Miért görbe a banán?

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, esszük nyersen, főve, sütve, isszuk turmixokban. Nem csoda, hogy szeretjük, mert nemcsak ízletes, hanem tele van tápanyagokkal is, ezért rendkívül egészséges és tápláló. Bár szénhidrátokban gazdag, az összetétele mindig változik: minél érettebb a banán, annál kevesebb benne a keményítő és annál több a cukor.

Érettségtől függően különböző mennyiségű tápanyagot tartalmaz. 100 g banánban ezek találhatók:

  • 22,8 g szénhidrát
  • 2,6 g ballasztanyag
  • 1,1 g fehérje
  • 0,3 g zsír

Hány kalória van benne?

A banán a gyümölcsök között a kalóriabombák közé tartozik, 100 g édes gyümölcs ugyanis átlagosan 88-95 kilokalóriát tartalmaz. Mivel a normál banán súlya 100 és 130 g között van, a gyümölcs fogyasztása így körülbelül 88-124 kilokalóriával egyenértékű. Aki éppen fogyókúrázik, kerülje el a szárított banánt (banán chips): mivel kivonták belőle a vizet, gyümölcscukor tartalma koncentrált. 100 g szárított banán kb. 290 kalóriát tartalmaz.

Bár sok kalória van benne, nem egészségtelenebb, mint más gyümölcsök, ugyanis a banán egészséges összetevőkben is gazdag.

Ásványi anyagok és vitaminok

A banán többek között káliumot és a magnéziumot tartalmaz, amelyek fontosak az izmok és idegek működéséhez, valamint az energiatermeléshez és az elektrolit-egyensúlyhoz. Ezzel tehát tökéletes snack tízóraiként.

Ez a két ásványi anyag különösen fontos a sportolók számára, mivel az intenzív edzés és izzadás miatt nő az elhasználódásuk. Emellett a kálium és a magnézium hiánya szívritmuszavarokat okozhat. Más ásványi anyagok is találhatók a banánban:

  • foszfor
  • kalcium
  • vas
  • cink

Vitaminok tekintetében a banán nem olyan gazdag, mint más gyümölcsök, de már 100 g banán a napi C-vitamin szükséglet 12%-át fedezi, és A- és K-vitamin, valamint a B-csoport különböző vitaminjai is megtalálhatók benne.

Emésztési panaszok esetére

A banán könnyen emészthető, ezért nemcsak bébiételként, hanem bélpanaszok esetén is ajánlott. Hasmenéskor a pektin nagy aránya hozzájárulhat a víz megkötéséhez a bélben, ezáltal enyhíti a panaszokat, ugyanakkor biztosítja a szervezet számára a magnéziumot.

Bár paradoxonként hangzik, a banán nemcsak hasmenés, hanem székrekedés ellen is segít. Mivel a pektinek serkentik az emésztést, ezért a banán a székrekedés esetén is jó házi szer. Feltétlenül érett banánt kell használni, mert az éretlen keményítőt tartalmaz, amit túl nehéz megemészteni.

A banán keményítő tartalma a gyümölcs érettségi fokával csökken. Az éretlen, zöld banán keményítőt (hosszú láncú szénhidrátokat) és cukrot (rövid láncú szénhidrátokat) tartalmaz 20:1 arányban, ez az arány pontosan ellentétes az érett banán esetében, az érés ugyanis a keményítőt cukorrá alakítja át. A cukor energiát biztosít a testnek, ezzel szemben a keményítőt le kell bontani.

A legkönnyebben emészthető az érett, sárga banán, amelynek héján már megjelennek az első barna foltok. Ekkor azonban elveszti a vitaminjai egy részét.

Az éretlen, zöld banán fogyasztása más okokból sem ajánlott: sok cellulózt tartalmaz, amit a bél rosszul emészt, és ezért hasi fájdalmakat okozhat.

Vásárlás és tárolás

Mivel az érett banán héján hamar megjelennek a sötét foltokat, ajánlatos a világoszöld banánt megvenni és otthon érni hagyni. Egy műanyag fóliából készült fedél, valamint a banánok közéjük zárt alma vagy paradicsom nagyban felgyorsíthatja az érlelési folyamatot.

A banán hosszabb eltarthatósága érdekében legjobb függesztve tárolni. A banánt ne tartsuk hűtőszekrényben. Körülbelül 12 fok alatt a héja elszíneződik és elveszti az aromáját. Ideális a 12-14 fokos tárolás, ha nem akarjuk, hogy utóérjen.

10 érdekesség a banánról

Tudja honnan származik a banán? Melyik banánfajta kapható a szupermarketekben? Miért görbe a banán? Nem? Íme tíz tény, amit érdemes tudni a banánról és a banánnövényről:

  1. A nálunk ismert banánt desszertbanánnak, vagy gyümölcsbanánnak nevezik. Emellett van főzőbanán vagy zöldségbanán is, amely csak teljesen érett állapotban fogyasztható nyersen.
  2. Csakúgy, mint a gyümölcsöt, a növénynemzetséget is banánnak nevezik.
  3. Eredetileg a banán Délkelet-Ázsiából származik, ahol először időszámításunk előtt 600-ban tesznek róla írásokban említést.
  4. A banán legfontosabb exportáló országa Ecuador, Costa Rica és Kolumbia, a legnagyobb banántermelő India.
  5. Egy banáncserje (amelyet néha banánfának is neveznek) csak egyszer terem gyümölcsöt, majd utána elpusztul.
  6. Botanikai szempontból a banán a bogyós gyümölcsökhöz tartozik.
  7. Összességében több mint 1000 különböző banánfajta létezik. A világon legelterjedtebb fajta neve Cavendish.
  8. Németországban az alma után a banán a leggyakrabban fogyasztott gyümölcs.
  9. Banánhéjat gyakran használnak állati takarmány előállítására.
  10. A banánnal kapcsolatban újra és újra felmerülő kérdés: miért görbe a banán? A válasz egyszerű: a számunkra ismert banánfajta azért görbül meg, hogy a napfénnyel szemben nőjön. De nem minden típusú banán görbe!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a banánról olvasni, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Bölcsőtől a sírig: banán!