Cukormentes finomságok diabéteszben

A cukorbetegségben szenvedőknek különös gondot kell fordítaniuk arra, hogy mit esznek. Egy krémes vagy egy fagylalt gyorsan kizökkenti a vércukorszintet. Ellentétben a korábban uralkodó véleménnyel, a cukorbetegeknek nem kell ugyan szigorúan tartózkodniuk a cukortól, de magas cukortartalmú ételeket, süteményeket csak mértékkel szabad fogyasztaniuk.

Mivel az egyszerű szénhidrátok elősegítik az erős vércukorszint-ingadozást, ennek ellenére nem kell elhanyagolniuk az örömöket: az alábbi cukormentes finomságok jó lelkiismerettel fogyaszthatók.

Indiai chai teaMálna, áfonya és társai

A különböző gyümölcsfajták lehetővé teszik a vércukorszint különböző mértékű emelkedését. A cukorbetegek számára kedvezők a bogyós gyümölcsök, hiszen csak alacsony glikémiás terhelés jelentenek, csak kis mértékben emelik a vércukorszintet.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák sok rostot tartalmaznak, ami pozitív hatással van a vércukorszintre és a vérzsírra, a bennük lévő szénhidrátok csak lassan növelik a vércukorszintet. A teljes kiőrlésű kekszek tehát alkalmas rágcsálnivalók.

Chips a sütőből

A nassolás egy másik lehetősége a nagyon könnyen elkészíthető burgonyachips: hámozott burgonyát szeleteljük vékony szeletekre, tegyük egy tepsibe, és hintsük meg kevés olívaolajjal. Ízlés szerint fűszerezzük, és hagyjuk megszáradni a sütőben 100 fokon, amíg a chipszek ropogósak lesznek.

Csokoládékrém

Egy doboz krémsajtot elkeverünk 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, és néhány csepp folyékony édesítőszerrel vagy steviával ízesítjük – már kész is a házi Nutella.

Fahéjas túró

A szupermarketből származó kész gyümölcsjoghurtok és túródesszertek gyakran sok cukrot tartalmaznak. Jobb a házi változat: egy csomag túrót egy kis szódavízzel krémszerűre keverünk, egy csipet fahéjjal ízesítjük, és ízlés szerint édesítjük. A fahéj pozitív hatással van a vércukorszintre!

Jéghideg élvezet

A mélyhűtött joghurtból és pépesített gyümölcsökből készült házi fagylaltot a cukorbetegek is élvezhetik. Ehhez pépesítsünk tetszés szerinti gyümölcsöt, keverjük össze joghurttal és édesítsük. Legalább három órára tegyük a fagyasztóba, és körülbelül 30 percenként keverjük meg, hogy krémszerű legyen.

Chai tea forró csoki helyett

A chai jellegzetes indiai fűszeres tea. Kevés tejszínhabbal és fahéjjal finom meleg, édes ital lesz anélkül, hogy növelné a vércukorszintet. Ne használjon instant port vagy kész keveréket, mert azok gyakran tartalmaznak cukrot.

(Németből fordította: Koncz László)