Meghűlés, megfázás, nátha homeopátiás kezelése

A köznyelven megfázásnak, náthának nevezett állapot nem más, mint a felső légutak (orr, torok, garat, légcső) megbetegedése, legtöbbször vírusok miatt. Ha a szervezet nem tudja a fertőzést gyorsan leküzdeni, a baktériumok is támadásba lendülnek, és felülfertőződnek a nyálkahártyák, valamint az alsóbb légutakra (hörgők, tüdő) is lehúzódik a gyulladás.

Mivel a hagyományos gyógyászat a vírusok ellen nem rendelkezik elegendő fegyverrel, a népi gyógymód számos praktikát tud, amivel felgyorsítható a gyógyulás. Ilyenek a különböző „izzasztó” tanácsok, inhalálások, a kalapkúrák, a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma teának, szirupnak elkészítve, mézzel, citrommal. De ismertek a mellkasra kent anyagok is, amelyekkel nagyanyáink a köhögést csillapították.

Szinte mindegyiknek módszernek megtalálhatjuk a modern kori magyarázatát a benne lévő hatóanyagokban, a váladékoldás lehetőségében. Valamikor nagyanyáink nem tudták, hogy a tormában az izotiocianát az, ami hat, vagy hogy a gyömbérnek milyen alkotóeleme hat a kórokozókra, csak anyáiktól, nagyanyáiktól (a mi déd- és ükanyáinktól) tanult módszerekkel segítettek a betegeken. Nem keresték az evidence based-t (bizonyítékokra alapozó orvoslás), látták, hogy segít, hát használták.

Nos, így vagyok én a homeopátiás gyógyítással, különösen azokban az esetekben, amikor a hagyományos gyógyászat megakad. Nem érdekel, hogyan hat a homeopátiás szer, ha az átlagosan egy hetes, tíznapos betegség, mint a nátha, 1-3 nap alatt elmúlik, és az orrdugulás, orrfolyás, köhögés, ami megkeseríti a náthás beteg napjait, nem megy át hörghurutba, tüdőgyulladásba. Az pedig, hogy a homeopátiás szereknek, ha okosan alkalmazzák, nincsenek mellék- és nem várt hatásai, az külön hab a tortán.

De mit jelent az „okosan alkalmazni”? Keresni a kiváltó okokat, a beteg egyéni panaszait, tüneteit jól megfigyelni, kísérni a tünetek változását a különböző természetes hatásokra, (a testhelyzetre, a levegő hatására, a hőmérsékletre, a napszakra és egyebekre), és mindezeket figyelembe véve jól megválasztani a homeopátiás gyógyszert. Bár a potencia választásában van egy kis szabadság, de általában a 9-30 D, C, CH hígítások használatát javaslom. (Bővebben itt olvashat róla.)

A megfázás, nátha számos tünetet és panaszt okoz, és igen sok homeopatikum van a gyógyító tarsolyában. Ezekből álljon itt most egy kis ízelítő, azokból a szerekből, melyeket a leggyakrabban használtam a hosszú gyermekorvosi pályám során.

Ha az orrdugulás a legfeltűnőbb, legkínzóbb tünet, a Luffa operculata az egyik szóba jövő szer, különösen akkor, ha a nátha fejfájással, hőemelkedéssel, rossz közérzettel, szomjúsággal jár együtt.

Nagyon kifejezett orrdugulásnál, amikor orrfolyás alig van, a Sambucus nigra-t javaslom, ami nemcsak az orr dugulását, de a légvételnél fellépő, szabad füllel is hallható szörtyögő hangot is elmulasztja. Még inkább indokolt, ha az orrdugulást és szörtyögést rekedtség kíséri.

Dulcamara-t válasszunk, ha a megbetegedés előtt a beteg átfázásnak, átázásnak, átnedvesedésnek volt kitéve. Hidegben orrdugulás, míg melegben az orr csöpögése jelentkezik. A náthával nem ritkán herpesz is kivirul a beteg száján, de megjelenhet a fülgyulladás és persze a köhögés is.

Sticta pulmonaria-t akkor adunk, ha az orrgyökben a beteg nyomást vagy teltséget érez, emellett az orrát belül száraznak érzi és hiába fújja, szinte semmi váladék nem ürül. Ezek a betegek úgy érzik, valami csiklandozza a torkukat, a gégéjüket, emiatt görcsösen köhögnek, ami fokozódik, ha lefekszenek.

