Ha leszokik, nem biztos, hogy meghízik

A dohányosok is tudják, hogy érdemes lenne felhagyni a rossz szokással. A légutak kipihenhetnék magukat, csökkenne a szív-és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázata. Sok ex-dohányos küzd azonban a súlygyarapodással. Eláruljuk, miért következik be gyakran testsúlynövekedés az egykori dohányosoknál, és mit kell tenni, hogyan kerülhetik ezt el.

Sok dohányos fél attól, hogy meghízik, amikor abbahagyja a dohányzást. Különösen a nőket tartja távol a félelem, hogy az utolsó cigit letegye a kezéből. A hízás veszélyét a dohányzásról való leszokás után általában túlbecsülik: a dohányosok többségénél a leszokás után nő testsúly, de ez a dohányosok mindössze tíz százalékánál következik be. Az egykori dohányosok gyakran már egy év után ismét elérik normál súlyukat.

A mozgás ebben is segítA testsúlynövekedés okai

A súlygyarapodás a volt dohányosoknál gyakran azzal függ össze, hogy a hiányzó cigarettát evéssel pótolják, a bűzrudak helyett édességhez és más, kalóriában gazdag élelmiszerekhez nyúlnak. A hízásveszély annál nagyobb, minél több cigarettát szívott az érintett naponta.

A dohányzás abbahagyása utáni súlygyarapodás azzal is magyarázható, hogy a nikotin étvágycsökkentő hatású. Ha hiányzik a neurotoxin, nő az étvágy, és az ember többet eszik. Azoknál is felléphet azonban testsúlynövekedés, akik a dohányzás abbahagyása után is ugyanannyit esznek, mint korábban. Ez azért van, mert a nikotin fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitását.

A súlygyarapodás elkerülése

A dohányzásról való leszokás után egy ideig ügyelni kell az étkezési szokásaira. Az alapszabály azt mondja, hogy a volt dohányosnak napi körülbelül 150 kalóriával kevesebbet szabad felvennie, mint korábban, hogy elkerülje a súlygyarapodást. Ha gyötri az éhség, próbálja meg egészséges finomságokkal leküzdeni. Nyúljon gyümölcs-és zöldségszeletekhez csokoládé és gumicukor helyett. Emellett további trükkök is vannak, amelyekkel a súlygyarapodás elkerülhető:

Édesség helyett egyen valami erőset. Az intenzív inger csökkenti az étvágyat.
Ügyeljen az elegendő mozgásra: ez nemcsak eltereli az elvonási tünetektől, hanem megakadályozza a súlynövekedést is.
Szükség esetére legyen cukormentes rágógumi a táskában, ez megóvhatja attól, hogy fagylaltot, vagy sült krumplit egyen.

Nikotinpótlók

A nikotinhelyettesítők, mint a nikotinos rágógumi, nikotintapasz nemcsak csökkenthetik az elvonási tüneteket, hanem megelőzhetik a testsúlynövekedést is. Ezekből ugyanis a szervezet továbbra is kap nikotint, így az étvágygerjesztő hatás elmarad.

A nikotint helyettesítő készítményeknél ügyelni kell arra, hogy azok elhagyása után súlygyarapodással kell számolni. Ennek a késleltetett hatásnak azonban az az előnye, hogy nem kell egyszerre harcolni a megvonási tünetek és a súlygyarapodás ellen.

Így fogyhat ismét

Ha a dohányzásról való leszokás után néhány kilót felszedett, ne vegye túlságosan a szívére. Azzal, hogy abbahagyta a dohányzást, nagy szívességet tett saját egészségének. A súly idővel gyakran magától normalizálódik.

(Németből fordította: Koncz László)