Kikapcsolódás lebegéssel

Stresszes, túlhajszolt és fáradt? A lebegés (angolul floating) olyan relaxációs technikát jelent, amelynek már egy órás alkalmazása után is pozitív hatásokat érhet el. A testmeleg sós fürdőben a test a külső ingereket teljesen kizárva lebeg a vízen, és új energiához, erőhöz jut. A floating tehát azt jelenti, hogy pihentetően lebegni és lebegve pihenni.

Szeretne néha megszabadulni a stressztől? Van erre mód – a lebegés. Ezzel a módszerrel gyógyászati hatások érhetők el. Általában egy úgynevezett úszó tartályba lépünk, amely zárt, és amelyet vízzel töltenek fel. A vizet a test számára nagyon kellemes, 34,8 fokosra melegítik. Ez a hőmérséklet megfelel a bőr természetes külső hőmérsékletének, tehát a fürdő során sem hideget, sem meleget nem érzünk.

Sóoldat és kb. 70% magnézium-szulfát tartalom esetén a víz sűrűsége annyira megnő, hogy a test egyszerűen lebeghet a vízen, erőfeszítés nélkül fekhet a víz tetején, a lemerüléstől való félelem nélkül. A lebegés a test összes izmának kellemes kikapcsolódást nyújt. Sok „lebegő” leírja, hogy a vízbe való belépés és a lebegés abszolút mély relaxációval, békével és nyugalommal írható le.

Menekülés a mindennapi életből

A mindennapi élet monotonitása, valamint a stressztől és a hajszától való megszabadulás érdekében a kagylóhéj formájú úszótartály hang- és fényszigetelt. Maga a tartály teljesen csendes és sötét.

Eleinte ez ijesztőnek tűnik, de az abszolút elszigeteltségnek a stressz csökkentéséhez kell vezetnie. A testnek és az elmének nem kell foglalkoznia sem a hőmérséklet szabályozásával, sem a zajokkal vagy a képekkel. Mivel sem az agyunk, sem az idegrendszerünk nem stimulálható optikai vagy akusztikus ingerekkel, belső, mentális béke keletkezik. Ezzel csökkenthető a stressz, és leépíthető a stresszérzékenység.

A floating pozitív hatásai

Kiégési szindróma esetén a terápia támogatásaként a lebegéssel is lehetséges pozitív hatások elérése. A szakértők általában az alábbiakra javasolják e módszert:

  • A test és az elme pihentetése
  • Az immunrendszer erősítése
  • A koncentrációs képesség növelése

Pozitív mellékhatásként a termékenység és a kreativitás is nő.

A lebegő módszer alkalmazható az orvosi kezelések számos területén. Támogatólag alkalmazzák a sportgyógyászatban, az ortopédiában és a fájdalom-gyógyászatban is. A gerinc a test lebegése révén tehermentesül, és a makacs feszültségek is oldódnak a vízben.

A sós fürdő a bőr kezelésére is szolgál. A vízben lévő só rendszeres használat esetén pozitív hatással lehet a bőrproblémákra, például a pattanásokra vagy az ekcémára.

Wellness változat: lebegés medencében

A lebegő tartály alternatívája wellness változatként is létezik. Az úgynevezett lebegő-medencék nyitottak, súlytalan vízfürdőbe hívogatnak. További különbség a wellness verziónál az, hogy itt gyakran integrálnak fény- és hanghatásokat, és lehet úszni is.

Így az abszolút pihenés eredeti gondolata a wellness változatban a megvalósítástól függően kissé elidegenedik. Az abszolút lebegés-rajongók különösen a lebegő tartály és a környezet megkülönböztetéséért lelkesednek, és ezt nélkülözhetetlennek tartják.

Azok számára, akik kényelmetlenül érzik magukat zárt terekben, vagy akár klausztrofóbiától szenvednek, a wellness lebegés jó alternatíva lehet a „valódi” lebegés bevezetéséhez. Teljesen mindegy, hogy melyik variáns mellett dönt: bemerülni és lazítani, ez a mottó.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Wellness&Spa: a teljes körű fürdőszolgáltatás