Vizes, átlátszó orrváladéknál a fő szerünk az Allium cepa, ami a hagymából készült homeopátiás szer, és a tünetek pontosan olyanok, mint mikor hagymát vágunk és szemünk, orrunk folyik. Ez a könnyezés, orrfolyás szabad levegőn jelentősen csökken. A szagok nagyon irritálják a pácienst. Ezt a szert elsősorban a nátha kezdetén tudjuk használni, amikor az orrváladék még teljesen vízszerű.

Ammonium muriaticum-ot igénylő beteg tünetei nagyban hasonlítanak az Allium cepánál leírtakhoz, de itt a beteg nem érez szagokat.

Híg, égető, bőrt kisebesítő, maró, bőséges orrváladékozásnál, erős tüsszögéssel, esetenként orrdugulással kísérve, az Arsenicum album a választandó szer. A páciens extrém módon fázós, gyenge, elesett, pedig ezt a nátha súlyossága nem indokolja. Jellemző még a szorongás és a betegségtől való félelem is. Melegben jobban érzi magát és szomjas, de csak apró kortyokban iszik.

Nux vomica-t választunk, ha az orrfolyás vizes, de nem sebesíti ki a bőrt az orr alatt, és ha a váladékozás és orrdugulás váltakozik egymással. Sokat tüsszög, inkább tüsszögés sorozatok jellemzőek, és nem ritka az orrvérzés sem. A páciens gyakran ingerlékeny, türelmetlen, azonnal szeretne meggyógyulni. A beteg fázós és a meleg javítja a tüneteit.

Sárga, sűrű, gennyes orrváladék jelentkezésénél egyik fő szerünk a Hydrastis. Bőséges, nyúlós váladék jellemző, mely orrfújáskor megtölti az egész zsebkendőt. A beteg nyelve lepedékes, a szájíze keserű. Fontos, hogy a Hydrastis-t, amíg sűrű a váladék és azt akarjuk, hogy ürüljön, addig alacsony potenciában (C5-6, 5 CH ) adjuk és többször is naponta.

Hepar sulphur-t gyakran homeopátiás antibiotikumnak is nevezzük, mert a gennyesedések nagy szere. A náthát bőséges, gennyes, sárga, sárgászöld, bűzös váladék jellemzi, mely gyakran okoz felmaródást az orr alatt, az orrcimpákon. A beteg fázós, de ugyanakkor erősen izzad, nagyon ingerlékeny, olyan, mint egy pokróc. Az orrban, a torokban szúró, szálka-érzetszerű fájdalmat érez. Szeret melegen betakarózni, így jobban érzi magát.

Ha az orrváladék nyúlós, tapadós, nehezen ürülő, zselésszerű, tojásfehérjére emlékeztet, a választandó szer a Kalium bichromicum. Éles, inkább pontszerű fájdalom van az orrban és a melléküregeknél. Az orrjáratokban könnyen vérző sebek lehetnek. Hidegtől a tünetek drámai romlása, melegtől az állapot javulása figyelhető meg.

Pulsatilla-t sűrű, sárga, ragacsos, viszonylag könnyen ürülő orrváladéknál adjuk, olyan betegnek, akinek éjjel (fekve) orrdugulása, nappal pedig orrfolyása jelentkezik. Szaglása romlik a betegség alatt. Meleg, fülledt levegőjű helyiségben a tünetek erősödnek, a szabad levegőn javulnak. A betegre jellemző a folyadék teljes visszautasítása, emiatt a szája száraz. Jellegzetes a magatartása, könnyen sírva fakad, vigasztalást, babusgatást vár, és ettől is javul az állapota. Nem csak a tünetei, de a beteg maga is rendkívül változékony.

A fenti szereken kívül számos jól bevált homeopátiás gyógyszerből választhatunk nátha esetében. Nem szabad elfelejteni, ha a tünetek változnak, újabb szert kell keresni és alkalmazni.

A homeopátiás szerek alkalmazójának nemcsak a homeopátia szabályait kell ismernie, hanem a korlátait is, ezért elhúzódó, nem javuló, vagy éppen romló tüneteknél orvosi vizsgálat szükséges.

Amennyiben kérdéseik vannak, nem csak a náthával kapcsolatosan, tegyék fel bátran a Szakértő válaszol rovatban, ahol néhány napon belül egyénre szabott választ kapnak.

dr. Sebő Zsuzsanna
homeopata
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Viszlát, megfázás!