Viszlát, megfázás!

Noha a megfázás általában nem veszélyes, de rendkívül kellemetlen. A hideg évszakban a felnőttek átlagosan évente háromszor fáznak meg, a gyerekek még gyakrabban. Mi segít, ha kapar a torkunk, vagy nem szűnik az orrfolyás? Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a bosszantó náthától? A következőket tanácsokat érdemes figyelembe venni, ha megfázunk.

Igyon lehetőleg sokat, mert ez biztosítja a váladék eltávolítását. Jól alkalmazható például a kamilla, a hársfa, a zsálya vagy a kakukkfű keveréke.

Annak érdekében, hogy a szervezet teljes mértékben a kórokozók elleni küzdelemre koncentráljon, fontos, hogy fizikailag is óvja magát. Kerülje a fárasztó tevékenységeket, próbáljon aludni, amennyit csak lehetséges, mivel immunrendszerünk teljes sebességgel működik alvás közben.

A méz és a gyömbér csodafegyvereknek számít a köhögés és orrfolyás ellen. A méz antibakteriális hatású, a gyömbér stimulálja az immunrendszert. Kényeztesse tehát gyakran magát mézzel édesített gyömbérteával.

Nátha

Az orra eldugult, és folyamatosan tüsszent? Fontolja meg a következő tippeket, hogy mielőbb megszabaduljon a bosszantó megfázástól:

  • Inhaláljon rendszeresen, mivel a forró gőzök felszabadítják a légutakat. Megfelelő adalékanyagok az ánizs, az eukaliptusz, a kamilla és a zsálya. Vigyázzon azonban arra, hogy ne lélegezzen be túl forró gőzt vagy ne inhaláljon túl hosszú ideig.
  • A megfázás első jeleinél hasznos a meleg lábfürdő.
  • Engedjen a kádba bokáig érő vizet. Kezdje 34 fokon, és lassan emelje a hőmérsékletet, amíg a hőmérő 41 fokot nem mutat. Ezután húzzon vastag zoknit, és ideális esetben pihenjen fél órát.
  • Ha az orra eldugult, az orröblítés segíthet eltávolítani az elakadt váladékot és kiöblíteni a kórokozókat a nyálkahártyáról. Óvatosnak kell lennie az orrspray-vel, mert az károsíthatja az orr nyálkahártyáját, és a hosszabb ideig történő használata függővé teheti.

Köhögés

Köhögéskor különbséget kell tenni a száraz köhögés (köhögés) és a köpetes köhögés között. A köhögés típusától függően különféle házi szereket és gyógyszereket alkalmaznak.

Száraz köhögés esetén az izlandi zuzmóból készített növényi készítmények ajánlottak, amelyek enyhítik a köhögést. A gyógyszeres köhögéscsillapítókat ezzel szemben óvatosan kell alkalmazni, és lefekvés előtt kell bevenni.

Hagymaszirup ajánlott mélyről jövő köhögés esetén, mivel a szirup segíthet feloldani a köhögést. Elkészítése: vágjon apróra egy nagy hagymát, és öntsön rá mézet. Hagyja így legalább egy órán át állni, majd teáskanalanként igya meg a levét. Ezután a hagymát tárolja a hűtőszekrényben, és szükség szerint kanalanként igya meg a képződött levet.

A mézzel édesített sör az egyik tipikus otthoni gyógyszer, amelyet a köhögés kezelésére használnak. Elkészítés: öntsön egy fél liter sört egy fazékba, és lassan melegítse fel a folyadékot, de a sör nem forrhat fel. Fokozatosan keverjen hozzá három-öt teáskanál mézet, és élvezze melegen a köhögés elleni sört.

Torokfájás

A megfázás gyakran kellemetlen torokkaparással kezdődik. Próbáljon ettől minél hamarabb megszabadulni a következő tippekkel:

  • A gargarizálás az egyik legjobb módszer a torokfájás leküzdésére. A legjobb sós vizet vagy teákat, például kamillát vagy zsályát használni. Gargarizáljon többször, reggelente és este.
  • Szopogasson rendszeresen cukorkát, mert a szopogatás növeli a nyáltermelést és megnedvesíti a száraz, gyulladt nyálkahártyákat. Alkalmasak erre mind a normál édességek, de jobbak a speciális torokpasztillák.
  • A zsályatea különösen alkalmas a torok érzékeny nyálkahártyájának megnyugtatására, emellett akadályozza a kórokozók további szaporodását.

Láz

A normális testhőmérséklet 36,8 Celsius fok, 37,5 foktól hőemelkedésről beszélünk, 38 fok már láz. Ha a hőmérséklet 39 fok fölé emelkedik, akkor a láz kezelésre szorul. Ekkor rendszerint lázcsillapítót szedünk. Mit tehetünk még láz esetén:

  • 39 foknál magasabb testhőmérsékleten ajánlott a test hőjét nedves prizniccel csökkenteni. Merítsen egy ruhát langyos vízbe, majd tekerje a vádlija köré. A hőmérséklet fél óra után már kissé csökken.
  • Tartós fertőzés esetén a teák, például a hársvirág vagy a bodzatea fogyasztása ajánlott. Ezek izzadást okoznak, és támogatják a méreganyagok kiválasztását.
  • A forró csirkeleves otthoni gyógyszerként használ megfázás esetén. Mindig frissen készítse el a csirkelevest. A zacskós levesnek csak gyengébb hatása van.

Végtagfájdalmak

Az influenza miatt kellemetlen fájdalom jelentkezhet, elsősorban a karokban és a lábakban.

A meleg fürdő mindig jó ilyen fájdalmak esetén. Különösen előnyös, ha a fürdővízhez megfelelő adalékokat adunk. Ezek közé tartozik az eukaliptusz, a kakukkfű, a mentol és a lucfenyő.

Könnyű masszázsok segíthetnek végtagfájdalmak esetén abban, hogy lazítsák a görcsös izmokat. Csak akkor masszírozzon, ha kellemesnek találja. Ideális esetben masszázsolajat használjon rozmaringgal vagy hegyi fenyővel.

Különösen súlyos végtagfájdalmak esetén használhatunk fájdalomcsillapítókat. A gyermekeknek nem szabad acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert adni, különben életveszélyes Reye-szindróma (nagyon ritka, agyvelőkárosodással járó tünetegyüttes) léphet fel.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Meghűlés, megfázás, nátha homeopátiás kezelése