Őszi finomságok: káposzta, tök, gomba

Rövidebbek, hűvösebbek és sötétebbek – ilyenek most a nappalok. Az autóbuszon és a vonaton mindenfelé tüsszögés és köhögés hallatszik, jó annak, aki felkészült a vírusok támadására. Ha ellenállóbbá szeretné tenni az immunrendszerét az őszi-téli betegségekkel szemben, részesítsen előnyben néhány friss őszi zöldségfajtát, hogy erősebb legyen a szervezete.

Az ősz a káposzta időszaka. Mindegy, melyik fajta kerül az asztalra: karfiol, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, vörös káposzta, mindegyik ideális a megfázás megelőzésére. Ellátják a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, felfegyverzik a szervezetet a fertőzések ellen.

A tökleves átmelegítSzinte minden káposztafajta gazdag a megfázásblokkoló C-vitaminban. A főtt kelbimbó például több C-vitamint tartalmaz, mint az azonos mennyiségű narancs, a frissen párolt brokkoli majdnem kétszer annyit, mint a citrom. Gyakran az E-vitamin is megtalálható a káposztában, mindkettő fontos antioxidáns, amelyek megkötik a szabad gyököket.

A káposzta csodafegyver

A káposzta nemcsak a megfázással szemben tesz ellenállóvá, hanem erősít is tetőtől talpig. Vitaminokon és ásványi anyagokon kívül sok rostot tartalmaz, és alkalmas arra, hogy bűntudat nélkül jóllakjunk, hiszen nagyrészt vízből áll.

A káposzta kalcium-, kálium- és vasszállító. Míg a kalcium az erős csontokról, erős idegzetről és izmokról gondoskodik, a kálium szabályozza a vérnyomást. A vas szükséges a vér hemoglobinjának építője. A sejtszerkezethez szükséges folsav megtalálható például, a kelkáposztában, a kínai kelben.

Tök: miért jó a narancsszínű finomság?

A tök ideális levesnek, egytálételnek, csőben sültnek. Aki fázik, kanalazzon töklevest, mert az belülről melegít. A húsa tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Különösen a magokban van sok szelén, réz és cink. A tökmag és a tökmagolaj húgyhólyag- és prosztataproblémák esetén ajánlott.

Gombaszezon

A gomba is nagyon egészséges, és ilyenkor mindenütt található. A rókagomba, gesztenye-, vajgomba, vagy vargánya 90 százaléka víz, és rendkívül alacsony a kalóriatartalma, ám gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. A gombaevők az idegek és izmok számára fontos B- és D-vitamint kapnak, ami a csontképződést segíti elő. A gomba rostjai szabályozzák az emésztést, és még az izomépítéshez fontos fehérje se hiányzik belőle.

A gombagyűjtést hagyjuk a szakértőkre! Akinek fogalma sincs arról, melyik gomba ehető, inkább élvezze a sétát a friss erdei levegőn.

(Németből fordította Koncz László)