Népi gyógymódok epebántalmak esetén

Az epehólyagot érintő leggyakoribb betegségek az epegörcs (epeúti diszkinézia), az epehólyag-gyulladás, az epekő és a koleszterinkő. Mielőtt ezeket a betegségeket népi gyógymódokkal kezelnénk, feltétlenül egyeztessünk az orvosunkkal. A népi gyógymódok alkalmazása segíthet a bajok megelőzésében és abban, hogy az epehólyag egészséges állapotban maradjon.

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő kis szerv. Fő funkciója az epe termelése, amely a gyomor emésztése után elfogyasztott ételt előkészíti a bélrendszeri emésztéshez. Az epe a máj által termelt anyag, melyre azért van szükség, hogy segítsen lebontani a táplálékkal a szervezetbe kerülő zsírokat.

A máj naponta mintegy 600-700 ml epét termel, ennek adagolása az epehólyagon keresztül valósul meg. Az epe összegyűlik az epehólyagban, ott tárolódik, s az epehólyag akkor bocsátja ki, amikor étkezünk, és szükség van rá a zsírok megemésztéséhez.

Az epebántalmak megelőzése

  1. Béltisztítás – ez a megelőzés első szakasza. Bevált népi gyógymód a beöntés (vagy hasonló hatású bármely más módszer).
  2. Zöldség- és gyümölcsdiéta. Néhány hétig ne fogyasszon fűszeres ételeket, alkoholt, tejet, zsíros ételeket és fehér kenyeret.
  3. Csipkebogyó-tea. Két evőkanálnyi növényt 250 ml vízben kb. fél órán át (alacsony hőfokon) áztasson. Naponta 3-szor igyon a teából. Előtte fogyasszon el 1 nyers tojássárgáját. A kúra időtartama 2 hét.
  4. Olívaolaj. Erőteljes epeoldó és -hígító hatása van. Ajánlott egy órával étkezés előtt napi 3 alkalommal, 1 evőkanál citrom- vagy grapefruitlével keverve, 3 napos kúrát végezve.
  5. Fekete retek. A levét 1 kg alapanyagból préselik ki. Az ajánlott adagolás 1 evőkanál 20 perccel étkezés után. Az adagot fokozatosan 50 ml-re (egy evőkanál kb 15 ml) emeljük. Nem ajánlott gyomorfekély, nyombélfekély valamint akut vesebetegség esetén.
  6. Tojássárgája. Ajánlott reggeli és vacsora előtt 1 órával 2 tojássárgáját elfogyasztani, friss citromlével leöblítve. Ha önnek magas a koleszterinszintje, ezt a kúrát inkább ne alkalmazza.

Ha epegörcse van (epeúti diszkinézia)

Az egyik leggyakrabban előforduló epeműködési zavar pedig a diszkinézia. Ilyen esetekben az epe nem akkor és nem úgy ürül, amikor és ahogyan kellene. Vagy túl korán bocsátja ki magából a tartalmát az epehólyag (epeömlést okozva), vagy túl későn, és emiatt az érintett szervezete nem emészti meg a zsiradékokat. Előfordul az is, hogy a tárolt epe mennyiségének csak egy része ürítődik ki, ami nem elegendő az emésztéshez.

A fájdalmas roham általában étrendi hibák, túlzott testmozgás vagy pszichikai, érzelmi stressz után következik be. A fájdalom hányingerrel, néha hányással, székrekedéssel vagy hasmenéssel jár. Maga a fájdalom önállóan elmúlik, vagy a görcsoldók könnyen visszaszorítják.

