A székrekedéstől a vastagbéltisztításig

A székrekedés az utolsó tabutémák közé tartozik napjainkban. Milliók, elsősorban nők szenvednek tőle (négyszer többször fordul elő, mint a férfiaknál). Elsősorban azokban az országokban, ahol a jólét jellemző, a krónikus székrekedés igen sok embert és minden korosztályt érint, de sokan nem tekintik problémának, megtanulnak vele együtt élni (pl. hashajtókat alkalmazva).

Amikor a megemésztett pépes táplálék a normálisnál tovább marad a szervezetben (nincs mindennap széklet), a következő tünetek tapasztalhatók:

  • puffadás
  • görcsös hasi fájdalom
  • fejfájás
  • allergiás tünetek
  • immungyengeség
  • állandó teltségérzés
  • bőrelváltozás

A székrekedés oka lehet a rendszertelen munkabeosztás, helytelen táplálkozás, életmód, kevés mozgás, kevés folyadék, a székletürítési reflex gyengülése, változások a bélben vagy a környező szervekben, amelyek akadályozzák a bélben a béltartalom tovább haladását a végbél felé, szorongás, depresszió, stressz (az idegrendszer tartós túlterhelése).

A leggyakoribb szövődmények a következők:

  • vastagbélgyulladás
  • a kemény széklet a bélben sebeket és fekélyeket okozhat
  • aranyér
  • a végbélnyílás berepedése

A Crohn-betegek közül minden ötödik székrekedésben szenved. A fekélyes vastagbélgyulladásos (colitis ulcerosa) betegek közül minden második székrekedéses.

A hashajtók kezdetben általában hatékonyak, azonban hosszabb alkalmazás esetén szervezetünk függővé válik ezektől a készítményektől, míg végül teljesen képtelen lesz a spontán székletürítésre.

Táplálék, folyadékbevitel, mozgás, életmód

vastagbelFontos, hogy táplálékunk bőségesen tartalmazzon teljes kiőrlésű termékeket, sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest. Aszalt gyümölcs, búzacsíra fogyasztása megnöveli a szükséges ballaszt anyagok arányát.

Minden embernek naponta legalább fél óra mozgásra lenne szüksége. A könnyed, nem megterhelő mozgás is megfelel: például úszás, jóga, séta, kocogás (2 megállóval hamarabb szállunk le a buszról).

A napi székletürítésre elég időt kell szánni. Reggel a férfiak elfoglalják a mellékhelyiség trónját az újságjukkal/rejtvényükkel, a nők viszont, ezernyi teendőjükre hivatkozva, ezt esetleg kihagyják. Úgy kell tervezni a napot, hogy a hölgyek reggelente 10 percre nyugodtan el tudjanak vonulni. Lehet, hogy az elején nem lesz siker, de ha ez a mozzanat beépül a napi biológiai programba, akkor megjön a kívánt eredmény.

Az anyatejjel táplált csecsemőknek gyakran csak 2-3 naponta van széklete. Ez nem jelent székrekedést, csupán annyi történik, hogy a kisbaba szervezete jól kihasználja az anyatejet, aminek egyébként is alig van salakanyaga.

A kisgyermekkori székrekedésnek a legtöbb esetben a helytelen táplálkozás az oka (csokik, chipsek, cukorkák, cukros üdítők). Fontos, hogy gyermekünk rendszeresen egyen főzeléket, gyümölcsöt. A fehér kenyér helyett inkább teljes kiőrlésűt fogyasszon. Uzsonnára mehet a lekváros, mézes kenyér is. A kicsik imádják, és az emésztést is segítik. A szülők felelőssége, hogy a gyermekeket rászoktassák a nyers zöldségek fogyasztására. Már egy-másfél éves baba kezébe is adhatunk nyers sárgarépát, karalábét, káposztatorzsát, szeletelt almát. (A banán székrekedést okozhat, ezért ritkábban ajánlatos).

