tavasznak!

Jártamban-keltemben csodákat tapasztalok, üdítő látni a gyönyörűen virágzó fákat és bokrokat. Fantasztikus ezeket észrevenni, mosolyt csal az arcunkra a sok szépség és a természet harmóniája. Máris itt van egy plusz örömforrás, ami télen hiányzott! A növények érzékelik először a finom napsütést, azonnal beindulnak a nedvek, elkezdődik a rügyfakadás, a tavaszi hagymás növények látványa egyenesen csodálatos. Egy tulipános, nárciszos, jácintos kert pedig csodákat művel a hangulatunkkal! A tavasznak még az illata is más, főleg, ha a virágok illatával párosul. Akinek nincsen kertje, az sem marad le semmiről, hiszen a kínálat óriási különféle tavaszi virágokból, érdemes vásásrolni és a lakást feldíszíteni velük. Nincs jobb érzés, mint amikor a frissen kinyílt jácint illatára ébredünk reggelente, és a tulipánok színes szirmaiban gyönyörködünk.

Ne fázzunk tovább! Nyissunk ablakokat, szellőztessünk gyakran, jöjjön be a tavaszi levegő a lakásunkba, nem baj, ha még csípős egy kicsit. Úgyis elpuhultak vagyunk az állandó téli melegtől. Aki teheti, legalább hétvégeken menjen a szabadba. Tudom, az otthoni munka mindig hétvégére áraszt el bennünket, de ne hagyjuk! Minden várhat annak érdekében, hogy töltődjünk az új évszak levegőjével. Ilyenkor erdőt járni valami csoda! Látni a fényt, a rügyező növényeket, a hóvirágszőnyeget az erdők alján… merjünk lassítani és örülni ezeknek a szép dolgoknak.

A cikknek még nincs vége, kérem, lapozzon!