  1. Zabpehely forrázata. Forrázunk le 2 evőkanál zabpelyhet, és 1 óra elteltével szűrjük le. Reggel és lefekvés előtt kell bevenni.
  2. Almalé. Minden egyes csésze almaléhez 1 evőkanál mézet tegyünk. Az így elkészített levet naponta 4-szer 1 csészével kell meginni.
  3. Savanyú káposzta leve. Vegyünk egyenlő mennyiségű kovászosan savanyított káposzta levét és paradicsomlét. Napi 1 csésze ital használata ajánlott.
  4. Orvosi zsályalevél, borsmenta, angyalgyökér, köménymag, kutyabenge-kéreg. Vegyünk a növényekből egyenlő részeket, keverjük össze egyenletesen, majd daráljuk le. 1 evőkanál alapanyaghoz öntsünk (2 dl) forró vizet. Hagyjuk jól lezárt edényben kb. 1 órán át állni. Fogyasztás előtt szűrjük le. Ajánlott naponta 3×3 csészényit elfogyasztani, ideális esetben fél órával étkezés előtt.
  5. Vidrafű levele, vérehulló fecskefű, kamillavirág. Vegyen mindegyik növényből azonos mennyiséget, és készítsen belőlük homogén keveréket. Öntsön 1 evőkanálnyi keveréket egy jól záródó edénybe, és 2 dl forró vízzel öntse le. 1 órán át hagyja állni. Használat előtt szűrje le. Naponta 2×1 csészényit kell belőle inni étkezések után (reggel és este).

Epehólyag-gyulladás kínozza?

  1. Gyógynövény keverék A: 1 evőkanál diólevél, 1 teáskanál cikória gyökér, 1 teáskanál vérehulló fecskefű. Öntsünk rá 1 csésze vizet, és forraljuk fél órán át. Használat előtt hűtsük le a főzetet, majd szűrjük le. Naponta 3×1 csésze fogyasztása ajánlott.
  2. Gyógynövény keverék B: 2 teáskanál borsmentalevél, 1 teáskanál komló termés, 3 teáskanál orbáncfű, 3 teáskanál keserű ürömfű gyógynövény, 2 teáskanál kálmos gyökér összetörve és összekeverve. 3 teáskanálnyi keveréket öntsünk le 1 csésze forró vízzel, és fél órán át állni hagyjuk. Naponta 2×1 csészényit javasolt meginni.
  3. Gyógynövény keverék C: 20 g körömvirág, 20 g orbáncfű, 15 g kutyabenge kéreg, 10 g porcsinfű, 15 g mezei cikória, 20 g homoki szalmagyopár, 5 g orvosi kamilla. Keverjük össze és törjük meg. 20 g keveréket 500 ml hideg vízzel éjszakára beáztatunk. Reggel a beáztatott keveréket felforraljuk, és kb. 7 percig alacsony hőfokon tartjuk. A főzetet fél órán át fényt nem áteresztő, zárt edényben tartjuk. Naponta 4 alkalommal fél csészényit ajánlott fogyasztani belőle.

Epekő esetén

  1. Csarab tea. Öntsön 500 ml forró vizet 1 evőkanálnyi csarabra, és tegye a meleg tűzhelyre kb. 20 percre. Utána 120 percen keresztül hagyja ázni. (Németországban a csarab tea használatát nem ajánlják, az oroszok viszont esküsznek rá – A ford.)
  2. Gyógynövénykeverék. Készítsünk menta, napraforgószirmok, vadárvácska, szamócalevél és kukoricabajusz növényekből 1:2:1:1:3 arányban gyógynövénykeveréket. Tegyünk 2 evőkanállal ebből egy edénybe és áztassuk 1 csészényi forró vízzel 20 percig. Naponta 3-szor javasoljuk meginni fél órával étkezés előtt.
  3. Kapor tea. Öntsünk 2 evőkanál kapormagra 3 csésze forró vizet. Forraljuk körülbelül 20 percig. Használat előtt szűrjük le. 100-150 ml-t kell meginni a teából naponta négyszer. A kezelés időtartama 3 hét.
  4. Mézes-hagymás keverék. Keverje össze az összetevőket azonos arányban. Ajánlott naponta 3×1 evőkanál (étkezés előtt negyed órával).

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hogyan étkezzen, ha epeköve van?