A jó bélműködéshez a megfelelő folyadékbevitel is szükséges. A gyerekek egy idő után nem érzékelik, hogy szomjasak, ezért ajánlott, hogy az édesanya nyáron akár óránként is kínálja meg gyermekét megfelelő folyadékkal. Ez ne ivólé, szörp vagy tea legyen – szerettessük meg babánkkal a tiszta vizet is. Sok anyuka és óvónő panaszkodik azért, mert a gyerekek nem fogadják el a vizet. Nem egy olyan történetet hallottam, hogy az oviban egész nap nem ivott a gyerek, mert otthon üdítőre, szörpre szoktatták.

Hogyan segít az Energy?

A szorongás is székrekedést válthat ki. Problémát okozhat, ha a szülők túl sokat – és a gyerek számára is érzékelhetően – aggódnak a széklet elmaradása miatt, attól félve, hogy gyermeküknek bélelzáródása vagy bélcsavarodása lehet.

A Vironal nagyon jól harmonizálja a vastagbél működését, Droserin-nel pedig lehet masszírozni a gyerekek hasát vagy a talpukat, ezzel is segíthetjük a bélmozgást. A zöldárpából (Barley) „Shrek italt” lehet készíteni – a gyerekek nagyon szeretik (pici bodza szörppel fel lehet „turbózni”).

A Probiosan segít visszapótolni a hasznos bélflórát (különösen ajánlott antibiotikum-kezelés után). Jó érzés volt látni azt a 2,5 éves kislányt, aki mikor észrevette, hogy édesanyja éppen az ő kedvenc Probiosan-ját vásárolja meg az Energy klubban, azonnal kérte a doboz kibontását, és örömmel szétrágott egy kapszulát.

Időskorban jellemző a kevés mozgás, és a gyógyszerek is jelentősen befolyásolják a bélmozgást. Időskorban kétszer gyakrabban fordul elő a hasznos bélflóra csökkenése és a rothasztó baktériumok felszaporodása.

Néhány bevált „trükk” székrekedés ellen

Közreadok egy pár jól bevált „trükköt” azoknak, akiknél a székrekedés folyamatosan fennáll. Mindennap ajánlott ez a kúra, amíg a székrekedés meg nem szűnik. Lenmagpehelyből és lenmagból egy-egy teáskanálnyit reggel és este is leforrázni (dióízű lesz): miután megduzzadt és kihűlt, folyadékkal elfogyasztani. Naponta lehet készíteni: 2 evőkanál zabpelyhet és 2 evőkanál zabkorpát megfőzni 2 dl víz és 2 dl tej keverékében, csipet sóval és ízlés szerint gyümölcscukorral (fruktóz), ízesíteni lehet fahéjjal, mákkal, aszalt gyümölcsökkel, darabolt almával, dióval, mézzel, bármilyen lekvárral, túróval, mazsolával. Nagyon finom reggeli.

Reggel jó hatású az 1-2 pohár langyos víz. Este 5-7 szem aszalt szilvát beáztatni, reggel a lével együtt elfogyasztani.

Nyáron-ősszel nagyon jó hatású a szőlő (télen csak primőr kapható, de ha nincs más, az is segíthet). Feltétlenül fontos megemlíteni a babféléket. Mediterrán országokban mindennap fogyasztják őket. A magyar konyhában is nagy népszerűségnek örvendett, de az utóbbi időben leszoktunk róla. Pedig a bab, a zöldbab, a zöldborsó, a sárgaborsó, a lencse és a szójabab nagyon sok B-vitamint tartalmaz, nagyban segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor- és a koleszterinszintet. A lencsét egy nappal főzés előtt meleg vízben kell áztatni, és meleg vízben kell feltenni főni, a babot elég egy órára meleg vízben áztatni és szintén meleg vízben kell feltenni (nem lesz „szeles” és hamar megfő).

Az Energy készítményei közül több is segíthet: Vironal, Regalen, Cytosan Inovum. Ugyancsak hasznos lehet a Barley, a Chlorella, a Probiosan és a Fytomineral.

A vastagbéltisztításnál érdemes figyelembe venni a holdállást: fogyó holdnál javasolt elkezdeni.

Kovácsné Ambrus ImolaKovácsné Ambrus Imola

fitoterapeuta-természetgyógyász
Energy klubvezető, Debrecen

e-mail: info@imolaenergy.hu, web: www.imolaenergy.hu

 

További információ az Energy menüpontunkban, valamint a cég honlapján.

(x)