Depresszió és fanatizmus

A túlfeszített húr

Csodálatos mondatok hangzanak el Beck Weathers: Túléltem az Everestet című könyvében. Ő a csodával határos módon életben maradt, miután ott hagyták meghalni a hóviharban. Nem jutott fel a csúcsra, és számomra inkább az volt hősies, ahogyan egymaga megfagyott kézzel lement a táborba, ahol már az a hír járta, hogy éjszaka a viharban életét vesztette. Egész életében depressziós volt, maga sem tudta miért, 16-án született, 7-es karakter, tehát komoly hajlama van a rossz hangulatra és a fanatizmusra.

Nos, ő is a hegymászásban látta a megoldást, addig feszegette a húrt, amíg a dolog megbosszulta magát. Elveszítette a kezeit, az orrát, súlyos sérüléseiből évekig gyógyult, mire megértette, hogy akik segíteni tudtak volna rajta, mindvégig vele voltak, a felesége és a két gyönyörű gyermeke. Ennek a borzalomnak az átélése kellet ahhoz, hogy megtalálja a lelki békéjét, ez a súlyos ár volt számára a megváltás, soha többé nem megy a közelébe egyetlen magaslatnak sem.

Csodával határos az ő esete, nyíltan és őszintén beszél a súlyosbodó tüneteiről és arról, hogy nem volt hite semmiben, csak a kihívásokban, és valamiféle vezeklő szenvedésben. Mindez talán elkerülhető lett volna, ha engedi, hogy mások segítsenek, főként a családja, akik szerették és azóta is vele vannak. Rádöbbent, hogy kimaradt a gyermekei életéből, magukra hagyta őket a feleségével, aki mindvégig helytállt, és erején felül próbálta összetartani a családot. Bevallotta, hogy nem is akart segítséget kérni, mert nem bízott senkiben.

Hobbi és fanatizmus

Manapság egyre több ember keres vigaszt valamilyen extrém hobbi által. Nincs ezzel baj, ha tudják, meddig mehetnek el, ha képesek objektíven látni a veszélyforrásokat, és a józan eszükre hallgatnak, nem a vágyaikat követik. Ezek az emberek vegyék észre, mennyien aggódnak értük, és mérlegeljék, mit veszítenek az önző fanatizmusukkal. A 7-es személyiségek egyik legnagyobb problémája a hit hiánya, az érzelmi hidegség és a súlyos önbizalomhiány. Mindegyik probléma kezelésre szorul. Természetesen mindenféle más fanatizmus is létezik, erre lehetetlen kitérni egy rövid cikkben. Szándékosan emeltem ki a hegymászást, mert az a világ szeme előtt zajlik, tehát sokkal jobban látható benne a probléma, amit sürgősen orvosolni kellene.

Az emberek többsége a sikertelenség miatt depressziós, nem olyan helyen él és dolgozik, amit szeret, ezáltal keres magának valamit, amiben kitűnhet, még akkor is, ha életveszélybe kerül általa. Ez a bizonyítási kényszer sajnos általánossá kezd válni, életerős emberek esnek áldozatául. Akik reálisan látják a dolgokat, segítsenek a bajbajutottakon. Tudom, hogy nehéz, hiszen foglalkozom sok ilyen emberrel, nagyon érteni kell a nyelvükön, felébreszteni bennük egy másfajta vágyat, ösztönt, amivel nem sodorják bajba magukat.

Egyes személyiségek meggyőzhetők, mások nem, ez így van rendjén, de mindnek esélyt kell adni. A legtöbb ember a maga kárán tanul, de lehet, hogy akkor már késő.

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, Reiki mester
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati tanácsadás a numerológia,
kronobiológia, asztrológia segítségével, Bach terápia, Reiki kezelések, képzések)
Egyedi kártyakirakások, előrejelzések!
Bejelentkezés: +36 (30) 570-3449, szamdoktor@gmail.com

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Segítség, depressziós a párom!