Svéd ropogós kenyér: fogyáshoz nem jó

A lapos ropogós kenyér Svédországból származik, és egyike a rostban leggazdagabb kenyérfajtáknak. Tápértéke, kalóriája egyedi. Nézzük az egészségi előnyeit és hátrányait és azt, hogyan készíthetünk otthon ilyen finom ropogós kenyeret, amely az üzletekben bizony elég drágán kapható. Nagy előnye, ami miatt már konzerválás előtti időkben is annyira népszerű volt: az eltarthatóság.

A ropogós kenyeret eredetileg csak rozsból készítették, de mindig teljes kiőrlésű lisztből. Idővel különböző magvakat – len, hajdina, szezám, chia –, tönkölyt és zabot is használtak. A bio ropogós kenyér ma már szinte minden szupermarketben kapható, gluténmentes változatban is. A szlogeneket, mint „fitnesz”, „aktív”, óvatosan kezeljük, támaszkodjunk az összetevők listájára és tápértéktáblázatra.

Sokáig eláll

Bár egy szelet súlya kisebb, mint a hagyományos kenyéré és kevesebb kalóriát tartalmaz, ez ahhoz vezethet, hogy többet eszünk belőle. Nagy mennyiségű szénhidrát is van benne, az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrához ezért nem alkalmas.

A ropogós kenyér mellett szól, hogy magas rosttartalma miatt hosszan tartó telítettségérzést ad. Végső soron nem a kenyér fajtája, hanem a tartalma döntő. Mindegy tehát, hogy a fogyókúra tartalmaz-e ropogós kenyeret, vagy sem.

Valóban egészséges a ropogós kenyér?

A ropogós kenyér – összehasonlítva más kenyérfajtákkal – rostokban és ásványi anyagokban gazdag, de más kenyerekkel összehasonlítva van néhány hátránya. Mint a chips, a hasábburgonya vagy néhány keksz, a ropogós kenyér is nagy mennyiségben tartalmaz akrylamidot. Ez az anyag elsősorban szénhidráttartalmú ételek hosszú ideig tartó sütése során keletkezik.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint az akrylamid gyaníthatóan rákkeltő hatású. Aki a biztonságra törekszik, csak időnként fogyasszon ropogós kenyeret, és nem minden vacsorára vagy reggelire.

Hatása a gyomor-bélrendszerre

A gyomor-béltraktusra nézve egészséges ez a kenyér. Magas rosttartalma miatt, amely befolyásolja és szabályozza az emésztést, megelőzi a bélrendszeri rendellenességeket és a székrekedést. Fogyasztása kifejezetten hasznos hasmenésnél. Ha túl sokat eszünk belőle, puffadás lehet a következmény

A ropogós kenyér receptje

Van egy jó hírünk: a saját sütésű ropogós kenyér készítése egyszerű. A következők szükségesek 28 szelet elkészítéséhez:

  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g magos zabpehely
  • 120 g hámozott szezámmag
  • 50 g napraforgómag
  • 25 g tökmag
  • 20 g lenmag
  • 2 teáskanál só
  • 6 evőkanál napraforgóolaj
  • 375 ml víz

Elkészítése: Minden összetevőt, kivéve az olajat és a vizet, elkeverünk egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vizet és az olajat, és egy dagasztógépben ragacsos, nyúlós tésztává keverjük.

Öblítsünk hideg víz alatt két sütőlapot. Osszuk a tésztát két egyenlő csomóra, és a sütőlapon 3 mm vastagra nyújtjuk. Késsel kb. 5×10 cm-es darabokra vágjuk. Előmelegített sütőben (alsó/felső hő 250 fok, légkeveréses 225 fok) kb. 5 percig sütjük.

Csökkentsük hőmérsékletet 200, illetve 175 fokra, és süssük további 15-20 percig. Ezután vegyük le a lemezről, és hagyjuk kihűlni.

Légmentes dobozba zárva, száraz, hűvös helyen legalább két hétig eltartható.

(Németből fordította: Koncz László)