Adventi készülődés: a diófélék ízletesek, táplálók

A dióféléknek ilyenkor, az adventi készülődés táján van nagy szezonjuk. A dió, mogyoró és a mandula téli klasszikusok, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról, akár önmagukban, pirítva, rágcsálnivalóként, akár sütemények töltelékeként esszük. Kevésbé ismert, de legalább olyan finom a makadámdió is. Mi minden van bennük, amitől annyira egészségesek?

Miért olyan egészségesek?

A diófélék igazi kalóriabombák, ez mindenekelőtt a bennük lévő egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhető. Vannak bennük vitaminok is, különösen az E-vitamint és a B-vitaminokat kell megemlíteni, de folsav, lecitin és számos ásványi anyag, mint például kálium, foszfor, vas és magnézium is megtalálható a diófélékben. Ezen kívül magas a rost- és a fehérje tartalmuk.

Ezeknek az összetevőknek köszönhető, hogy a diófélék igen értékesek a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Egy marék dióféle napi fogyasztása azonban elég, különben túlsúlyosak leszünk. Mérsékelt, de rendszeres fogyasztásuk nagyon pozitív hatással van a koleszterinszintre és jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

A mandula jó a bőrnek is

A mandula nemcsak ízletes, hanem jó a bőr ápolására is. A mandulaolaj például számos kozmetikai termékben megtalálható, mert lágyító és hidratáló hatású. A mandulaolaj legfontosabb összetevője a linolsav és a palmitinsav. A palmitinsav védi a bőrt, míg a linolsav lággyá és rugalmassá teszi azt.

Tipp: mandulatej fürdőhöz keverjen össze két evőkanál őrölt mandulát 15 ml mandulaolajjal és 125 ml tejjel, majd egyszerűen öntse a keveréket a fürdővízbe.

A hagyományos édes mandulával ellentétben a keserű mandula nem alkalmas friss fogyasztásra. A keserű mandulát mandulaolaj előállítására termesztik, és amint azt a neve is jelzi, nem ízletes. Ezt a benne lévő amigdalin okozza, amelyből a mérgező ciánsav keletkezik az emésztés során. Kisgyermekek számára már a kis mennyiségű friss keserű mandula is halálos lehet.

Makadámiadió

Állítólag már napi tíz makadámiadió fogyasztása jelentősen csökkenti a koleszterinszintet négy héten belül. A nagy zsír- és kalóriatartalma miatt – 100 g több mint 700 kalóriát jelent – csak mérsékelten szabad élvezni ezt a rágcsálnivalót.

A magas zsírtartalom mellett a makadámiadió fehérjében is gazdag. Különösen fontos a magas arginin tartalma, amely elősegíti az erek izmainak ellazulását, és ezzel hozzájárul az egészséges vérnyomáshoz.

Tippek a vásárláshoz és tároláshoz

Mint minden élelmiszer, a diófélék is megromolhatnak, például megavasodnak, vagy penészgomba alakulhat ki rajtuk. A penészgomba méreg az aflatoxinok képződésére vezethető vissza, amelyek különösen máj- és veserák kialakulásához vezethetnek, és hőhatás ellenére is stabilak maradnak.

Különösen a pisztáciát támadja meg gyakran a penész, de a földimogyorót, a mandulát és a brazil diót is. Ezért ki kell köpni azt, amelyik keserű vagy romlott ízű.

Az avas diófélékben a bennük lévő zsír megromlik, amit nem csak érezni, hanem szagolni és látni is lehet. A diófélék húsa ilyenkor nem fehér, hanem sárgás színű. Az avas zsír bomlástermékei gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak.

Annak érdekében, hogy a diófélék még a tartós tárolás után is ízletesek maradjanak, érdemes ügyelni a következőkre:

  • A foltos dióhéj nem kisebb értékű. Ezeknél a dióféléknél lemondtak a héj kénnel való fehérítéséről.
  • Kerülje a sötétebb, sérült példányokat.
  • Ne vásároljon friss diófélét műanyagba csomagolva, mivel abban nedvesség képződhet, amitől az áru penészes lesz.
  • Mindig részesítsük előnyben a hazai dióféléket, mert a hosszú szállítás növeli a penészesedés kockázatát.
  • Az aprított dióféléknél mindig ügyeljen a lejárat dátumára. A dióféléket célszerű inkább egészben vásárolni, így hosszabb ideig tárolhatók.
  • A dióféléket tároljuk hűvös, sötét és száraz helyen.
  • Végezzen rázó tesztet: ha a dió odaverődik a héjhoz, az beszáradt és régi.
  • A dióolaj esetében győződjön meg arról, hogy nem finomították, mert az számos fontos tápanyagot elpusztít.

A diófélék allergiát is okozhatnak. Különösen a földimogyoró-allergiásoknak kell óvatosnak lenniük, mert náluk még a legkisebb mennyiség is elegendő ahhoz, hogy súlyos tüneteket idézzen elő.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne további cikket olvasni, amely az adventi témakörrel foglalkozik, ajánljuk az alábbi cikkünket:

Adventi veszélyek