Az iskolai menza és a képernyő előtt töltött idő is hibásak a gyerekkori elhízásban

Az egyre nagyobb mértéket öltött gyerekkori elhízással kapcsolatban végzett legfrissebb kutatások szerint a jelenség hátterében elsősorban az iskolai menzán fogyasztott ebédek és a napi két vagy annál több képernyő előtt töltött óra állhat. A Michigan Egyetemen végzett kutatás során az is kiderült, hogy bár az elhízás mögött számos általános, a többségre jellemző ok is áll, akadnak nemspecifikus tényezők is.

Az iskolai menza és a képernyő előtt töltött idő is hibásak a gyerekkori elhízásbanAz Egészséges Iskolák nevű projektben résztvevő 1714 hatodikos diák közül például azok a lányok, akik napi két adag tejet fogyasztottak, illetve azok a fiúk, akik részt vettek valamilyen csapatsportban, kisebb valószínűséggel híztak el. Amint azt a tanulmányt készítő Elizabeth Jackson, a Michigan Egyetem Orvosi Karának munkatársa kifejtette, ahhoz még további kutatások szükségesek, hogy kiderüljön, az iskolai étkezések minőségi javulása, valamint a képernyő előtt töltött idő csökkentése mily módon képes befolyásolni a gyerekek testsúlyát, de az már most látszik, hogy a mai gyerekek a tévénézést és a videojátékozást a szabadban töltött testmozgás rovására végzik.

A vizsgálatban résztvevő gyerekek átlagéletkora 11 év volt, és amint az a tanulmányból kiderül, az elhízott fiúk és lányok egyaránt rosszabb szív- és érrendszeri jellemzőkkel bírtak, alacsonyabb volt a HDL-koleszterinszintjük (azaz az úgynevezett „jó” koleszterinszintjük), ellenben magasabb volt a triglicerid-szintjük, a vérnyomásuk és a szívritmusuk terhelési értéke is a normál súlyú kortársaikhoz képest.

Jackson elmondta, hogy bár a mostani vizsgálat nem tért ki erre, korábbi kutatások már kimutatták, hogy a legtöbb iskolai menzán az ebéd tápanyagban szegény, ellenben annál több kalóriát tartalmaz, ráadásul a szegényebb gyerekek rosszabb helyzetben vannak, mivel ők gyakrabban kényszerülnek az ingyenes vagy csökkentett áru iskolai ebédre, mint jobb módú társaik.

A Michigan Egyetem szakemberei az eddigiektől eltérő módon próbáltak megoldást találni a gyerekkori elhízás kiküszöbölésére azáltal, hogy külön-külön figyelték meg a lányokat és a fiúkat, így megállapíthatták, hogy a tejfogyasztás inkább előbbieket védte meg a súlyfeleslegtől, utóbbiakra nem volt hatással. A vizsgálat során az elhízott fiúk 61, míg az elhízott lányok 63 százaléka számolt be arról, hogy naponta két óránál hosszabb időt tölt tévénézéssel, emellett azonban a lányok nagyobb arányban használták a számítógépet, míg a fiúk inkább videojátékokkal töltötték idejüket. A tanulmány másik szerzője, Morgan Govindan elmondta, hogy utóbbi tevékenység és az elhízás között nem láttak összefüggést, szemben néhány korábbi kutatással, ám ennek oka az is lehet, hogy nem túl nagy mintával dolgoztak.

Az Egészséges Iskolák nevű projekt elsődleges célja az, hogy a hatodikos diákokban tudatosítsa az egészséges életmódra való törekvést, melynek része a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a megfelelő italok választása, a gyorséttermi és a zsíros ételek kerülése, a heti legalább 150 percnyi testmozgás, illetve a képernyők előtt töltött idő lecsökkentése.